Γρ. Δρέττας: από CONSTANTINVS I σε ΚωΝCTANTINOC XI – β’ έκδοση

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η β’ έκδοση του ιδιαίτερα ενδιαφέροντος βιβλίου, με τίτλο “από CONSTANTINVS I σε ΚωΝCTANTINOC XI”, που περιέχει σύντομες βιογραφικές σημειώσεις και σχόλια για όλους τους Αυτοκράτορες του Βυζαντίου, με συγγραφέα τον γνωστό λιμενολόγο, διδάκτορα πολιτικό μηχανικό κ. Γρηγόρη Δρέττα.

Το εξαιρετικό αυτό πόνημα αναφέρεται, περιληπτικά, στους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, από τον Κωνσταντίνο τον Ι τον Μεγάλο, τον ιδρυτή της Κωνσταντινούπολης, νέας πρωτεύουσας του Ρωμαϊκού κράτους, μέχρι και τον Κωνσταντίνο τον ΧΙ το τελευταίο βασιλέα Αυτοκράτορα, που το κράτος είχε φθάσει να είναι φόρου υποτελές στους Σελτζούκους και να αποτελείται, μόνον από την Κωνσταντινούπολη και τον “Μορέα” με πρωτεύουσα τον Μιστρά.

Στη β’ έκδοση τα κείμενα των βιογραφικών σημειώσεων κάθε αυτοκράτορα έχουν εμπλουτισθεί με την κύρια όψη του νομίσματος του ίδιου αυτοκράτορα, κατά προτίμηση αυτά που παρίσταναν τη μορφή του – κυρίως χρυσά νομίσματα σε μεγέθυνση.

Υπάρχει επίσης ένα νέο κεφάλαιο με τίτλο “Τα νομίσματα πληροφορούν” με πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με τη σταδιακή διείσδυση της Ελληνικής γλώσσας στη νομισματοκοπία του Βυζαντίου.

Στα εισαγωγικά της β’ έκδοσης διαβάζουμε:
“Η ιδέα και η απόφαση, να γραφεί ο τίτλος του ονόματος του κάθε αυτοκράτορα στα βιογραφικά του σημειώματα, όπως έχει χαραχθεί στα νομίσματά του, αποτέλεσε το ερέθισμα για μια πολύ μικρή διερεύνηση του όλου θέματος, δηλαδή της διείσδυσης της Ελληνικής γλώσσας στην νομισματοκοπία του Βυζαντίου. Φάνηκε ότι δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένο το παραπάνω γεγονός όπως περγραφόταν μόνον με τα προλεγόμενα της Α’ εκδόσεως. Αποφασίστηκε να επεκταθεί η τεκμηρίωση της διεισδυσης της Ελληνικής γλώσσας κατά το δυνατόν, με μία πιο πλήρη αναλυτική ιστορική αναφορά σε όλους τους αυτοκράτορες.”

Προηγούμενη ανάρτησή σχετική με την πρώτη έκδοση του βιβλίου είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη