Αναπνέουν όλα τα παιδιά καθαρό αέρα;

unicef_molynsiΠερίπου 300 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές με τα πιο τοξικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή έξι ή περισσότερες φορές υψηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό είναι ένα από τα βασικά πορίσματα μιας νέας έκθεσης που δημοσίευσε η UNICEF.

Η νέα έκθεση με θέμα «Να καθαρίσουμε τον αέρα για τα παιδιά: Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα παιδιά», χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για να δείξει για πρώτη φορά πόσα παιδιά εκτίθενται σε εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση που υπερβαίνει τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές που τέθηκαν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές όπου η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση υπερβαίνει τα ελάχιστα προβλεπόμενα όρια των κατευθυντηρίων γραμμών για την ποιότητα του αέρα.

Η έκθεση εξετάζει επίσης το βαρύ τίμημα της ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους, η οποία συνήθως προκαλείται από τη χρήση καυσίμων, όπως ο άνθρακας και τα καυσόξυλα για το μαγείρεμα και τη θέρμανση. Σε συνδυασμό, η εξωτερική και εσωτερική ρύπανση του αέρα συνδέονται άμεσα με την πνευμονία και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού που ευθύνονται σχεδόν για τον ένα στους δέκα θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών, καθιστώντας την ατμοσφαιρική ρύπανση ως ένα από τους κορυφαίους κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται λίγο πριν από τη διάσκεψη του Μαρακές για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (COP 22), όπου η UNICEF ζητά από τους ηγέτες του κόσμου να λάβουν τέσσερα επείγοντα μέτρα για:

  • Μείωση της ρύπανσης
  • Αύξησης της πρόσβασης των παιδιών σε υγειονομική περίθαλψη
  • Ελαχιστοποίηση της έκθεσης των παιδιών στη ρύπανση
  • Παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη