Δημήτρης Κούτουλας: “Ας αφηγηθούμε τον γαστρονομικό μύθο της Σαντορίνης στο διεθνές κοινό, με την κατάλληλη γλώσσα”

Με αφορμή το σεμινάριο γαστρονομικού τουρισμού με τίτλο “The Culinary Tourism Bootcamp”, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας του συνεδρίου IMIC 2013 Τουρισμός και Γαστρονομία-Το Επόμενο Βήμα, το ατλαντίς συνάντησε τον εισηγητή του σεμιναρίου, Δρα. Δημήτρη Κούτουλα, στον οποίο έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα.

ατλατίς: Κύριε Κούτουλα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι με τον τίτλο του σεμιναρίου μας κεντρίσατε το ενδιαφέρον. Γιατί “Culinary Tourism Bootcamp”;

Δημήτρης Κούτουλας: Γιατί πρόκειται για ένα εντατικό σεμινάριο, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα λάβουν πολλά και ελπίζω χρήσιμα για τη δουλειά τους ερεθίσματα. Θα εξηγήσουμε με λεπτομέρεια τις οργανωτικές προϋποθέσεις και τις ποιοτικές προδιαγραφές για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού σε έναν προορισμό και θα παρουσιάσουμε τις κατάλληλες τεχνικές του μάρκετινγκ για να προσελκύσουμε τουρίστες που ενδιαφέρονται για το καλό φαγητό και κρασί.

α: Γνωρίζουμε την εξειδίκευσή σας στα θέματα του τουριστικού μάρκετινγκ, έχοντας παρακολουθήσει εισηγήσεις σας στα προηγούμενα συνέδρια IMIC. Πείτε μας κάποια πράγματα για τη γνώση σας γύρω από τα θέματα του γαστρονομικού τουρισμού.

Δ.Κ.: Την τελευταία πενταετία έχω ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με έργα σχετιζόμενα με αυτήν την αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Είχα την ευκαιρία να εκπονήσω επιχειρησιακά σχέδια και προγράμματα προβολής για την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού καθώς και να διενεργήσω ποιοτική αξιολόγηση σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων γαστρονομίας ιδίως στο νησιωτικό χώρο. Έργα όπως η πρωτοβουλία AegeanCuisine και ο σχεδιασμός προώθησης του γαστροτουρισμού για λογαριασμό του ΣΕΤΕ υπάρξαν για μένα ιδιαίτερα συναρπαστικά.

α: Πώς θα αξιολογούσατε την Ελλάδα και ειδικότερα τη Σαντορίνη ως γαστρονομικό προορισμό;

Δ.Κ.: Η χώρα μας μπορεί να προσφέρει πλούσιες γευστικές συγκινήσεις στους επισκέπτες της, αυτές παραμένουν όμως σε μεγάλο βαθμό απρόσιτες και αναξιοποίητες. Δεν προβάλλουμε σωστά το γαστρονομικό μας πλούτο και ούτε έχουμε καταφέρει να κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις οργάνωσης και ποιοτικής βελτίωσης, παρότι διαθέτουμε εξαιρετικά εστιατόρια και προσφέρουμε ελκυστικότατες δραστηριότητες γαστρονομίας, από επισκέψεις σε οινοποιεία μέχρι μαθήματα μαγειρικής και γαστρονομικές περιηγήσεις.

Η Σαντορίνη έχει κατά την εκτίμησή μου τις καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της ελληνικής γαστρονομίας. Διαθέτει εμβληματικά προϊόντα με πρώτο και καλύτερο το κρασί, πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα σε υψηλή ποιότητα, μια γκάμα από δραστηριότητες γαστρονομικού ενδιαφέροντος αλλά επίσης μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα “φουρνιά” εστιατορίων που προσεγγίζουν την τοπική κουζίνα με διάθεση ανανέωσης και δημιουργικότητας. Όλα αυτά σε ένα φυσικό και ιστορικό τοπίο απόλυτα μοναδικό.

Κοντολογίς υπάρχει ένας μύθος γύρω από το φαγητό και το κρασί της Σαντορίνης και το μόνο που απομένει είναι να τον αφηγηθούμε στο διεθνές κοινό με την κατάλληλη γλώσσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”71″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη