Καθώς πλησιάζει η 31/12/2014, οπότε και θα αρχίσει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τον επίζηλο τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, αρκετές ελληνικές πόλεις έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
Κέρκυρα, Βόλος, Σπάρτη – Μυστράς- Μάνη, Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καβάλα, Ξάνθη, Πειραιάς και Σύρος, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να υποβάλλουν φάκελλο υποψηφιότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία.
Σχετικά με την υποψηφιότητα της Σύρου, η οποία αναφέρεται ως Σύρος-Κυκλάδες, δεν έχει διευκρινισθεί ποια άλλα νησιά των Κυκλάδων θα συμμετέχουν και αν ναι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις. Γεγονός όμως είναι ότι στο προωθητικό υλικό που έχει ήδη δημιουργηθεί περιλαμβάνονται αφίσες και άλλο υλικό εμπνευσμένα από τις τοιχογραφίες των ανασκαφών Ακρωτηρίου Σαντορίνης αν και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν υπάρχει κάποια επίσημη συνεννόηση μεταξύ Δήμου Θήρας και Δήμου Ερμούπολης (φωτογραφία κάτω).
“Μητέρα” του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι η Μελίνα Μερκούρη στην οποία ανήκει η ιδέα της καθιέρωσής του από το 1985. Λίγους μήνες αργότερα η Αθήνα αποτέλεσε την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ενώ στη συνέχεια άλλες δύο ελληνικές πόλεις, η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006 απέκτησαν τον τίτλο.
Σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής (η οποία προς το παρόν είναι διαθέσιμη μόνο στα Αγγλικά) οι πόλεις που θα είναι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, μέχρι το 2018, είναι οι ακόλουθες:.
2014 – Umeå (Σουηδία) και Riga (Λετονία)
2015 – Mons (Βέλγιο) και Plzeň (Τσεχία)
2016 – Donostia-San Sebastián (Ισπανία) και Wrocław (Πολωνία)
2017 – Aarhus (Δανία) και Πάφος (Κύπρος)
2018 – Leeuwarden (Ολλανδία) και Valetta (Μάλτα)
Για το 2019 και το 2020 η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, στις παρακάτω χώρες:
2019 – Ιταλία και Βουλγαρία
2020 – Ιρλανδία και Κροατία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]