Κολάζ, μαύρο χιούμορ και μια καλή ταινία

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι φίλοι και τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας παρακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου, 28 Φεβρουαρίου 2015, στον φιλόξενο θόλο του Οινοποιείου Μπουτάρη, την ταινία κινούμενων σχεδίων του Άγγελου Σπάρταλη “Από τη Γη στη Σελήνη”.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, η οποία ξεκίνησε να σχεδιάζεται το καλοκαίρι του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2013. Έχει διάρκεια 87 λεπτά. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ιούλιου Βερν και εστιάζει κυρίως στην χιουμοριστική αλλά και καυστική κριτική που κάνει ο Βερν στους πολεμοχαρείς όλου του κόσμου χωρίς να ξεχνά να εξάρει παράλληλα και την απαράμιλλη γενναιότητά τους. Είναι μία «χειροποίητη» ταινία, υψηλής αισθητικής, γέλιου και μαύρου χιούμορ.

Η ταινία είναι κατασκευασμένη με την τεχνική του κολάζ. Τα πρόσωπα και τα σώματα των ηρώων αποτελούνται από τμήματα διαφορετικών ανθρώπων, αλλά και μηχανικών εξαρτημάτων αφού οι πρωταγωνιστές της ταινίας -όλοι τους γενναίοι στρατιώτες του Πυροβολικού των Η.Π.Α.- σπάνια είναι αρτιμελείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σπίτια, τα αντικείμενα και τα ζώα, που αποτελούνται κι εκείνα από διάφορα συρραμμένα τμήματα. Το κολάζ εισχωρεί και στο σενάριο της ταινίας.

Έτσι, ο θεατής βρίσκεται πολύ συχνά μπροστά σε αναχρονισμούς, γίνεται για παράδειγμα μία αναφορά στους Beatles ή εμφανίζεται ένα μπολσεβίκικο καπέλο ή γίνεται χρήση ενός ηλεκτρονικού εξαρτήματος υψηλής τεχνολογίας και όλα αυτά συμβαίνουν το 1869, πράγμα που εκπλήσσει και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ταινίας!

spartalis_svoronou_0324
Άγγελος Σπάρταλης, Αγγελική Σβορώνου

 

Παρόντες στην προβολή της ταινίας ήταν ο Κρητικός στην καταγωγή σκηνοθέτης Άγγελος Σπάρταλης, ζωγράφος επίσης και ποιητής, καθώς και η σύντροφός του και παραγωγός της ταινίας Αγγελική Σβορώνου. Μίλησαν και οι δυό στο κοινό για την καταπληκτική εμπειρία τους από τη δημιουργία συτής της ταινίας, που για να υλοποιηθεί χρειάστηκε η συμβολή δεκάδων καλλιτεχνών που όλοι τους εργάσθηκαν οικειοθελώς.

Η Κινηματογραφική Λέσχη σημείωσε μια ακόμα επιτυχία με αυτή την ταινία και δημιούργησε μια ακόμα υποθήκη για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη