“Οι στιγμές είναι κρίσιμες αν όμως ενώσουμε όλοι δυνάμεις και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, αν εφαρμόσουμε τα μέτρα ευλαβικά μπορούμε να τα καταφέρουμε και η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση”, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα. Ο κος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αντίστοιχα πρέπει να προσαρμόζεται και η στρατηγική της χώρας μας, μια στρατηγική που, όπως είπε, στον πυρήνα της παραμένει σταθερή καθώς “απόλυτη προτεραιότητα ήταν είναι και παραμένει η δημόσια υγεία, προσαρμόζεται όμως σε επιμέρους στοιχεία προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις”.
Στη συνέχεια επανέλαβε ότι από σήμερα το πρωί έχει τεθεί σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, καθώς 46 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στην ζώνη επιτήρησης, επίπεδο Α (κίτρινο), 26 περιφερειακές ενότητες στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, επίπεδο Β (κόκκινο), ενώ το ιδιαίτερο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης και Σερρών έκανε αναγκαία τη λήψη άμεσων εξειδικευμένων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στις περιοχές αυτές.
Σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που τους οδήγησε να πάρουν αυτές τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι τα κριτήρια είναι απόλυτα επιδημιολογικά. “Κάνουμε αυτό που μας προτείνουν οι επιδημιολόγοι μας και δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ότι γίνεται παγκόσμια. Έχουμε φτάσει σε μία φάση που πρέπει να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις που αφορούν και το ζήτημα της εστίασης, που αφορούν και το ζήτημα των αθλητικών δραστηριοτήτων. Δεν στοχοποιούμε καμία κατηγορία επαγγελματιών ή κλάδων. Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε χώρο και να προασπίσουμε το σύστημα υγείας γιατί αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή”, σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι αν κάτι αυτή τη στιγμή τους προβληματίζει είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν την υπερμετάδοση του ιού.
“Είμαστε ανοιχτοί στις όποιες προτάσεις αλλά προτάσεις που λένε ότι γύρω από κάθε χώρο εστίασης ή γύρω από κάθε μπαρ πρέπει να υπάρχει κι ένας αστυνομικός, νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αποδείχθηκε αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της εστίασης προσπάθησαν και πάλεψαν για να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που χρειάζονταν. Υπήρχαν αυτοί οι λίγοι οι οποίοι δυστυχώς έχουν την ευθύνη για πάρα πολλά συγκεκριμένα ζητήματα, και δεν αφορά την εστίαση μόνο. Τα πρωτόκολλα σε κάποιες περιοχές δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να έχουμε περιοχές που φαίνεται και από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει και από τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι είναι εξαιρετικά φορτισμένες”, επισήμανε.
Φέρνοντας ως παράδειγμα την Super League 1 είπε ότι εκεί εφαρμόζονται κάποια πρωτόκολλα τα οποία είναι ευρωπαϊκά με testing κάθε εβδομάδα μοριακού ελέγχου σε όλους τους αθλητές και σε όλους τους συνοδούς. “Ανοιχτοί είμαστε και στην Superleague 2 και σε εθνικές κατηγορίες και του χάντμπολ και του βόλεϊ και όλων των υπολοίπων, αλλά χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία. Είμαστε εδώ για να μας υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις με συγκεκριμένα πρωτόκολλα τα οποία όμως θα ακολουθούν ακριβώς τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και στην περίπτωση της Superleague 1 όχι με διάφορα rapid test επειδή είναι φθηνά αλλά με μοριακό έλεγχο”, υπογράμμισε.
“Τα μέτρα είναι δυναμικά, τα αντανακλαστικά μας είναι άμεσα γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στα πραγματικά δεδομένα. Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Η πολιτεία έρχεται ομπρέλα να στηρίξει οικονομικά όλες εκείνες τις κατηγορίες που είτε έχουν κλείσει με εντολή της είτε πλήττονται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τον επόμενο ένα μήνα έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα και το στοίχημα αφορά τον καθένα ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί. Αυτό που λέμε είναι η έκκληση και η παράκληση. Αυτή τη στιγμή σαν χώρα, σαν σύστημα υγείας πρέπει να κρατήσουμε και θα κρατήσουμε μόνο αν τηρούμε τα μέτρα. Όπου τηρήθηκαν τα μέτρα, όπου εφαρμόστηκαν, τα αποτελέσματα είναι καλά. Ήδη στις Σέρρες δείχνει να υπάρχει μία μικρή σταθεροποίηση, ήδη στα Γιάννενα τις πρώτες 5-6 μέρες υπάρχει μία σταθεροποίηση, στην Αττική δόθηκε ένας μεγάλος αγώνας, δέχεται πίεση το σύστημά μας, αλλά τα ποσοστά έξαρσης της πανδημίας είναι δυσανάλογα και μικρότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Συναγερμός, επαγρύπνηση, αυτές τις 30 μέρες. Είναι στοίχημα που έχει να κάνει με όλους μας και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε”, κατέληξε ο κος Χαρδαλιάς.
Ερωτηεθείς γιατί έλαβαν τα ίδια μέτρα με πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ο κος Χαρδαλιάς τόνισε ότι “παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα την κατάλληλη στιγμή. Είμαστε μπροστά από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή είναι η επιδημιολογική μας κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι από την στιγμή που έχουμε έναν κερδισμένο χρόνο δεν πρέπει να τον σπαταλήσουμε. Κι αυτός ο κερδισμένος χρόνος έχει να κάνει με ένα σύστημα υγείας που πιέζεται και πρέπει όλοι να δουλέψουμε στη λογική να παραμείνει ακέραιο και να μην φτάσουμε σε σημείο για το ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν. Στην τεράστια προσπάθεια και επιμονή που έχουμε δείξει αυτό που χρειάζεται είναι να προσθέσουμε 30 ακόμη μέρες”.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ