20.2 C
Santorini
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανησυχία Δεκαβάλλα για τα οικονομικά των Ο.Τ.Α.

Share

Το θέμα της οικονομικής κατάστασης των Ο.Τ.Α. ήταν το μόνο που συζητήθηκε στη χθεσινή (24/4) έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.). Εκεί, ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων και Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κος Γιάννης Δεκαβάλλας, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη γενίκευση του προβλήματος και τοποθετήθηκε ως εξής:

“Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν χρειάζονται πολλά λόγια όταν η μείωση των ΚΑΠ έχει ανέλθει σε ποσοστό 50,26. Όταν αποδεδειγμένα οι περικοπές στην Τ.Α. είναι μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κοινωνικό τομέα (Υγεία, Παιδεία, κλπ). Εμείς αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και κατανοούμε την αναγκαιότητα περικοπής των κρατικών δαπανών. Δεν πετάμε στα σύννεφα.

Ωστόσο είναι αδιανόητη η παράλειψη εγγραφής στον προϋπολογισμό ποσού 450 εκ. που είναι συμφωνημένη χρηματοδότηση της Τ.Α. Η Τ.Α. είναι ένας κοινωνικός – δημοκρατικός θεσμός και όχι επαίτης του κεντρικού κράτους. Η ανησυχία όλων μας μεγεθύνεται όταν ακόμη και στέλεχος του ΥΠΕΣ εκτίμησε ότι οι δήμοι τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο θα βρεθούν στη δεινή θέση να μην μπορούν να καταβάλλουν ούτε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους.

Νομίζω στις κρίσιμες αυτές στιγμές δεν μπορούμε να συναινέσουμε με τη σιωπή και την αδράνειά μας στην πλήρη απαξίωση και την κατάρρευση του θεσμού. Ενός θεσμού που είναι πιο κοντά στον πολίτη από τον καθένα. Ενός θεσμού που συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής, στην παροχή υπηρεσιών και κυρίως στην παροχή κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου. Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στις τοπικές μας κοινωνίες και θα ήταν “έγκλημα” από την πλευρά μας αν δεν αντιδράσουμε στην οικονομική και θεσμική απαξίωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερη παρέμβαση πρέπει να υπάρξει για τις Τοπικές κοινωνίες των μικρών Δήμων. Υπάρχουν δήμοι κυρίως στα μικρά νησιά που λειτουργούν με ένα γραμματέα, με 1-2 υπαλλήλους στην καθαριότητα. Πείτε μου αυτοί οι δήμοι πώς θα ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους (452 νέες αρμοδιότητες). Κάθε μήνα γίνεται παρέλαση στα Πλημμελειοδικεία και Εφετεία της χώρας από δημάρχους (παράβαση καθήκοντος). Θα πρέπει επιτέλους να τύχει πλήρους εφαρμογής το άρθρο 101 του Συντάγματος για τη νησιωτικότητα. Το κράτος έχει υποχρέωση να θέσει τις βάσεις και να δώσει τα εφόδια για να λειτουργήσουν με επάρκεια αυτοί οι μικροί νησιωτικοί δήμοι.

Από εσάς κ. πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ περιμένουμε συμπαράσταση και αρωγή. Αλλιώς θα μπει λουκέτο σε δεκάδες μικρούς νησιωτικούς δήμους. Πριν τους κλείσει η οικονομική κατάρρευση θα τους κλείσει η θεσμική κατάρρευση.”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη