Μοιρασμένα, με ελάχιστες εκπλήξεις, όπως αυτή στην κατηγορία του A΄γυναικείου ρόλου και με μία …δικαίωση τιμής, ήταν τα φετινά 85α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας των Όσκαρ.
Την… εκδίκησή του πήρε ο Ben Affleck κατακτώντας το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το δικό του “Argo”, το οποίο ανακοίνωσε μάλιστα επί σκηνής, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα. Η αμερικάνικη ευαισθησία για τα πολιτικά γεγονότα του 1979, με την περιπέτεια των 6 υπαλλήλων της πρεσβείας στο Ιράν και η απελευθέρωσή τους με τη βοήθεια του Hollywood, κέρδισαν τους κριτικούς, οι οποίοι ωστόσο παρέλειψαν να προτείνουν τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, Ben Affleck, στις κατηγορίες του καλύτερου ηθοποιού και του σκηνοθέτη.
Η νίκη του Daniel Day – Lewis στην κατηγορία του Α’ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του ως Πρόεδρος “Lincoln” ήταν τουλάχιστον αναμενόμενη, χαρίζοντας στον ηθοποιό το 3ο Όσκαρ της καριέρας του, ενώ αντίθετα, στην κατηγορία του Α’ γυναικείου ρόλου, η νεαρή Jennifer Lawrence, για την ερμηνεία της στον “Οδηγό Αισιοδοξίας”, ξεπέρασε κάθε προσδοκία “αρπάζοντας” το χρυσό αγαλματίδιο από τη μούσα του Haneke, Emmanuelle Riva.
Η ζωή του Πι, μία μεταφορά του best seller του Yann Martel, απέκτησε άλλη αισθητική και …φήμη μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του πρωτοπόρου Ang Lee, ο οποίος κατέκτησε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του (Όσκαρ σκηνοθεσίας). Η ταινία του Lee, αν και ήταν υποψήφια για 11 όσκαρ, κατάφερε να κερδίσει σε άλλες τρεις κατηγορίες (εκτός από αυτή της σκηνοθεσίας): Οπτικά Εφέ, Φωτογραφίας και Μουσικής (Mychael Danna).
Στην κατηγορία του σεναρίου, ο θείος Όσκαρ προτίμησε το διασκευασμένο σενάριο του “Argo” ενώ στο πρωτότυπο σενάριο, τον Quentin Tarantino και το “Django, Unchained”.
Η Ann Hathaway, εντυπωσίασε στους “Άθλιους” και επιβεβαίωσε τις φήμες, που την ήθελαν να κερδίζει το Όσκαρ του Β’ γυναικείου ρόλου, ενώ στην αντίστοιχη ανδρική κατηγορία, η μοναδική ερμηνεία του Christopher Waltz, στο “Django, Unchained” απέσπασε δικαιολογημένα τη διάκριση.
Το “Skyfall” και η Adele κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, ενώ το χρυσό αγαλματίδιο για τα κοστούμια απέσπασε η ταινία “Άννα Καρένινα”. Στην κατηγορία του μακιγιάζ, ωστόσο το Όσκαρ δόθηκε στους “Άθλιους”.
Στις κατηγορίες “Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση” και “Κινουμένων σχεδίων” τα χρυσά αγαλματίδια κέρδισαν αντίστοιχα, οι ταινίες “Lincoln” και “Brave”, ενώ το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ πήρε το “Searching for Sugar Man” των Malik Bendjelloul και Simon Chinn.
Πηγή: www.clickatlife.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]