Από 8 ετών η πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσω smartphones στην Ευρώπη

Τόσο η ενημέρωση, όσο και η προστασία από το διαδίκτυο είναι ανάμεσα στις βασικές ανάγκες των σύγχρονων παιδιών, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι ανήλικοι πλοηγούνται στους εικονικούς κόσμους, μέσω υπολογιστών αλλά  και κινητών τηλεφώνων. Στο πλαίσιο αυτό, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr παραθέτει τα πρώτα ποσοτικά αποτελέσματα για τη χρήση αλλά και την πρόσβαση των παιδιών στο Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων, που φέρνει στο φως η έκθεση του Ευρωπαϊκού έργου «Net Children Go Mobile».

Στο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Safer Internet, συμμετέχουν 4 ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο). Η έρευνα εξετάζει τους τρόπους, τις τοποθεσίες αλλά και την ηλικία των παιδιών που συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων, καθώς και τις δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται online.

Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνα δείχνουν πως:

  • Η πρώτη επαφή με το Διαδίκτυο γίνεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, με μέσο όρο τα 8 έτη και στις 4 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα. Ωστόσο, η ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο διαφέρει σημαντικά ανά χώρα, ηλικιακό γκρουπ και σε μικρότερο βαθμό ανά φύλο.
  • Τα παιδιά στην Ευρώπη εξοικειώνονται όλο και πιο γρήγορα με το Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων και με την κοινωνική δικτύωση: 53% των παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών έχουν έξυπνα κινητά τηλέφωνα, και 48% τα χρησιμοποιούν για να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο.
  • Βαθμιαία αυξανόμενη χρήση του Διαδίκτύου σε ιδιωτικό χώρο: 26% των παιδιών χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα σε διαφόρους χώρους, όπου και αν βρίσκονται, αλλά ολοένα και περισσότερα παιδιά επιλέγουν να το χρησιμοποιούν στο δωμάτιό τους (39%).
  • Η κοινωνική δικτύωση βρίσκεται στην πρώτη θέση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων των παιδιών (58% των ερωτηθέντων ανηλίκων επισκέπτονται το προφίλ τους στην αγαπημένη τους σελίδα κοινωνικής δικτύωσης αρκετές φορές την ημέρα ή τουλάχιστον μια φορά μέσα στην ημέρα). Άλλες δημοφιλείς online δραστηριότητες παιδιών και εφήβων είναι: να ακούν μουσική, να βλέπουν βίντεο κλιπ και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες αποστολής άμεσων μηνυμάτων, όπως το Skype ή το WhatsApp.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη