Ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο Αιγαίο για τον ΦΠΑ

hatzimarkos_varoufakis“Πιστεύετε ότι στα νησιά του Αιγαίου έχουν καλυφθεί οι ζωτικές και βασικές ανάγκες που απορρέουν από την νησιωτικότητα και ότι στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί ειδικές νησιωτικές πολιτικές όπως αυτές επιβάλλονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βρίσκουν εφαρμογή σε άλλες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική;”

Αυτό θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες του Αιγαίου, όπως ανέφερε σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κο Γιάνη Βαρουφάκη, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κος Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους για το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η διενέργεια δημοψηφίσματος κινηματικού χαρακτήρα, με έντονο πολιτικό συμβολισμό, στα νησιά του Αιγαίου, την οποία πρότεινε ο Υπουργός Οικονομικών, θα έχει στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο κ. Χατζημάρκος, παρουσιάζοντας σε σημερινή (8/6/2015) συνέντευξη τύπου το ερώτημα του δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι αφορά στην νησιωτικότητα, η οποία παραμένει ζητούμενο για την χώρα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ειδικών νησιωτικών πολιτικών, που ενώ προβλέπονται από το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενώ τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής εδώ και χρόνια σε νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως π.χ. στα νησιά Μαδέρα, Αζόρες, Κανάρια, Θέουτα, Μελίγια, Κορσική), εν τούτοις ποτέ δεν έγινε ούτε καν απόπειρα θέσπισής τους στην Ελλάδα, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών της  Ευρώπης, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο ένας χώρος ανισοτήτων και βασικών ελλείψεων ζωτικής σημασίας, αντί για τον χώρο των ίσων ευκαιριών, όπως άλλωστε προβλέπεται στην ιδρυτική της Ευρώπης Συνθήκη της Ρώμης.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη