Αποφυγή επικίνδυνων ενεργειών για πρόκληση πυρκαγιάς

Καθώς παρατηρείται η εκδήλωση πυρκαγιών σε νησιά, με ανακοίνωσή της η  Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καλεί όλους τους πολίτες, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, λαμβανομένων υπόψη των κλιματολογικών παραγόντων του Νοτίου Αιγαίου (ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.), να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Σε ισχύ βρίσκεται η νέα Πυροσβεστική Διάταξη 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β/2024) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει από 1/5/2024. Στην ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη ορίζονται:

  • Το πεδίο εφαρμογής της.
  • οι Γενικές διατάξεις, οι απαγορεύσεις και περιορισμοί που αφορούν καύσεις (υπολειμμάτων καλλιέργειας, κλαδεμάτων, χορτολιβαδικών εκτάσεων, βοσκοτόπων κ.ά.), θερμές εργασίες, κάπνισμα μελισσών, χρήση φωτιάς στο ύπαιθρο.
  • τα μέτρα, απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που αφορούν εύφλεκτες ουσίες, απορρίμματα, απόβλητα, ογκώδη αντικείμενα, χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), χώρους λειτουργίας ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων και λοιπών εργαστηριακών συγκροτημάτων, πεδία βολής και ανοικτά σκοπευτήρια, την καύση πυροτεχνημάτων κ.λπ. ειδών πυροτεχνίας, ιπτάμενα φαναράκια και τη χρήση συσκευών στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων.
  • οι γενικές απαγορεύσεις, άλλες ενέργειες και δραστηριότητες στην ύπαιθρο και εργασίες σε δασικό περιβάλλον, γεωργικά, δασικά και λοιπά μηχανήματα

Ο έλεγχος τήρησης των παραπάνω ανήκει στα πυροσβεστικά όργανα και σε περίπτωση μη τήρησης των διαλαμβανομένων στην ανωτέρω Πυροσβεστική Διάταξη θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Επιπλέον προβλέπονται ποινές και κυρώσεις από τον Ποινικό Κώδικα ή του άρθρου 26 του ν. 2801/2000 (Α’ 41). Αλλά και περαιτέρω κυρώσεις από άλλες υπηρεσίες, όπως Δασική Υπηρεσία, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών:

  • Δεν πραγματοποιούμε υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
  • Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
  • Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Δεν χρησιμοποιούμε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.
  • Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές υπάρχουν επίσης αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη