“A Time of Her Own” από τη Ζωή Χατζηγιαννάκη

Αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας της, Έβελυν Βολίκα-Χατζηγιαννάκη

Το A Time of Her Own αποτελεί ένα έργο της εικαστικού Ζωής Χατζηγιαννάκη* σε επιμέλεια της Χριστίνας Πετκοπούλου. Πρόκειται για μια εικαστική διαδικτυακή και εν μέρει διαδραστική πλατφόρμα που ενσωματώνει αρχειακό υλικό δημοσιευμένο στον ελληνικό Τύπο τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, καθώς και φωτογραφίες από προσωπικές συλλογές της ίδιας περιόδου.

Το δημοσιευμένο υλικό έχει αντληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από το αρχείο της Έβελυν Βολίκα-Χατζηγιαννάκη, το οποίο αποτελείται από δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής με φεμινιστικές αναφορές και καταγραφές γυναικείων κινημάτων. Το υλικό από προσωπικές συλλογές είναι ευγενική παραχώρηση των ιδιωτών.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μελετά και να περιηγείται ελεύθερα και ταυτόχρονα να παράγει τα δικά του οπτικά αποτελέσματα μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ανακατανομής των δημοσιευμένων και προσωπικών φωτογραφιών γυναικών. Το πολιτικό και το προσωπικό εμπλέκονται αμφισβητώντας τα όρια μεταξύ τους παράγοντας νέες, εφήμερες και απροσδόκητες εικόνες. Η εμπειρία αυτής της περιήγησης των κάθε φορά διαφορετικών άπειρων συνδυασμών σε μορφή διπτύχων, συνδέουν τη δημόσια με την προσωπική εικόνα: Πότε και πώς οι φεμινιστικές πολιτικές και κοινωνικές αφηγήσεις συμβαδίζουν με την προσωπική εμπειρία; Με ποιους τρόπους γίνονται ορατές οι δημόσιες διεκδικήσεις και αγώνες στην καθημερινή ζωή των ατόμων; Πώς καταγράφεται το γυναικείο κίνημα συλλογικά και πώς μέσα από την ατομική μνήμη; Πώς ήταν εκείνη την εποχή της; Και τέλος, πώς βοηθά ένα ανοιχτό διαδραστικό διαδικτυακό αρχείο στον εντοπισμό και την καταγραφή όλων των παραπάνω;

Στο A Time of Her Own μέσα από στιγμιαίες διαδοχικές οπτικές αφηγήσεις, συναντώνται αποσπασματικές πραγματικότητες, ενώ επανεξετάζονται διαφορετικές μνήμες και ιστορίες, επιχειρώντας την επανεγγραφή νέων.

Το πρότζεκτ έχει την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η παρουσίασή του θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 15/5, στο Λονδίνο, στο Hellenic Center.

Περισσότερα στο www.atimeofherown.gr


* Η Ζωή Χατζηγιαννάκη είναι εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έργα της έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει λάβει το βραβείο Jerwood Photography Award, επιχορήγηση ΝΕΟΝ για ατομική έκθεση και χρηματοδότηση για έρευνα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι εταίρος στο IdeasCity Athens, μέλος της κολεκτίβας Depression Era, συνιδρύτρια του A-DASH και συνεργάτης του Onassis AiR για την άνοιξη 2024. Από το 2018 διδάσκει στο τμήμα εικαστικών τεχνών του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη