Αλλεργική ρινίτιδα ή κρυολόγημα; Εντοπίζοντας τις διαφορές
Της κας Βέρας-Μαρίας Γαζή*
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μιζέρια από μια μύτη που τρέχει και δυο σφιγμένες γροθιές που τρίβουν συνεχώς δυο κόκκινα μάτια! Η μύτη που τρέχει και τα κόκκινα μάτια μας ταλαιπωρούν χειμώνα – καλοκαίρι. Πώς όμως θα ξεχωρίσουμε από τι πάσχουμε;
1. Στην αλλεργική ρινίτιδα ο ασθενής έχει συνήθως φαγούρα στο λαιµό και γύρω από τη µύτη, ενώ στο κρυολόγημα η φαγούρα απουσιάζει. Η βλέννα (οι μύξες) παραµένει ρευστή και άχρωµη σε αντίθεση µε εκείνη που προέρχεται από το κρυολόγηµα, η οποία σταδιακά γίνεται πιο παχύρευστη και κίτρινη.
Συνήθης αντιμετώπιση για την αλλεργική ρινίτιδα είναι πρωταρχικά η απομάκρυνση των αλλεργιογόνων ουσιών (π.χ. γύρη) από τη βλεννογόνο της μύτης και τα μάτια. Πλυθείτε με φυσιολογικό ορό, πολλές φορές την ημέρα. Στο φαρμακείο θα βρείτε πολλά φυσικά και φαρμακευτικά spray για τη μύτη που θα σας ανακουφίσουν. Τα αντισταμινικά χάπια χορηγούνται από το φαρμακείο. Προσοχή όμως, γιατί κάποια από αυτά φέρνουν υπνηλία και πρέπει να αποφεύγετε την οδήγηση και το χειρισμό κάποιων μηχανημάτων.
2. Το κρυολόγηµα συνήθως εµφανίζεται το χειµώνα, ξεκινά απότοµα και διαρκεί µερικές ηµέρες – περίπου 1 εβδοµάδα. Η αλλεργική ρινίτιδα δεν έχει εποχή, ξεκινά µε βραδύτερους ρυθµούς- σαν μιαν ενόχληση- και τείνει να διαρκεί για τουλάχιστον 1 µήνα.
3. Το κρυολόγηµα συνήθως συνοδεύεται µε πυρετό, ενώ η αλλεργία δεν παρουσιάζει ποτέ πυρετό. Αν έχετε πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, πάρτε ένα απλό αντιπυρετικό, κάντε ένα χλιαρό μπάνιο και ξεκουραστείτε. Αποφύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα. Πίνετε συχνά νερό για να μην αφυδατωθείτε. Μην έρχεστε σε επαφή με άλλα άτομα για να μην μεταδώσετε την πιθανή ίωση.
Κοινά συµπτώµατα είναι: το φτέρνισµα, η καταρροή, η αίσθηση κόπωσης και η αδιαθεσία, τα υγρά µάτια και ο πονόλαιµος. Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδα ή του κοινού κρυολογήματος, ζητήστε τη συμβουλή της/του φαρμακοποιού σας.
* Η κα Βέρα-Μαρία Γαζή είναι φαρμακοποιός
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]