Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Σαντορίνης

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Σαντορίνης εξέφρασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σαντορίνης. Το θέμα τέθηκε από τον Δήμαρχο Θήρας Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, προ ημερησίας διατάξεως, κατά τη σημερινή (4/3/2014) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη των εκπροσώπων των επενδυτικών σχημάτων που συνεχίζουν στη Β΄φάση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Όπως είναι γνωστό πρόκειται να παραχωρηθεί το δικαιώμα χρήσης, διαχείρισης, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων. Τα αεροδρόμια αυτά χωρίζονται σε 2 ομάδες.H ομάδα α’ περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Kέρκυρας, Xανίων, Kεφαλονιάς, Zακύνθου, Aκτίου, Kαβάλας και η ομάδα β’ τα αεροδρόμια Pόδου, Kω, Σάμου, Mυτιλήνης, Mυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Aνάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει από την πλευρά των επενδυτών, το TAIIΠEΔ μπορεί να συμπεριλάβει μέχρι τρία από τα αεροδρόμια Aλεξανδρούπολης, Aράξου, Kαλαμάτας και Nέας Aγχιάλου για την ομάδα α’ και τα αεροδρόμια Xίου, Kαρπάθου, Nέας Aγχιάλου και Λήμνου για την ομάδα β’. Τα 16 αεροδρόμια που δεν θα ιδιωτικοποιηθούν θα υπαχθούν σε μια Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει τους πόρους για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.

Τα 7 διεθνή επενδυτικά σχήματα, που αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και στα οποία συγκαταλέγονται οι μεγαλύτεροι διαχειριστές αεροδρομίων του κόσμου, είναι:

  • Zurich Airport σε συνεργασία με την J&P Aβαξ,
  • Athens International Airport,
  • Fraport σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου,
  • Aeroports De La Cote d’ Azur,
  • Corporacion America σε συνεργασία με τη MΕΤΚΑ,
  • Vinci σε συνεργασία με την Ελλάκτωρ,
  • Advent

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω επενδυτικών σχημάτων αναμένεται να επισκεφθούν το αεροδρόμιο της Σαντορίνης την Πέμπτη 6/3/14, στη 1 το μεσημέρι.  Με δεδομένο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Σαντορίνης αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιτόπου συγκέντρωση-διαμαρτυρία προκειμένου να κάνει γνωστή την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση. Πολλοί φορείς του νησιού αναμένεται να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Πριν λίγες μέρες μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΥΠΑ του αεροδρομίου Χανίων εμπόδισαν τους εκπροσώπους των επενδυτών να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου. Σχετικά με το γεγονός αυτό το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

“To ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στη διαδικασία αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που θα αναβαθμίσει τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Μέσα από την αξιοποίηση, θα ενισχυθεί καθοριστικά η τουριστική κίνηση των Χανίων και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να αξιοποιεί την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη