Εξειδίκευση μέτρων για τον τουρισμό: Από 4 έως 20 ευρώ το τέλος κρουαζιέρας για Σαντορίνη και Μύκονο

Κλιμάκωση του τέλους κρουαζιέρας ανά χρονική περίοδο - Το 1/3 των εσόδων προορίζεται για τους δήμους - Πώς διαμορφώνεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στην εξειδίκευση των μέτρων για τον τουρισμό που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ προχώρησε σήμερα η αρμόδια υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας, η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι για φέτος υπάρχει αισιοδοξία πως τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού θα φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ. Δίνοντας πλέον έμφαση στις προκλήσεις που προκύπτουν ως προς τη διαχείριση των τουριστικών ροών στη χώρα, η κα Κεφαλογιάννη μίλησε για το τέλος κρουαζιέρας, για την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Κρουαζιέρα
Όπως είπε, από το 2025 εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Ένα τέλος αυξημένο για προορισμούς που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, ιδίως κατά τους μήνες αιχμής, δηλαδή για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, και χαμηλότερο στα υπόλοιπα λιμάνια, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, το τέλος κρουαζιέρας ορίζεται ως εξής:

  • Για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο: 20 ευρώ ανά επιβάτη κρουαζιέρας που αποβιβάζεται σε Μύκονο και Σαντορίνη και 5 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια.
  • Για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο: Μειωμένο κατά 40%, διαμορφώνεται στα 12 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη και στα 3 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια.
  • Για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο: Μειωμένο κατά 80%, διαμορφώνεται στα 4 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη και στο 1 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια.

Το ετήσιο όφελος από το τέλος κρουαζιέρας εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά 1/3 στους Δήμους όπου αποβιβάζονται οι επιβάτες κρουαζιέρας, κατά 1/3 στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και την εκτέλεση λιμενικών έργων και κατά 1/3 στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Το τέλος κρουαζιέρας εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ρυθμίσεων για τη διαχέιριση της κρουαζιέρας στη χώρα μας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του homeporting και το άνοιγμα νέων προορισμών, την ανάπτυξη υποδομών στα λιμάνια για την ορθή διαχείριση τόσο του berth allocation όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά, την ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματός της στις τοπικές κοινωνίες, την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Αναπροσαρμογή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση
Η κα Κεφαλογιάννη προχώρησε στην εξειδίκευση του μέτρου για το τέλος της ανθεκτικότητας, λέγοντας πως η αύξηση αφορά μόνο στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο (υψηλή περίοδος), αναλογικά για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης το τέλος αυξάνεται τόσο για την υψηλή όσο και για τη χαμηλή περίοδο.

Συγκεκριμένα, για το διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο το τέλος ανθεκτικότητας διαμορφώνεται ανά διανυκτέρευση ως εξής:

  • Για ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων και για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια: Από 1,5 ευρώ στα 2 ευρώ.
  • Στα ξενοδοχεία 3 αστέρων: Από 3 ευρώ στα 5 ευρώ.
  • Στα ξενοδοχεία 4 αστέρων: Από 7 ευρώ στα 10 ευρώ.
  • Στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και τις βίλες: Από 10 ευρώ στα 15 ευρώ.

Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων το τέλος ανθεκτικότητας αυξάνεται τους χειμερινούς μήνες από 0,50 ευρώ στα δύο ευρώ, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες από 1,5 στα 8 ευρώ.

Δωμάτιο βραχυχρόνιας μίσθωσης
© Kelcie Papp / Unsplash

Το χρονικό διάστημα ισχύος του μειωμένου τέλους επεκτείνεται κατά ένα μήνα, και θα περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο, θα εφαρμόζεται δηλαδή για πέντε μήνες αντί τεσσάρων που ισχύει σήμερα. Το συγκεκριμένο έσοδο θα κατευθυνθεί σε δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, αλλά και βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Τέλος, σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το υπουργείο επεξεργάζεται το πλαίσιο λειτουργίας τους που αφορά στη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και αντίστοιχων προδιαγραφών ασφαλείας. Κριτήριο, όπως είπε η κα Κεφαλογιάννη, είναι η διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας, και τελικά της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας, επεσήμανε.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη