14.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλλαγή στη φιλοσοφία κατανομής πόρων ζητά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου

Γ. Χατζημάρκος: “Δεν ζητάμε καμία χάρη ή εξαίρεση. Ζητάμε αυτό που μας αναλογεί, από μια Πολιτεία που στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας από τον τουρισμό”

Share

Ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία κατανομής των κεντρικών πόρων στις Περιφέρειες στις χώρας, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με σκοπό την αποκατάσταση της ισονομίας που, εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τεράστια μεταρρύθμιση για τη χώρα.

Η πρόταση, που ο Περιφερειάρχης κατέθεσε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εδράζεται στην λογική ότι είναι δίκαιο και αυτονόητο, κάθε περιοχή της χώρας να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση το ποσοστό που συμμετέχει και στην συγκέντρωση των πόρων αυτών στα ταμεία του κράτους, επισημαίνοντας ότι “φορολογική εξίσωση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να μην συνεπάγεται, επιτέλους, και συμμετοχή των νησιών μας στους πόρους που τους κατανέμονται, σε ποσοστό ευθέως ανάλογο με το ποσοστό που συμμετέχουν και στα δημόσια έσοδα. Αυτό μόνο συνιστά ισότητα, αυτό μόνο αποδίδει δικαιοσύνη, αυτό μόνο κτίζει συμπαγή φορολογική συνείδηση, αυτό μόνο επιβραβεύει το αποτέλεσμα και την επιτυχία”.

Με δεδομένο ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, ακριβώς επειδή θεωρείται “πλούσια”, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι στα τελευταία χρόνια της κρίσης υπέστη την μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ της, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή Περιφέρεια, ο κ. Χατζημάρκος τονίζει: “Δεν ζητάμε καμία χάρη. Δεν ζητάμε καμία εξαίρεση. Αυτό που ζητούμε είναι να πάρουμε αυτό που μας αναλογεί. Αυτό που χρειαζόμαστε και που αντιστοιχεί στη δυσκολία των συνθηκών και στις απαιτήσεις που γεννούν οι αυξημένες ανάγκες. Από μια Πολιτεία που σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας από τον τουρισμό”, τόνισε.

[adning id="140783"]


Η πρόταση του Περιφερειάρχη κατατίθεται ενόψει της επικείμενης κατάργησης, από 1ης Ιανουαρίου 2018, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά του Αιγαίου όπου εξακολουθεί να ισχύει. Επ’ αυτού, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζητά από την Κυβέρνηση να ζητήσει από τους θεσμούς τουλάχιστον την χρονική επέκταση της αναστολής κατάργησης, δεδομένου ότι οι συνθήκες που την επέβαλαν συνεχίζουν να υφίστανται. Και να διαπραγματευτεί στη συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οριστική αλλαγή του φορολογικού πλαισίου που διέπει τα νησιά.

Ο Περιφερειάρχης αναδεικνύει το έλλειμμα της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τη νησιωτικότητα, σε βαθμό που να απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα των νησιών, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην εκστρατεία κατασυκοφάντησης των νησιών στην κοινή γνώμη της χώρας, ούτως ώστε να διαμορφωθεί το απαιτούμενο άλλοθι για την φοροεπιδρομή των τελευταίων χρόνων.

“Η νησιωτικότητα δεν είναι οι καλοκαιρινές εικόνες των lifestyle περιοδικών και ιστοσελίδων. Αυτός ο λαϊκισμός και αυτή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας ήταν που χρησιμοποιήθηκε χυδαία και από κόμματα και από δημοσιογράφους και από τους θεσμούς, για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και να επιβάλλουν την καταστροφική τους πολιτική. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύθηκαν στη συνέχεια, δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Ούτε ανακουφίζουν τις πληγές μας”, τονίζει και προσθέτει:

“Η νησιωτικότητα καταγράφεται ως αντικειμενική κατάσταση που απαιτεί, βάσει της κοινής λογικής, να λαμβάνεται υπόψη κατά την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων πολιτικών. Η Συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, η εφαρμοζόμενη νησιωτική πολιτική από την Πολιτεία και τα μεγάλα λόγια της συμπαράστασης και της υποστήριξης, είναι κενά περιεχομένου και γι’ αυτό αποτελούν βαθύτατη προσβολή προς τους νησιώτες μας. Προς όλους εμάς. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος ούτε για την έκφραση συμπάθειας, ούτε για άλλα λόγια. Είτε θα υπάρξουν άμεσες δράσεις, είτε τα νησιά μας θα υποστούν τις δραματικές και αμετάκλητες επιπτώσεις μιας πολιτικής, που παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις, απειλεί τη βιωσιμότητά τους. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Αν τώρα δεν αλλάξει η ακολουθούμενη πολιτική, αν η Πολιτεία απλώς παρακολουθεί, ελπίζοντας πως με ένα μαγικό τρόπο θα αντέχουμε τα πάντα, τότε οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες και πολύ φοβάμαι, εθνικά καταστροφικές”.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη