Συλλεκτικά κέρματα ευρώ με θέμα τη Σαντορίνη

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πρόκειται να εκδοθούν επιμελημένες σειρές με ελληνικά κέρματα ευρώ σε όλες τις αξίες με θέμα το νησί της Σαντορίνης το οποίο αναδείχθηκε μετά από σχετική ψηφοφορία από το Travel & Leisure NY, ως το καλύτερο νησί στον κόσμο για το 2011.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προγραμματίζει ακόμα να εκδώσει:

Αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας 2 ευρώ, σε συλλεκτική συσκευασία αφιερωμένο στην επέτειο των 10 χρόνων συναλλαγών σε ευρώ.

 Επιμελημένες σειρές με ελληνικά κέρματα ευρώ σε όλες τις αξίες, συμπεριλαμβανομένου και αργυρού συλλεκτικού νομίσματος, με θέμα αφιερωμένο στον διάσημο Έλληνα ιατρό Γιώργο Παπανικολάου, με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του.

– Χρυσό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, σε δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις επετείους των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την έναρξη των βαλκανικών πολέμων.

– Χρυσό συλλεκτικό νόμισμα mini gold, ονομαστικής αξίας 50 ευρώ με παράσταση αφιερωμένη στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.

 Αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ με θέμα ελληνικός πολιτισμός.

– Σειρές κερμάτων ευρώ σε ποιότητα τύπωσης proof, ειδικά για συλλέκτες με περιορισμένο αριθμό τεμαχίων.

Η διάθεσή των συλλεκτικών εκδόσεων θα γίνει από το κεντρικό αλλά και τα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: www.newsbeast.gr
Τι είναι τα συλλεκτικά κέρματα:

Τα συλλεκτικά κέρματα ευρώ εκδίδονται επισήμως από τα κράτη-μέλη, έχουν ονομαστική αξία (αξία όψεως), θεωρούνται νόμιμο χρήμα αλλά δεν προορίζονται για κυκλοφορία. Η ονομαστική αξία των συλλεκτικών κερμάτων είναι πάντοτε διαφορετική από εκείνη των κυκλοφορούντων κερμάτων, όπως επίσης και η παράσταση που απεικονίζεται σε αυτά.

Ενώ τα κυκλοφορούνται κέρματα αποτελούν νόμιμο χρήμα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, τα συλλεκτικά κέρματα αποτελούν νόμιμo χρήμα μόνο στη χώρα έκδοσής τους. Τα κέρματα αυτά σπανίως χρησιμοποιούνται για πληρωμές διότι η αγοραία αξία τους είναι συνήθως πολύ υψηλότερη από την ονομαστική τους αξία και πολλά από αυτά κατασκευάζονται από πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός ή ο άργυρος.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στο κοινό, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συλλεκτικών κερμάτων διαφέρουν από εκείνα των κερμάτων που προορίζονται για κυκλοφορία. Από τις τρεις τεχνικές παραμέτρους των κερμάτων, δηλαδή το χρώμα, τη διάμετρο, και το βάρος, τουλάχιστον οι δύο θα πρέπει να είναι διαφορετικές από εκείνες των κερμάτων που προορίζονται για κυκλοφορία.

Πηγή: Τράπεζα τη Ελλάδος


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη