Αποσύρθηκε η ρύθμιση για την επιπλέον δόμηση στα νησιά

Αποσύρθηκε τελικά το άρθρο 148, του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων, που προέβλεπε αύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης στα νησιά για οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις. Είχε ήδη καταψηφισθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής,  ενώ τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης, όσο και αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλον,  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στη ρύθμιση, ζητώντας την απόσυρσή της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αρκούντως διαφωτιστική είναι η επιστολή που απέστειλε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και η οποία έχει ως εξής:

“Aξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Όπως γνωρίζετε το ΥΠΕΚΑ έχει δρομολογήσει την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (εφεξής Ε.Χ.Π.Τ.), ενώ η διαβούλευση επί του σχεδίου της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και της Επιστημονικής Εκθεσης Αξιολόγησης ολοκληρώθηκε στις 20.3.2012 με τη συμμετοχή φορέων, επιμελητηρίων και πολιτών.

Την ίδια στιγμή όμως, στο Νομοσχέδιο του Υπ. Υποδομών «Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Εργων και άλλες Διατάξεις» έχει συμπεριληφθεί – μετά από πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού – άρθρο (με αριθμό 148 και τίτλο «Χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων») με το οποίο αφενός μεν ανατρέπεται η συστηματική διαδικασία την οποία έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ για την αναθεώρηση του Ε.Χ.Π.Τ αλλά και τροποποιούνται ειδικότεροι όροι του ως προς την ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων σε νησιά.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Αρθρο 148 προβλέπεται η δυνατότητα για την ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών υποδοχέων σε νησιά με επιφάνεια άνω των 70 τ. χλμ με τη διατιθέμενη έκταση να φθάνει μέχρι το 1% της επιφάνειας τους, όταν η πρόταση του ΥΠΕΚΑ είναι η εν λόγω δυνατότητα να αφορά νησιά άνω των 90 τ. χλμ και να φθάνει στο 0.2% της επιφάνειας τους.
Η αλλαγή του κριτηρίου της έκτασης του νησιού (δηλ. από 90 τ. χλμ σε 70 τ. χλμ) οδηγεί στη συμπερίληψη αρκετών νησιών, μεταξύ άλλων της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Σύρου, της Σίφνου, της Σερίφου, της Αίγινας, κ.α.

Για λόγους σύγκρισης για ένα νησί με έκταση 90 τ. χλμ διατίθεται (με το σχέδιο νόμου του Υπ. Υποδομών) έκταση 900 στρ., ενώ με το σχέδιο του Ε.Χ.Π.Τ. του ΥΠΕΚΑ 180 στρ. Επιπροσθέτως για ένα νησί με έκταση 70 τ. χλμ διατίθεται (με το σχέδιο νόμου Υπ. Υποδομών) έκταση 700 στρ., ενώ με το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ μηδέν (0) στρέμματα.

Στο ίδιο άρθρο (148) προβλέπεται αύξηση της παραθεριστικής κατοικίας στο 75% της δομούμενης επιφάνειας σε περίπτωση που ο υποδοχέας διαθέτει γήπεδο γκολφ ενώ ανατρέπεται η ενιαία δομή ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος καθώς δίνεται η δυνατότητα οι ειδικές τουριστικές υποδομές τις οποίες οφείλει να περιλαμβάνει να μην ορίζονται εντός της έκτασης του σύνθετου τουριστικού καταλύματος αλλά ακόμα και σε απόσταση από αυτό.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή θεωρώ ότι εξελίσσονται δύο παράλληλες διαδικασίες αναθεώρησης του Ε.Χ.Π.Τ. οι οποίες ούτε υπηρετούν τον τρόπο με τον οποίο υποχρεούται να νομοθετεί η Πολιτεία αλλά είναι και μεταξύ τους αντιφατικές ως προς τους ειδικότερους όρους που προβλέπουν, προτείνω την απόσυρση του Αρθρου 148 και τη συνέχιση της διαδικασίας αναθεώρησης του Ε.Χ.Π.Τ. που έχει δρομολογηθεί από το ΥΠΕΚΑ επί τη βάσει και των σχολίων τα οποία κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης.
Με εκτίμηση”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη