Άσκηση υπαίθρου φοιτητών 4ου έτους του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ

geologia04014_w660Του Σπύρου Παυλίδη*

Πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία για 25η χρονιά η Εκπαιδευτική Εκδρομή- Άσκηση Υπαίθρου των φοιτητών του 4ου έτους του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (18-22 Μάιου 2015).

Συμμετείχαν 44 φοιτητές και οι συνοδοί καθηγητές Σπ. Παυλίδης, Κ. Βουβαλίδης, Β. Μαρίνος, Αλ. Χατζηπέτρος, ο Δρ. Α. Κακλής, καθώς και ο ομότιμος καθηγητής Μ. Φυτίκας.  Διδάχτηκαν επιστημονικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη γεωλογική δομή και εξέλιξη της Σαντορίνης, από τον ευρύτερο χώρο των γεωεπιστημών, με κύριο πυρήνα την Φυσική Ηφαιστειολογία, την Πετρολογία, τα Ρήγματα και την Τεκτονική Δομή, την Τεχνική Γεωλογία (πρανή, γεωτεχνική συμπεριφορά ηφαιστειακών σχηματισμών) και Γεωμορφολογία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προστεθήκαν γνωστικά αντικείμενα για την τεχνική αποτύπωσης πρανών LIDAR, το μινωικό παλαιοέδαφος και τις διαβρώσεις, τα όργανα παρακολούθησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, την ευστάθεια της Κόκκινης Παραλίας κ.α.

Η διδασκαλία και η άσκηση επικεντρώθηκε σε αρκετές γεωλογικές εμφανίσεις στο Ακρωτήρι (παλιότερες λάβες), στο ορυχείο Μεγαλοχωρίου, την παραλία Βλυχάδας, Μαύρο Βουνό, τον ιγκριμπρίτη του Ρίβα στο Αμμούδι, τον ηφαιστειακό κώνο του ακρωτηρίου Κολούμπο, τις Καμένες  και τις ηφαιστειακές –  τεκτονικές δομές της Καλδέρας στη Θηρασία και Θήρα.

Η Σαντορίνη πέραν της φυσικής ομορφιάς του τοπιού της δεν παύει να αποτελεί ένα “ανοιχτό  βιβλίο γεωλογίας-ηφαιστειολογίας”  παγκοσμίου ενδιαφέροντος και η άσκηση υπαίθρου των φοιτητών Γεωλογίας του Α.Π.Θ. είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντικείμενα, στο φυσικό τους εργαστηριακό χώρο, που ξεπέρνα τις απαιτήσεις ενός προπτυχιακού προγράμματος σπουδών και εμπλουτίζεται συνεχώς σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

*Ο κ. Σπύρος Παυλίδης είναι καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη