15.3 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απολογισμός επίσκεψης του Αντιπεριφερειάρχη Α. Χατζηιωάννου στη Σαντορίνη

Share

Μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σαντορίνη και τη μετάβασή του επί τριήμερο στη Νάξο για θέματα αρμοδιότητάς του, από το απόγευμα της Τετάρτης 29/5/2013 ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χατζηιωάννου επέστρεψε στη Σαντορίνη όπου συναντήθηκε με τον Σύλλογο Αλιέων Σαντορίνης “Ο Ψαράς” (φωτογραφία πάνω), ο οποίος είναι από τους πρώτους Συλλόγους που εκσυγχρόνισε το καταστατικό του σύμφωνα με τον Ν. 4015/2011 και λειτουργεί συγκροτημένα και οργανωμένα.

Στην συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Συλλόγου στη Βλυχάδα συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των αλιέων και αφορούν στις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά της Επαρχίας Σαντορίνης, τις πιέσεις που δέχεται ο αλιευτικός κλάδος στην περιοχή, ο έλεγχος της παράνομης και υπερβολικής ερασιτεχνικής αλιείας, το κόστος των καυσίμων και η διακίνηση των αλιευμάτων στην τοπική αγορά.

Τέλος οι αλιείς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χατζηιωάννου συμφώνησαν για στενή συνεργασία σε ό,τι αφορά στις προτάσεις που πρέπει να καταθέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-2020 και ανανέωσαν την επόμενη συνάντησή τους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακολούθως στα Γραφεία του πρώην Επαρχείου Θήρας συναντήθηκε με εκπροσώπους των οινοποιείων (φωτογραφία κάτω) για θέματα του κλάδου με κυρίαρχο το ζήτημα της προστασίας των αμπελώνων από την πίεση που δέχεται λόγω της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, μέσα από οργανωμένες και μεθοδικές κινήσεις όπως η εκπόνηση Χωροταξικού Σχεδίου για το νησί, προκειμένου μετά από ενδελεχή εξέταση της φέρουσας ικανότητας της Σαντορίνης να καθορισθούν οι χρήσεις γης και να ελεγχθεί με θεμελιωμένο χωροταξικό σχεδιασμό η επιθυμητή εξέλιξη των νησιών.

Τέλος συναντήθηκε με τους μελισσοκόμους του νησιού όπου συζήτησαν διεξοδικά για το μέλι της Σαντορίνης, τις συνθήκες παραγωγής του και τις ιδιαιτερότητες της σαντορινιάς χλωρίδας καθώς επίσης και την ανάγκη να δημιουργηθεί Πιστοποιημένο Τυποποιητήριο Μελιού προκειμένου το τοπικώς παραγόμενο μέλι να διακινείται στις αγορές χωρίς κωλύματα και προσκόμματα.

Το μέλι της Σαντορίνης και η προσπάθεια των μελισσοκόμων της περιοχής κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικά στη συνολική στόχευση της Περιφέρειας για την προβολή και ανάδειξη των προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Διεθνές  Αμπελοοινικό Συνέδριο “Άμπελος” που διεξήχθη στη Σαντορίνη στις 30 και 31 Μαΐου 2013 -το οποίο παρακολούθησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου- ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χατζηιωάννου είχε παράλληλα την ευκαιρία να επισκεφθεί παραγωγούς του νησιού, μεταξύ των οποίων τον σύγχρονο Μύλο Φάβας του Νίκου Βάλβη που είναι εξοπλισμένος με μηχανήματα προωθημένης τεχνολογίας και εξαιρετικής απόδοσης στην κατεργασία της φάβας.

Επίσης το Σάββατο 1/6/2013 παρέστη στην εκπαίδευση ενδιαφερομένων παραγωγών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών που οργάνωσε το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Γυμναστήριο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ., στο οποίο κεντρική ομιλήτρια-εκπαιδεύτρια ήταν η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ και επιστημονικά υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων (φωτογραφία κάτω).

Σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες τον Αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Χατζηιωάννου συνόδευαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Θήρας Ηλίας Μάινας, καθώς και ο Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κυκλάδων Γεώργιος Παγανέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη