Η αντίστροφη μέτρηση για το Santorini Experience 2026 έχει ξεκινήσει. Από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου, η Σαντορίνη υποδέχεται κορυφαίους αθλητές, δρομείς, κολυμβητές και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού που επιστρέφει για 12η χρονιά με αγώνες δρόμου, κολύμβησης και παράλληλες δράσεις σε διάφορα σημεία του νησιού. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει όπως πάντα τον αγώνα κολύμβησης στην Καλντέρα και τις καθιερωμένες διαδρομές τρεξίματος στην Οία, αλλά και νέες διαδρομές 5 χιλιομέτρων στο Καμάρι.
Το πρόγραμμα του τριημέρου
Η αυλαία ανοίγει το απόγευμα της Παρασκευής 16/10 στο Καμάρι με τη νέα κυκλική διαδρομή των 5 χιλιομέτρων κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας, ανοιχτή τόσο σε δρομείς όσο και σε περιπατητές. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί και το Pet Run, μια μη αγωνιστική διαδρομή, επίσης 5 χλμ., για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν μαζί με τον σκύλο τους.
Το πρωί του Σαββάτου 17/10 θα διεξαχθεί ο αγώνας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης των 2,4 χιλιομέτρων, με εκκίνηση από το Ηφαίστειο και τερματισμό στο παλιό λιμάνι των Φηρών.
Η διοργάνωση ολοκληρώνεται την Κυριακή 18/10 με τις trail διαδρομές τρεξίματος των 5, 10 και 15 χιλιομέτρων, με εκκίνηση και τερματισμό στο εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Οία.

Διεθνείς συμμετοχές στη φετινή διοργάνωση
Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν αθλητές με σημαντικές διακρίσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στον αγώνα κολύμβησης έχουν ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων, οι συμμετοχές του Ούγγρου David Betlehem, χάλκινου Ολυμπιονίκη στα 10 χιλιόμετρα ανοιχτής θαλάσσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, της συμπατριώτισσάς του Bettina Fábián, της Γαλλίδας πρωταθλήτριας Ευρώπης Caroline Laure Jouisse και του Ιάπωνα Ολυμπιονίκη Yasu Fukuoka.
Στη λίστα των συμμετεχόντων βρίσκονται επίσης οι Leonie Beck, Barbara Pozzobon, Anna Greta Olasz, Mario Sanzullo και Marcel Schouten, καθώς και οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες Γεωργία Δαμασιώτη και Νικόλ Παυλοπούλου.

Το “παρών” στη διοργάνωση θα δώσουν επίσης ο Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής Ευρώπης στον στίβο Περικλής Ιακωβάκης, καθώς και ο Ελληνοαμερικανός ultramarathon runner Κωνσταντίνος Dean Καρνάζης.
Δωρεάν συμμετοχή για τους δημότες Θήρας
Οι δημότες Θήρας θα μπορούν και φέτος να συμμετάσχουν δωρεάν σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στο κατάστημα Alafouzos Sport στα Φηρά, κατά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος.
Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές
Πριν από την έναρξη των αγώνων, στις 15 και 16 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά εκπαιδευτικές ομιλίες για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Θήρας.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, Ολυμπιονίκης καλαθοσφαίρισης και πρωταθλητής Ευρώπης, θα μιλήσει για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, ενώ ο Θανάσης Χούντρας, προπονητής μηχανοκίνητου αθλητισμού, θα αναφερθεί στη σωστή οδική συμπεριφορά. Η Ελίνα Τζένγκο, πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο βάδην, θα μοιραστούν με τους μαθητές προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες από την πορεία τους στον πρωταθλητισμό.
Το Santorini Experience αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Θήρας, του Τμήματος Αθλητισμού Πολιτισμού του Δήμου Θήρας και της ActiveMedia Group και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση καθώς και ειδικά προνόμια μετακίνησης και διαμονής στη Σαντορίνη επισκεφθείτε το www.santorini-experience.com/






