Απεβίωσε ο Βασίλης Κουρτάκης

Την απώλεια του Βασίλη Κουρτάκη, μιας “κορυφαίας και πολυσχιδούς προσωπικότητας του ελληνικού κρασιού”, έκανε γνωστή ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).

Τη δεκαετία του ’60 ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε τον δρόμο του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, γυρνώντας από τη Γαλλία με σπουδές οινολογίας και αναλαμβάνοντας την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που εξελίχθηκε αργότερα σε “Ελληνικά Κελλάρια Οίνων”.

Με άγρυπνο μάτι, ευφυής, με δημιουργικό και πηγαίο χιούμορ, με πλήρη γνώση της γεωγραφίας του ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα, υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Για δώδεκα χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΟ, ενώ συμμετείχε στο ιδρυτικό Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ). Κυρίαρχος της οινικής νομοθεσίας, πρωταγωνίστησε στη θεσμική θωράκιση του ελληνικού κρασιού και στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής πραγματικότητας.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΟ στην ανακοίνωσή του, “η συνεχής παρακολούθηση εκ μέρους του των τεκταινόμενων στο ευρωπαϊκό οινικό γίγνεσθαι τον οδήγησε να συμβάλει αποφασιστικά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων του Κρασιού (C.E.E.V.), οργάνωσης με μεγάλο κύρος και, ως εκ τούτου, βασικού συνομιλητή των θεσμών της Ε.Ε. Διετέλεσε μάλιστα πρόεδρος της C.E.E.V. επί οκτώ έτη, πριν ανακηρυχθεί επίτιμος πρόεδρός της”.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη