Θέματα υγείας: Αλάτι και υπέρταση

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Είναι γνωστό πως το αλάτι έχει συνδεθεί με την αυξημένη αρτηριακή πίεση και τις συνέπειές της. Όταν κάποιος διαγνωσθεί με υπέρταση, από τις πρώτες οδηγίες που θα πάρει από τον γιατρό του είναι να μην τρώει αλάτι. Τι σημαίνει όμως αυτό και πόσο να μειώσει το αλάτι; Ποιες είναι οι βασικές μας διατροφικές συνήθειες που βοηθούν σε αυτό;

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το αλάτι είναι βασικό συστατικό της διατροφής μας και είναι απαραίτητο για την ύπαρξή μας! Πόσο όμως αλάτι είναι απαραίτητο; 180 – 500 mg καθημερινά… δηλαδή το πολύ μισό γραμμάριο την ημέρα! Πόσο είναι το μέγιστο που μπορεί κάποιος να καταναλώνει χωρίς να επηρεάζει την πίεσή του; Περίπου 1500 mg. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί στο 1,5 γρ διότι αλάτι υπάρχει σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα και κυρίως στις έτοιμες ή επεξεργασμένες τροφές.

Όταν λοιπόν υπάρξει η σύσταση για περιορισμό του αλατιού στην διατροφή μας, πρέπει να γνωρίζουμε πως η βασική πηγή του δεν είναι το αλάτι στο σπιτικό μαγείρεμα ή αυτό που προσθέτουμε εμείς στο φαγητό, εκτός αν υπάρχει η συνήθεια του πολύ αλμυρού φαγητού. Κύριες πηγές προέλευσης είναι τα σνακς (γαριδάκια, τσιπς κράκερ κλπ), οι κονσέρβες, τα επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν κλπ), οι τροφές που διατηρούνται σε αλμυρό νερό (ελιές, πίκλες κλπ), συντηρημένα ψάρια (ρέγγες, σαρδέλες κλπ), πίτσες, έτοιμα γεύματα, γρήγορο φαγητό κλπ.

[adning id="140783"]

Αποφυγή αυτού του αλατιού γίνεται με την χρήση φρέσκων τροφίμων, φρέσκων λαχανικών, ψαριών και κρεάτων, με χρήση διάφορων μπαχαρικών στην παρασκευή τους, που να υποκαθιστά το αλάτι στην δημιουργία όμορφης γεύσης.

Επειδή η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων προσαρμόζεται στις απαιτήσεις για χαμηλή χρήση αλατιού, υπάρχουν ετικέτες σε πολλά τρόφιμα που αναγράφουν την ποσότητα αλατιού που υπάρχει ανά 100 γρ ή ανά “μερίδα”. Προσοχή στην αναγραφή ποσοστού γιατί πρέπει να κάνετε μόνοι σας υπολογισμούς ή να θεωρούν ως μέγιστη επιτρεπόμενη ημερήσια ποσότητα τα 2.400 mg και όχι τα 1.500 mg.

Έστω λοιπόν ότι ακολουθήσουμε ορθά τις οδηγίες αυτές, θα μας εξασφαλίσει την ρύθμιση της πίεσής μας; Όχι βέβαια γιατί η μείωση του αλατιού είναι ένα μέρος της συνολικής προσπάθειας, με την μείωση του βάρους μας να παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, μαζί με την άσκηση και ορθή επιλογή φαρμάκων.

Ακολουθείτε λοιπόν τις οδηγίες του ειδικού γιατρού και κρατήστε την αρτηριακή πίεση στα σωστά όρια, για να προλάβετε τις πολλές βλάβες που η υπέρταση προκαλεί στον οργανισμό μας.

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη