UNICEF: Κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη ο μητρικός θηλασμός

Διανύοντας την φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7) η UNICEF Ελλάδος προωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας σε όλη τη χώρα, ώστε να διευρυνθούν οι σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών και των μητέρων.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι για την προώθηση του μητρικού θηλασμού. Χάρη στις προσπάθειες της UNICEF Ελλάδος, της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού και σημαντικών εθελοντών, έχουν αναγνωρισθεί ως «Φιλικά προς τα Βρέφη» 4 νοσοκομεία, τα «Αττικόν» και “Έλενα Βενιζέλου”, η ιδιωτική μαιευτική-γυναικολογική κλινική «Μητέρα» και η «Νεογνολογική και Μαιευτική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Αρεταίειου», ενώ ακολουθούν και άλλα.

Η UNICEF επισημαίνει επίσης τη στενή σχέση της προώθησης του μητρικού θηλασμού με την επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Περίπου 77 εκατομμύρια νεογέννητα (ή το 1 στα 2) δεν ξεκινούν το θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννησή τους, στερώντας τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αντισώματα που τα προστατεύουν από τις ασθένειες και τον θάνατο, καθώς και την πολύτιμη επαφή με τη μητέρα τους, .

Όσο περισσότερο καθυστερεί ο μητρικός θηλασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου κατά τον πρώτο μήνα της ζωής. Η καθυστέρηση του θηλασμού κατά 2-23 ώρες μετά τη γέννηση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής κατά 40%. Καθυστέρηση κατά 24 ώρες ή περισσότερο αυξάνει τον κίνδυνο κατά 80%. «Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο εμβόλιο ενός μωρού, η πρώτη και καλύτερη προστασία έχει απέναντι σε ασθένειες και παθήσεις», δήλωσε η France Begin, Κύρια Σύμβουλος Διατροφής της UNICEF. «Με τους θανάτους νεογνών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών, η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.»


 

thilasmos_2016_santorini
Κλικ για μεγέθυνση

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου για 7η συνεχή χρονιά το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, στον οποίο θα συμμετέχουν μητέρες από περισσότερες από 50 πόλεις της χώρας. Στόχος της εκδήλωσης-γιορτής είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Από τις Κυκλάδες, το παρών θα δώσουν η Κέα, Η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Σύρος.

Το σημείο συνάντησης στη Σαντορίνη είναι η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας, στο Εμπορείο. Ώρα συνάντησης: 11:00. Ώρα πανελλαδικής καταμέτρησης: 12:00.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη