Άρθρα για την υγεία: Η καλοκαιρινή διατροφή

Της Βέρας-Μαρίας Γαζή*

Το καλοκαίρι είναι εποχή για διακοπές και χαλάρωση. Όμως δεν πρέπει να ξεφεύγουμε στο θέμα της διατροφής γιατί η ζέστη ενέχει κινδύνους, αν συνδυαστεί με πολύ “βαριά” πιάτα και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ας προσέξουμε λοιπόν την περιεκτικότητα των τροφών μας σε λίπος, ιδιαίτερα κορεσμένο (λίπος γαλακτοκομικών και κρέατος). Έτσι θα μπορούμε να χωνεύσουμε πιο εύκολα. Το λίπος κάνει τις τροφές να παραμένουν μεγαλύτερο χρόνο στο στομάχι και η απασχόληση του οργανισμού μας με τη διαδικασία της πέψης δυσχεραίνει τη λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος.

Φάτε άφθονο ψάρι, τυρί με χαμηλά λιπαρά και πολλές πολλές φρέσκες σαλάτες.

Αποφύγετε τα τηγανητά και το κόκκινο κρέας. 

Φροντίστε για τη σωστή σας ενυδάτωση πίνοντας πολύ νερό αλλά και καταναλώνοντας τροφές με τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες που χάνονται όταν ιδρώνουμε. Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά , φυσικούς χυμούς .

Αν σας αρέσουν τα μακαρόνια και οι πατατούλες, μαγειρέψτε ελαφρά με λίγο λαδάκι ελιάς και όχι ζωικά λίπη. Αγαπήστε το καλαμπόκι –ψητό ή βραστό– και λατρέψτε τα αμπελοφάσουλα που περιέχουν πολύ νερό και τα απαραίτητα για τη διατροφή μας ιχνοστοιχεία. 

Ένα τεμάχιο τηγανητής πατάτας (1 κομμάτι) εμπεριέχει το λίπος που έχει μία ολόκληρη βραστή πατάτα.

Αποφύγετε τα πολλά μπαχαρικά και τις βαριές σάλτσες.

*Η κα Βέρα-Μαρία Γαζή είναι φαρμακοποιός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη