Απολογισμός έργου από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θήρας

Την έντονη δραστηριότητα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θήρας κατά την τελευταία διετία περιγράφει με επιστολή που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πρόεδρός της, κ. Νίκος Καμπουράκης. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

“Η ΔΕΥΑ Θήρας είναι μια επιχείρηση η οποία ομολογουμένως έχει παρουσιάσει μεγάλο έργο στο νησί μας και συνεχίζει και δρομολογεί πάρα πολλά έργα υποδομής.

Όταν αναλάβαμε την ΔΕΥΑΘ είχε ήδη υπογραφεί σύμβαση για το έργο της αποχέτευσης της Περίσσας και οι εργασίες ξεκίνησαν παράλληλα με την ανάληψη των αρμοδιοτήτων μας. Σήμερα το έργο έχει ολοκληρωθεί και είμαστε σε διαδικασία παραλαβής. Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο επιλέχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ πανελλαδικά ως παράδειγμα καλής προόδου υλοποίησης έργου και παραβρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΘ και ο Δήμαρχος Θήρας σε ημερίδα του ΥΠΕΚΑ για να το παρουσιάσουν.

Το σημαντικό είναι ότι δε σταθήκαμε μόνο στην ορθή ολοκλήρωση ενός έργου αλλά δώσαμε αγώνα τα τελευταία δύο χρόνια και με συντονισμένες ενέργειες, πολλή δουλεία και καλή συνεργασία με τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΘ, καθώς και την απόλυτη συμπαράσταση του Δημάρχου Θήρας, θέσαμε υψηλούς στόχους και καταφέραμε να εντάξουμε και να προωθήσουμε πάρα πολλά έργα στο ΕΣΠΑ.

Συνολικά η ΔΕΥΑΘ έχει εντάξει έως σήμερα έργα αξίας άνω των 12.000.000,00 €. Συγκεκριμένα:

1) Έχει ενταχθεί και εκτελείται το έργο της αποχέτευσης της καλντέρας του Ημεροβιγλίου. Έργο αξίας 1.381.560 €

2) Έχει ενταχθεί και έχει ήδη εκτελεστεί άνω του 30% του έργου του κεντρικού καταθλιπτικού δικτύου ύδρευσης των Φηρών. Έργο συνολικής αξίας 3.770.000 €

3) Έχει ενταχθεί, έχει υπογραφεί σύμβαση και ξεκινάνε άμεσα οι εργασίες για το έργο του κεντρικού καταθλιπτικού δικτύου ύδρευσης του Ημεροβιγλίου. Έργο συνολικής αξίας 719.200 €

4) Έχει ενταχθεί, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη των εργασιών για το έργο της ολοκλήρωσης της αποχέτευσης του οικισμού Εμπορείου. Έργο συνολικής αξίας 627.560 €

5) Έχει ενταχθεί, έχει υπογραφεί σύμβαση και ξεκινάνε άμεσα οι εργασίες για το έργο της ύδρευσης του Πύργου. Έργο συνολικής αξίας 713.400,00 €

6) Έχει ενταχθεί, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για το έργο της ύδρευσης και αποχέτευσης της Φοινικιάς της Οίας. Έργο συνολικής αξίας 849.120 €

7) Έχει ενταχθεί και αναμένεται η έγκριση των τευχών δημοπράτησης για την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης για το Ακρωτήρι. Έργο συνολικής αξίας 394.400,00 € με ΦΠΑ 16%

Δεν παραλείψαμε να προωθήσουμε και έργα που αφορούν την νήσο Θηρασία. Συγκεκριμένα εντάξαμε την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 140 κυβικών ημερησίως για την νήσο Θηρασία αξίας 174.000,00 € και η οποία έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί επιτυχώς από τις 11/04/2012. Το νησί πλέον είναι αυτόνομο και δεν εξαρτάται η υδροδότησή του από τυχόν καθυστερήσεις υδροφόρου πλοίου.

Επιπλέον με ενέργειες του Δήμου Θήρας εντάχθηκε, είναι σε εξέλιξη και διαχειρίζεται από την ΕΓΝΑΤΙΑ το έργο δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης και βιολογικός καθαρισμός νήσου Θηρασίας. Έργο αξίας 2.782.244,83 €

Μελέτες
Επειδή πολλά λέγονται ότι τα βρήκαμε έτοιμα θα πρέπει να αναφέρω μερικές από τις μελέτες που εκπονήθηκαν κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας:

1) Εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΘ η οριστική μελέτη με τίτλο: “Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης οικισμού Εμπορείου Νήσου Θήρας”

2) Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτης του έργου με τίτλο: “Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης οικισμού Πύργου νήσου Θήρας”

3) Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτη για την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης του οικισμού Ακρωτηρίου

Τα ανωτέρω έργα όπως προανέφερα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ & σύντομα θα εκτελεστούν. Για την ένταξή τους ήταν προαπαιτούμενο η σύνταξη των σχετικών μελετών για το οποίο μεριμνήσαμε και δρομολογήσαμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

4) Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτης του έργου με τίτλο: “Νέα δεξαμενή Δ.Δ. Φηρών Θήρας”. Το έργο προϋπολογισμού 98.600,00 € καταφέραμε να το ενσωματώσουμε στην χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης των Φηρών και να μην στοιχίσει στην ΔΕΥΑΘ. Οι εργασίες για την νέα δεξαμενή θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

5) Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτης του έργου με τίτλο: “Επέκταση αποχέτευσης οικισμού Περίσσας – Περιοχή Περίβολος”, προϋπολογισμού 1.409.400,00 €. Το συγκεκριμένο έργο είναι ώριμο προς ένταξη και έχουμε ήδη αποστείλει σχετική αίτηση και αναμένουμε την αξιολόγησή της.

6) Ανατέθηκε και εκπονήθηκε η οριστική μελέτη του έργου με τίτλο: “Ύδρευση Δ.Δ. Ημεροβιγλίου Θήρας”.  Προϋπολογισμός έργου : 266.800,00 €

Αφαλατώσεις
Όσον αφορά τα έργα αφαλατώσεων:

1) Ολοκληρώθηκε η ηλεκτροδότηση, η εγκατάσταση και λειτουργία των δύο νέων Μονάδων αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 2.000 κυβικών νερού ημερησίως στον Έξω Γιαλό Φηρών, έργο προϋπολογισμού 2.500.000,00 €.

2) Όπως προανέφερα εγκρίθηκε επιχορήγηση ποσού 174.000,00 € από το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την προμήθεια μονάδος αφαλάτωσης για τις ανάγκες υδροδότησης της νήσου Θηρασίας.

3) Σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας ολοκληρώθηκε η διαδικασία προμήθειας μονάδος αφαλάτωσης 500 κυβικών ημερησίως για τις ανάγκες υδροδότησης της Οίας, προϋπολογισμού 312.040,00 € από το πρόγραμμα λειψυδρίας η οποία ήταν υπό εξέταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η νέα μονάδα αφαλάτωσης εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από τις 25/01/2012 και πλέον η Οία δεν παρουσιάζει τα προβλήματα επάρκειας ύδατος που είχε στο παρελθόν .

4) Επίσης μετά από ενέργειες του Δημάρχου Θήρας σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Θήρας καταφέραμε να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου ύδρευσης και μονάδας αφαλάτωσης για τους οικισμούς Μέσα Γωνιάς και Αγίας Παρασκευής Δήμου Θήρας.  Το συγκεκριμένο έργο αξίας 8.500.000 € προβλέπει τα απαιτούμενα δίκτυα και μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 5.000 κυβικών ημερησίως η οποία ανοίγει πλέον τον δρόμο για την μελλοντική επίλυση του προβλήματος υδροδότησης με πόσιμο νερό των οικισμών Έξω Γωνιάς, Επισκοπή Γωνιάς, Πύργου, Μεγαλοχωρίου, Μεσσαριάς και Βόθωνα.

Λοιπά έργα – δραστηριότητες ΔΕΥΑ Θήρας που έχουν ολοκληρωθεί
Επιπλέον η ΔΕΥΑ Θήρας την τελευταία διετία έχει εκτελέσει πάρα πολλά έργα μικρότερης αξίας αλλά εξίσου σημαντικά για την ομαλή λειτουργία της. Μέρος αυτών είναι:

1. Ο “Τηλεματικός χειρισμός αντλιοστασίων λυμάτων και τηλεμετρία απομακρυσμένων δεξαμενών της ΔΕΥΑ Θήρας” προϋπολογισμού 145.000,00€.

2. Η αντικατάσταση του καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης των Φηρών συνολικού μήκους 2.350 μέτρων, από την Μονάδα αφαλάτωσης στην θέση Κατοικίες έως την κεντρική δεξαμενή ύδρευσης Φηρών.

3. Η εγκατάσταση νέου αγωγού ύδρευσης επί της οδού Φηρών – Πύργου συνολικού μήκους 2.700 μέτρων.

4. Η εγκατάσταση νέου καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης συνολικού μήκους 1.600 μέτρων για την επικοινωνία των νέων αφαλατώσεων στον Έξω Γιαλό Φηρών με την παλιά αφαλάτωση στις Κατοικίες. Συνολικά η ΔΕΥΑ Θήρας με τα δικά της συνεργεία έχει εγκαταστήσει πάνω από 6.500 μέτρα δικτύων ύδρευσης.

5. Επίσης ολοκληρώθηκε η διάνοιξη τριών γεωτρήσεων θαλάσσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης των μονάδων αφαλάτωσης της Οίας, προϋπολογισμού 65.000,00 €.

6. Εκτελέστηκε η διάνοιξη γεωτρήσεων θαλάσσης στην νήσο Θηρασία ως έργα υδροληψίας για τη λειτουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης.

7. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαγωνισμού και η προμήθεια πέντε νέων οχημάτων για τις ανάγκες της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας προϋπολογισμού 60.000,00 €.

Στόχοι και Προγραμματισμός Μελλοντικών Έργων της ΔΕΥΑ Θήρας:

1) “Αναβάθμιση υφιστάμενης Ε.Ε.Λ. Επισκοπής Γωνιάς νήσου Θήρας και επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με άρδευση καλλιεργειών και αστικού και περιαστικού πρασίνου”,  προϋπολογισμός έργου: 3.285.676,24 € με Φ.Π.Α. Το έργο έχει αποσταλεί για χρηματοδότηση.

2) “Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ελέγχου και μείωσης των διαρροών του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. ΘΗΡΑΣ”,  προϋπολογισμός έργου: 2. 167.402,00 € με Φ.Π.Α. Το έργο έχει αποσταλεί για χρηματοδότηση.

3) “Δίκτυα αποχέτευσης – ύδρευσης των οικισμών Μέσα Γωνιάς και Αγ. Παρασκευής του Δ. Θήρας”, προϋπολογισμός έργου: 5.557.560,00 € με Φ.Π.Α.  Για το έργο υπάρχουν οριστική μελέτη, τεύχη δημοπράτησης και εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί Όροι και ώριμο προς ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

4) “Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Φηρών Δήμου Θήρας”,  προϋπολογισμός έργου: 4.164.400,00 € με Φ.Π.Α. Για το έργο υπάρχουν προμελέτη και έχει συνταχθεί μελέτη Περιβαλ/κών Όρων.

5) “Κατασκευή Μονάδας Αφαλάτωσης Δ.Δ. Επισκοπής Γωνιάς, Έξω Γωνιάς, Μεσσαριάς, Βόθωνα και Πύργου Καλλίστης”,  προϋπολογισμός έργου: 10.266.000,00 € με Φ.Π.Α. Έχει εγκριθεί η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναμένεται η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

6) “Κατασκευή Μονάδας Αφαλάτωσης Εμπορείου”, εκτίμηση προϋπολογισμού έργου : 5.000.000,00 €. Εκπονείται η προμελέτη του έργου.

7) “Αντικατάσταση παλαιών δικτύων ύδρευσης οικισμών Καρτεράδου, Βουρβούλου, Μεσαριάς και Έξω Γωνιάς Θήρας”,  εκτίμηση προϋπολογισμού 3.000.000,00 €

8) “Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”,  εκτίμηση προϋπολογισμού 500.000,00 €

9) “Υδροδότηση οικισμών Περίσσας – Περιβόλου, κατασκευή δεξαμενής ύδρευσης και εξωτερικά δίκτυα”,  εκτίμηση προϋπολογισμού 2.000.000,00 €

10) “Αναβάθμιση ή Κατάργηση βιολογικού καθαρισμού Καρτεράδου”, εκτίμηση προϋπολογισμού 400.000,00 €

11) Νέο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Βουρβούλου (Υδροδότηση από δεξαμενή Ημεροβιγλίου), εκτίμηση προϋπολογισμού 40.000,00 €

12) Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης Μεγαλοχωρίου (Υδροδότηση από δεξαμενή ύδρευσης Πύργου), εκτίμηση προϋπολογισμού 60.000,00 €

13) Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Καρτεράδου επί της κεντρικής επαρχιακής οδού, εκτίμηση προϋπολογισμού 120.000,00 €

14) Επέκταση δικτύου αποχέτευσης Μεσαριάς από διασταύρωση προς Καμάρι έως αεροδρόμιο Θήρας, εκτίμηση προϋπολογισμού 100.000,00 €

Όλο αυτό το έργο που έχει επιτελεσθεί και συνεχίζει να επιτελείται μέχρι σήμερα, οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό και στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της Δημοτικής Επιχείρησης, τόσο της Τεχνικής Υπηρεσίας και των Διοικητικών υπαλλήλων όσο και του Γενικού Διευθυντή Νικόλαου Μάινα.

Στις δραστηριότητες της ΔΕΥΑ Θήρας είχαμε τη συμπαράσταση και πολύτιμη βοήθεια του Δημάρχου μας, κυρίου Αναστάσιου Νικόλαου Ζώρζου τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

 

28 Ιανουαρίου 2013

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη