Σαντορίνη: Αγωνία για το παρόν και το μέλλον, ευκαιρία για νέες επιλογές

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου η εκδήλωση της ΕΛΛΕΤ

Μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Σαντορίνης ακολούθησε, το βράδυ της Παρασκευής 31/5, την προβολή του ντοκιμαντέρ της Λυδίας Καρρά “Φωνή Αιγαίου”. Στο κάλεσμα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που διοργάνωσε την εκδήλωση ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 200 άτομα που γέμισαν την αίθουσα του κινηματογράφου Villaggio στο Καμάρι, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, αλλά και απλοί πολίτες.

Ο κινηματογραφικός φακός της Λυδίας Καρρά κατέγραψε το 2004 με τρυφερότητα και αγάπη την τότε σύγχρονη πραγματικότητα της Σύρου, της Τήνου, της Σύμης, της Πάτμου και της Σαντορίνης, μια πραγματικότητα που 20 χρόνια μετά -ειδικά στη Σαντορίνη- παραμένει ακόμα επίκαιρη, με το νησί να κινδυνεύει ακόμα περισσότερο να χάσει την ταυτότητά του και τον ξεχωριστό του χαρακτήρα.

Στιγμιότυπο με τους Τάσο Μελιχούρτη και Χριστόφορο Ασιμή από την προβολή της ταινίας “Φωνή Αιγαίου” – © Atlantea

Στην κινηματογραφική αίθουσα βρέθηκε και η συνιδρύτρια της ΕΛΛΕΤ και σκηνοθέτης της ταινίας Λυδία Καρρά, καθώς και κάποιοι από τους πρωταγωνιστές από τη Σαντορίνη, όπως ο εκπαιδευτικός Τάσος Μελιχούρτης που μετέπειτα διετέλεσε και πρόεδρος της Κοινότητας Θήρας, ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Πύργου Χριστόφορος Ζώρζος, και ο Χριστόφορος Ασιμής, ζωγράφος και πρεσβευτής του πολιτισμού στη Σαντορίνη τα τελευταία 50 χρόνια.

Η ταινία και η διαπίστωση του πόσο επίκαιρη εξακολουθεί να είναι εν έτει 2024, έδωσε την αφορμή για τη συζήτηση με θέμα “Σαντορίνη SOS: Ευκαιρία για νέες επιλογές”, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου και κατά την οποία διατυπώθηκαν προβληματισμοί για την υπερδόμηση του νησιού, τη φθίνουσα πορεία του αμπελώνα, την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, γενικώς την έλλειψη προσανατολισμού.

Τάσος Τελλογλου – Λυδία Καρρά © Atlantea

Τον λόγο πήραν η Λυδία Καρρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Σαντορίνης της ΕΛΛΕΤ Νίκος Δελένδας, ο Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κυκλάδων Χαράλαμπος Δαρζέντας, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας Μαρία Αργυρού, ο προσκεκλημένος από την ΕΛΛΕΤ καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης, ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Σαντορίνης και της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας Πέτρος Βαμβακούσης,ο ιερέας του Καρτεράδου π. Χριστόφορος, ο Μάριος Μπεκιάρης από την Κοινότητα Ημεροβιγλίου, η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Μαργαρίτα Καραμολέγκου, ο Χριστόφορος Ασιμής, ο Βαγγέλης Φύτρος, ο Κάτων Ασιμής, η Φλώρα Δαμίγου κ.ά.

Η ανάγκη ολοκλήρωσης και εφαρμογής του χωροταξικού σχεδιασμού, η αναστολή δημιουργίας νέων κλινών, πάντα με την ανάλογη πολιτική βούληση, αλλά και η ανάκτηση της επαφής του ανθρώπου με τη φύση ήταν μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις που ακούστηκαν, προκειμένου να αλλάξει η πορεία του νησιού και να διαφυλαχθεί ό,τι έχει απομείνει από τη μοναδικότητά του. Ιδιαίτερα δε τονίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης των πολιτών για να μπορέσει να ακουστεί η φωνή τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για το νησί.

“Ευχόμαστε η συζήτηση που ξεκίνησε μεταξύ Δήμου, φορέων και πολιτών να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα και να συνεχιστεί με πράξεις”, σχολιάζει σχετικά η Τοπική Επιτροπή Σαντορίνης της ΕΛΛΕΤ.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το “παρών”, μεταξύ των πολλών άλλων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργία Νομικού, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Κατσίπης, οι Πάνος Καβαλλάρης και Χρήστος Μενδρινός από την Κοινότητα Θήρας, ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θήρας Δημήτρης Ποιμενίδης, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΘ Νίκος Μάινας, καθώς και η αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μάγια Ευσταθίου.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο, όπως καταγράφηκε από το SYROS TV1, που μαζί με το Atlantea ήταν χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη