Σε αναζήτηση χώρου βρίσκονται οι αερομοντελιστές της Σαντορίνης καθώς το γήπεδο στο Βουρβούλο, που χρησιμοποιούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό, περιφράχθηκε και ο φράκτης εμποδίζει την ασφαλή προσγείωση των αερομοντέλων.
Οι αερομοντελίστες της Σαντορίνης οργανωτικά υπάγονται στην Αερολέσχη Σαντορίνης (Πρόεδρος: Γιάννης Γρατσίας) και αποτελούν το Παράρτημα Τηλεκατευθυνόμενου Αερομοντελισμού με την ονομασία Santorini Radio Control Club.
Πληροφορίες και συνεχή ενημέωση για τη δράση των αερομοντελιστών της Σαντορίνης μπορείτε να βρείτε στη σελίδας τους στο Facebook με τίτλο Αερολέσχη Σαντορίνης – RC CLUB division
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον ιστοχώρο της Επιτροπής Αερομοντελισμού της Ελληνικής Αεροθλητικής Ομοσπονδίας αερομοντελισμός είναι η ενασχόληση με την κατασκευή και την πτήση μικρών αεροσκαφών.
Ο κάθε αερομοντελιστής φτιάχνει συνήθως ο ίδιος τα μοντέλα του. Ο κλασικός τρόπος κατασκευής παραμένει μέχρι σήμερα ο ίδιος. Ακολουθώντας ένα κατασκευαστικό σχέδιο, κόβει και κολλάει κομμάτια από ελαφρύ ξύλο ή κόντρα πλακέ και επικαλύπτει τον ανοιχτό σκελετό με ειδικό χαρτί ή φύλλο πλαστικού. Φυσικά χρησιμοποιούνται και τα μοντέρνα υλικά όπως η διογκωμένη πολυστερίνη και νήματα από γυαλί (glass fiber), ή νήματα από άνθρακα (carbon fiber), εμποτισμένα σε ειδικές ρητίνες. Στον τελειωμένο σκελετό προσθέτει, όπου προβλέπεται, τα υπόλοιπα μέρη όπως τη μηχανή, το σύστημα προσγείωσης, το σύστημα οδήγησης κ.α.
Φυσικά αν ο διαθέσιμος χρόνος για την κατασκευή, ενός αερομοντέλου είναι περιορισμένος, πλέον υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ARF Kit (almost ready to fly), που επιταχύνει δραστικά τον χρόνο συναρμολόγησης και δίνει την δυνατότητα για πτήση ακόμα και με λίγες ώρες απασχόλησης για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, που απαιτούνται για τον έλεγχο της πτήσης.
Τα αερομοντέλα ανάλογα με τον τρόπο προώθησης, χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Ελαστιχοκίνητα: Είναι εφοδιασμένα με ειδικό λάστιχο, το οποίο συστρεφόμενο δίνει κίνηση σε έλικα που κινεί το αερομοντέλο.
Μηχανοκίνητα: Υπάρχουν αρκετών ειδών κινητήρες, εσωτερικής καύσεως και jet. Υπάρχουν κινητήρες εσωτερικής καύσεως με κυβισμό που ξεκινά από 0,1 κ.εκ. και φτάνει ή μερικές φορές ξεπερνά τα 150 κ.εκ. Υπάρχουν επίσης και κινητήρες jet που παράγουν ώση έως και 40 κιλά.
Ηλεκτροκίνητα: Η προώθηση γίνεται με χρήση ηλεκτροκινητήρων.
Ανεμόπτερα: Δεν φέρουν κανενός είδους κινητήρα. Η πτήση γίνεται με αποκλειστική εκμετάλλευση του ανέμου.
Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται η πτήση τους, τα αερομοντέλα χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Ελεύθερης Πτήσης ή Free Flight: Είναι εκείνα τα αερομοντέλα που πετάνε χωρίς κανένα εξωτερικό έλεγχο από το έδαφος. Είναι συνήθως μικρά ανεμόπτερα κατασκευασμένα από το ειδικό ξύλο μπάλσα. Είναι αρκετά ελαφριά, η πτήση τους δεν διαρκεί πολύ και είναι συνήθως η επιλογή των αρχαρίων.
Δέσμια ή κυκλικής πτήσης ή Control Line: Τα αερομοντέλα αυτά έχουν συνήθως δύο νήματα τα οποία ξεκινούν από το αερομοντέλο και καταλήγουν σε μία λαβή που κρατά ο αερομοντελιστής. Τα μοντέλα πετούν κυκλικά και ο αερομοντελιστής με την λαβή ελέγχει το πηδάλιο ανόδου-καθόδου (elevator).
Τηλεκατευθυνόμενα ή Radio Controlled (RC): Η πτήση της κατηγορίας αυτής των αερομοντέλων γίνεται με την χρήση συσκευής τηλεκατεύθυνσης, με την οποία ο αερομοντελιστής έχει έλεγχο σε όλα τα πηδάλια που έχει το αερομοντέλο, και εφόσον είναι και μηχανοκίνητο ελέγχει και την ισχύ του κινητήρα.
Ανάλογα με τον τύπο του αερομοντέλου υπάρχουν τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα, και τα ανεμόπτερα.
Τα αερομοντέλα όλων των κατηγοριών, δεν πρέπει να ξεπερνούν σε βάρος τα 25 κιλά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]