Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα για το Ρίο

Το ταξίδι του προς το Ρίο, για τους 28ους σύγχρονους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκίνησε το Ολυμπιακό Φως που “γεννήθηκε” σήμερα (21/4) στην Αρχαία Ολυμπία. Κατά την τελετή αφής που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε από τις αχτίδες του ήλιου στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, η οποία την μεταλαμπάδευσε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, παγκόσμιο πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρη Πετρούνια. Δεύτερος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Ολυμπιονίκης του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο που εκπροσώπησε τη Βραζιλία.

Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε για πρώτη φορά το 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου. Σύμφωνα με το τελετουργικό, την αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας, που βρίσκεται απέναντι από το ναό του Δία, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την σχετική επίκληση.

lampadidromia_flogas
Η λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα – κλικ για μεγέθυνση

Μέχρι την τελετή παράδοσης της Φλόγας, την Μ. Τετάρτη 27 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο, η Φλόγα θα ταξιδέψει σε πόλεις της δυτικής Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Από τις 3 Μαΐου που θα βρεθεί σε βραζιλιάνικο έδαφος μέχρι τις 5 Αυγούστου που θα μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο κατά την τελετή έναρξης των αγώνων, η φλόγα θα βρεθεί σε περισσότερες από 300 πόλεις της Βραζιλίας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη