ΕΜΠ: Αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακών κτηρίων και συνόλων της Σαντορίνης

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, το Σάββατο 7 Μαίου 2016, η παρουσίαση των σπουδαστικών εργασιών των φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου (ΕΜΠ) Πολυτεχνείου με θέμα την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Θήρας.

Οι σπουδαστικές αυτές εργασίες έγιναν στο πλαίσιο του διατομεακού μαθήματος “Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων”, του ακαδημαΪκού έτους 2015-16, το οποίο διεξήχθη στη Σαντορίνη, τον Οκτώβριο 2015. Όλες οι εργασίες των φοιτητών βρίσκονται στον ιστότοπο της Σχολής Αρχιτεκτόνων στη διεύθυνση https://5a.arch.ntua.gr/

bellonio_7may16_zorzos
Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Η εκδήλωση στο Μπελλώνειο ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου και ακολούθησαν οι παρακάτω εισηγήσεις-παρουσιάσεις

Παραδοσιακοί οικισμοί Προστασία+ Ανάπτυξη. Η Συμβολή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.
Ελένη Μαΐστρου Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π., Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.
Η Αναγνώριση των Παραδοσιακών οικισμών της Σαντορίνης από τους σπουδαστές της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
Έλενα Κωνσταντινίδου Επίκουρη Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
Τοπικά δομικά συστήματα και Αρχιτεκτονική γραφή στην Σαντορίνη
Ειρήνη Εφεσίου Αρχιτέκτων Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.
Παραδοσιακή και Μοντέρνα Σαντορίνη ως Αρχιτεκτονική Κληρονομιά
Ρίβα Λάββα Αρχιτέκτων, Λέκτορας Ε.Μ.Π.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στο νησί, δίνοντας από την πλευρά τους μια άλλη οπτική γωνία και αντίληψη.

Η «παγκοσμιοποίηση» της αρχιτεκτονικής και το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον μας θέτει μπροστά από τις ευθύνες μας για τη προφύλαξη και διατήρηση της παράδοσης και όπως επισήμανε ο ζωγράφος-αρχιτέκτων κος Κάτωνας Ασιμής «είμαστε πια περισσότερο ελεύθεροι από ποτέ να υπερασπιστούμε την υπευθυνότητα μας απέναντι στην παράδοση».

Ο αρχιτέκτων κος Γιάννης Μπίτης στο ίδιο κλίμα αναφέρθηκε στις «Καμπύλες της Σαντορίνης» και στην αρνητική χρήση αυτού του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού, ενώ η αρχιτέκτων κα Βούλα Διδώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει πριν από 40 χρόνια ο ΕΟΤ στην Οία, για την προστασία και ανοικοδόμιση των παραδοσιακών οικισμών.

Τέλος η αρχιτέκτων και ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Κλαίρη Παλυβού εστίασε στον στενό δεσμό που θα πρέπει να έχει η κοινωνία με το πανεπιστήμιο και στα αμοιβαία οφέλη.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Θήρας κος Ν.Ζώρζος ευχαρίστησε το ΕΜΠ και τους φοιτητές για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν και υποσχέθηκε πως αυτή η προσπάθεια είναι μόνο η αρχή της κοινής διαδρομής Σαντορίνης και Σχολής Αρχιτεκτονικής.

[adning id=”148101″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη