Προς δημοπράτηση το έργο διαχείρισης απορριμμάτων σε Μύκονο, Πάρο, Σύρο

Για δικαίωση και αναγνώριση του έργου του κάνει λόγο ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Ακούστε το άρθρο

Ως χρονικό ορόσημο ιστορικής σημασίας για το Νότιο Αιγαίο χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Νοτίου Αιγαίου, η οποία ενέκρινε ομόφωνα τους όρους δημοπράτησης του έργου “Μεταφόρτωσης και Επεξεργασίας (Ανακύκλωσης – Ανάκτησης) Αποβλήτων σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο”.

Η δημοπράτηση του έργου, ενδεικτικού προϋπολογισμού 194,92 εκτ. ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ολοκληρώνει τον στρατηγικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, όπως αυτός αποτυπώνεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου που περιλαμβάνει υποδομές κλίμακας, οι οποίες διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, γυρίζοντας πλέον οριστικά σελίδα ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι επιμέρους υποδομές συνολικής δυναμικότητας (61.000 τν/έτος) που περιλαμβάνονται στο έργο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των νήσων Μυκόνου, Πάρου, Σύρου και Τήνου, είναι:

  • Μία Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων στο νησί της Μυκόνου, δυναμικότητας 23.000 τν/έτος (σύμμικτα, ανακυκλώσιμα, οργανικά).
  • Μία Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων στο νησί της Πάρου, δυναμικότητας 15.000 τν/έτος (σύμμικτα, ανακυκλώσιμα, οργανικά).
  • Μια Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Αποβλήτων στο νησί της Σύρου, δυναμικότητας 17.000 τν/έτος (σύμμικτα, ανακυκλώσιμα, οργανικά).
  • Ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο νησί της Τήνου, δυναμικότητας 6.000 τν/έτος (σύμμικτα, ανακυκλώσιμα).

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος, οι δήμαρχοι των τριών νησιών, Χρήστος Βερώνης (Μυκόνου), Κώστας Μπιζάς (Πάρου) και Αλέξης Αθανασίου (Σύρου), ο Γενικός Διευθυντής του ΦοΔΣΑ Χρήστος Γαμβρούδης και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδομών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Νίκος Λυμπερόπουλος.

Αποτιμώντας τη συνεργασία του με τον Περιφερειάρχη και Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Γραφάκος μίλησε για πλήρη δικαίωση της επιλογής της κυβέρνησης να αναθέσει στον Φορέα το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων των νησιών, καθώς τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, οι υποδομές που δημοπρατούνται και η συνολική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια σύγχρονη, βιώσιμη και αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης αποβλήτων στον νησιωτικό χώρο. Μάλιστα, η συνεργασία αυτή πρόκειται να επεκταθεί, απόρροια της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας που έχει επιδείξει ο ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου, συνεπικουρούμενος από την Διεύθυνση Υποδομών της Περιφέρειας, που είναι ο μόνος φορέας στο Νότιο Αιγαίο που διαθέτει την τεχνογνωσία που απαιτούν τα έργα που υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ.

Οι Δήμαρχοι Μυκόνου, Πάρου και Σύρου από την πλευρά τους εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον Γενικό Γραμματέα, τον Περιφερειάρχη, τον Γενικό Διευθυντή του ΦοΔΣΑ και τον Γενικό Διευθυντή Υποδομών της Περιφέρειας, με κοινό τόπο στις τοποθετήσεις τους ότι μόνοι τους οι Δήμοι των νησιών δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν έργα αυτού του μεγέθους. Επιπλέον, τόνισαν ότι η συμβολή του ΦοΔΣΑ και της Περιφέρειας δεν εξαντλείται μόνο στην δρομολόγηση αυτού του μεγάλου έργου, αλλά και στην αποκατάσταση των ΧΥΤΑ που οι ίδιοι παρέλαβαν και στην πραγματικότητα ήταν ΧΥΤΑ μόνο κατ’ όνομα, αφού είχαν μετατραπεί σε χωματερές.

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Γιώργος Χατζημάρκος, καλωσορίζοντας τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων και τους Δημάρχους των τριών νησιών, στάθηκε ιδιαίτερα στον πολιτικό “πόλεμο” που δέχθηκε ο ΦοΔΣΑ από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής του, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις επιθέσεις, την αμφισβήτηση και τη συστηματική υπονόμευση, ο φορέας άντεξε φέρνοντας απτά αποτελέσματα:

“Μέσα σε τριάμισι χρόνια έγινε δουλειά τριάντα ετών. Έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες σε όλα τα νησιά, εξασφαλίστηκαν όλες οι χρηματοδοτήσεις, σχεδιάστηκαν οι υποδομές και σήμερα όλα τα έργα είναι δημοπρατημένα. Και σε όλα τα λεγόμενα – εντός ή εκτός εισαγωγικών – προβληματικά νησιά, όπου υπήρχε πολύ μεγάλη αγωνία, υπάρχουν πλέον δρομολογημένες λύσεις. Και βέβαια, οφείλω να πω ότι αυτή η πορεία ήταν και πολιτικά εξαιρετικά δύσκολη. Υπήρξαν πάρα πολλές αναταράξεις, πολλή γκρίνια και κατασυκοφάντηση, ακόμη και για την ίδια την ύπαρξη του οργανισμού που λέγεται ΦοΔΣΑ. Η πραγματικότητα, όμως, διαψεύδει όλη αυτή τη ρητορική. Η ίδια η ζωή διαψεύδει αυτή τη ρητορική, γιατί σήμερα τα νησιά μας έχουν λύσεις και αυτό είναι που μετράει στην πολιτική”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο κος Χατζημάρκος.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη