Μ. Δαμανάκη: Νέες ευκαιρίες για τον τουρισμό της Θάλασσας

Σημαντικά κονδύλια θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επενδύσεις στην ενέργεια από τη θάλασσα, στη γαλάζια βιοτεχνολογία, στην ιχθυοκαλλιέργεια, στην εξόρυξη του θαλάσσιου βυθού και βέβαια στον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό.

Αυτές είναι οι προτεραιότητες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικυρώθηκαν με την υπογραφή της Διακήρυξης της Λεμεσού στις 8 Οκτωβρίου 2012.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην ομιλία της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κας Μαρίας Δαμανάκη, το 11ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ. Το πήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Εναρκτήρια Ομιλία της Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, κ. Μαρίας Δαμανάκη

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2012

Νέες ευκαιρίες για τον τουρισμό της Θάλασσας

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Σύνεδροι, φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη χαρά και ανάλογο αίσθημα ευθύνης έχω σήμερα την τιμή να απευθύνομαι σε όλους εσάς, τους διακεκριμένους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων της Ελλάδας και τους παράγοντες του ευρύτερου φάσματος της τουριστικής βιομηχανίας της, στην έναρξη του 11ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Επιτρέψτε μου κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την τιμή αυτή τον Πρόεδρο, κ. Ανδρεάδη και τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε καθιερώσει ανοικτό διάλογο και συστηματική συνεργασία που απέφερε κάποια συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα.

Αναφέρομαι στην κοινή μας προσπάθεια για την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση του χρόνου στην έκδοση της Βίζας Σέγκεν για τους τουρίστες από τρίτες χώρες που θέλουν να επισκεφτούν την Ευρώπη και βεβαίως την Ελλάδα. Πετύχαμε την πιλοτική εφαρμογή προσωρινών μέτρων για τους μήνες αιχμής του περσινού καλοκαιριού όπως και την προοπτική για πιο μόνιμα μέτρα προς την κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και τη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας.

Μπορώ να σας βεβαιώσω, μιλώντας και εξ’ ονόματος της Κομισιόν συνολικά, ότι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο, να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία και να διευρύνουμε τη θεματολογία της.

Πιο συγκεκριμένα: Ως Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων ανέλαβα την πρωτοβουλία για να αναπτυχθεί ένας νέος τομέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής: Η πολιτική για τη γαλάζια ανάπτυξη: Την ανάπτυξη από τη θάλασσα. Είμαι ευτυχής διότι η πρωτοβουλία αυτή κάνει ήδη μεγάλη πρόοδο. Μαζί με τον Πρόεδρο Μπαρόζο υπογράψαμε στην Κύπρο στις 13 Σεπτεμβρίου τη σχετική Διακήρυξη της Λεμεσού που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους παρόντες Υποψήφιους όλων των κρατών – μελών. Με αυτή την πρωτοβουλία προωθούμε πολιτικές και εργαλεία χρηματοδότησης σε θαλάσσιους τομείς όπου υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Επιλέξαμε πέντε τομείς: Την ενέργεια από τη θάλασσα, τη γαλάζια βιοτεχνολογία, την ιχθυοκαλλιέργεια, την εξόρυξη του θαλάσσιου βυθού και βεβαίως τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό, που αφορά άμεσα τις δραστηριότητές σας.
Για το θέμα αυτό μαζί με τον Αντιπρόεδρο, Αντόνιο Ταγιάνι – αρμόδιο για θέματα τουρισμού στην Κομισιόν – οργανώσαμε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να προχωρήσουμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 στην έκδοση Ανακοίνωσης – Πλαισίου της Επιτροπής για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο Τουρισμό. Η δημόσια διαβούλευση επικεντρώθηκε σε τέσσερις προτεραιότητες: στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου, τη βιωσιμότητά του, την προβολή του και την οικονομική στήριξη. Είχαμε μαζική ανταπόκριση – από ενδιαφερόμενους φορείς και από εθνικά και περιφερειακά ιδρύματα, αλλά επίσης και από επιχειρήσεις, από τον ακαδημαϊκό χώρο και από ιδιώτες. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδα πως η συμμετοχή των Ελληνικών φορέων τουρισμού στη διαβούλευση αυτή είναι και αριθμητικά και ποιοτικά αξιοσημείωτη.  Τα αποτελέσματα της συνολικής διαβούλευσης θα συζητηθούν στην επόμενη φάση του διαλόγου και θα ενσωματωθούν στην μελλοντική Ανακοίνωση.

Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα:
Ο θαλάσσιος και ο παράκτιος τουρισμός συνιστούν τον μεγαλύτερο τομέα, και μέσα στον τουριστικό κλάδο, αλλά και στον τομέα των θαλασσίων υποθέσεων συνολικά. Στην Ευρώπη σήμερα πάνω από το μισό της ξενοδοχειακής προσφοράς συγκεντρώνεται στις ακτές. Δυόμισι εκατομμύρια άτομα περίπου απασχολούνται στον παράκτιο τουρισμό. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες άτομα επίσης απασχολούνται στον κλάδο των σκαφών αναψυχής και στις μαρίνες, ενώ ο τουρισμός με κρουαζιερόπλοια προσφέρει 150.000 θέσεις εργασίας και άμεσο κύκλο εργασιών δέκα τεσσεράμισι δισεκατ. ευρώ. Πέρυσι, ο κλάδος της κρουαζιέρας στην Ευρώπη προσέλκυσε 6 εκατ. επιβάτες, και ακόμη και σε περιόδους κρίσης, ο κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση.

Η συμβολή, λοιπόν, του Τουρισμού στην Ευρωπαϊκή οικονομία είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί πολύ περισσότερο και να προσφέρει υψηλά ποσοστά απασχόλησης, αποτελώντας καίριο παράγοντα για την ευημερία της Ευρώπης. Έχουμε σοβαρές οικονομικές μελέτες που το υποστηρίζουν.

Τι σκοπεύουμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτή την προοπτική;
Όπως αντιλαμβάνεστε ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός δεν περιορίζεται στον λεγόμενο «τουρισμό της παραλίας» . Εκτείνεται σε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας, η ιστιοπλοΐα, η παρατήρηση της άγριας ζωής και ο καταδυτικός τουρισμός, οι ναυτικές διαδρομές και οι παράκτιες περιπατητικές διαδρομές, ο ιατρικός, εκπαιδευτικός και Συνεδριακός Τουρισμός και οι θεματικές συναντήσεις, οι υποθαλάσσιες αρχαιολογικές επισκέψεις, οι περιηγήσεις γαστρονομίας, ο αλιευτικός τουρισμός …. Για να αναφερθώ σε ορισμένους βασικούς τομείς.

Εδώ υπάρχουν καίριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο συγκεκριμένος τουριστικός τομέας αλλά ευρύτερα η Τουριστική Βιομηχανία.
– Καταρχάς η εποχικότητα και η ανάγκη διεύρυνσης του ωφέλιμου τουριστικού χρόνου. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν με στοχευμένες κατά περιοχή τουριστικές προτάσεις που υπερβαίνουν σε ενδιαφέρον τους 2-3 θερινούς μήνες της τουριστικής αιχμής.
– Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας έναντι τρίτων χωρών με ελκυστικότερες οικονομικά προσφορές. Εδώ οφείλει να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα και η δυνατότητα προώθησης εξειδικευμένων, και θεματικών τουριστικών υπηρεσιών, όπως είναι οι παραθαλάσσιες διαδρομές, ο καταδυτικός τουρισμός, τα εκπαιδευτικά stage σε περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και λογοτεχνικά θέματα κ.α.
– Η επένδυση στην καινοτομία και την εξειδίκευση των τουριστικών υπηρεσιών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες του επισκέπτη
– Η διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στις νησιωτικές περιοχές , θέμα μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί όλα τα ψηφιακά δίκτυα επικοινωνίας με προγράμματα. Για τη μεταφορά προσώπων τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα. Μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής (λιμάνια, μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια) και περιορισμένη αγορά σκαφών για άγονες γραμμές., όχι όμως επιχειρησιακό κόστος λειτουργίας. Σε αυτά τα πλαίσια ένας διάλογος για τη διασυνδεσιμότητα που σχετίζεται με τον τουρισμό θα ήταν καλό να προκύψει με τους κοινωνικούς εταίρους.

Επιπλέον εάν προσεγγίσουμε τον τουρισμό και ως θαλάσσιο και παράκτιο συγχρόνως, έχουμε τα συστατικά της επιτυχίας. Αυτή θα είναι και η λογική της Ανακοίνωσης της Κομισιόν.

Στόχος μας είναι η προώθηση προσεγγίσεων που θα αναδεικνύουν την ενότητα των θαλασσίων λεκανών. Γι΄ αυτό χρειάζονται συνέργειες τόσο μεταξύ των περιφερειών όσο και διακρατικά, ανάμεσα στα κράτη μέλη ή και τρίτες χώρες. Αυτές οι κοινές πρωτοβουλίες μπορούν να προσθέσουν αναπτυξιακό δυναμικό για όλους τους συμβαλλομένους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η συνεργασία Αδριατικής-Ιονίου, η οποία επιδιώκει κοινή θαλάσσια στρατηγική για την περιοχή και προωθείται από τις υπηρεσίες που εποπτεύω, αναλαμβάνει την κοινή προώθηση τουριστικών πακέτων, βελτιώνοντας την ελκυστικότητα όλων των ακτών.

Χρειάζεται επίσης να εστιάσουμε στην προστασία της υψηλής ποιότητας του κλάδου. Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στρατηγική για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό οφείλει να διέπεται από περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Να συνυπολογίζει πως ο μισός πληθυσμός της Ε.Ε. ζει σε παράκτιες περιοχές και πως δύο στους τρεις ευρωπαίους επιλέγουν ήδη ευρωπαϊκές ακτές και θάλασσες για τις διακοπές τους. Εξ’ ίσου σημαντικό είναι από αυτές τις πολιτικές να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα, με τη βελτίωση του εισοδήματός τους, την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής τους.

Αγαπητές και Αγαπητοί σύνεδροι,

Ο Τουριστικός Τομέας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 15% της Ελληνικής Οικονομίας και υπολογίζεται στο 5,6% του ΑΕΠ για το 2011, όταν το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό κυμαίνεται σε λιγότερο από το 3%. Κατ’ αναλογία οι απασχολούμενοι στον τουρισμό αντιστοιχούν στο 8% του συνολικού ποσοστού απασχόλησης της χώρας που αυξάνεται στο 18,4% εφόσον προστεθούν οι θέσεις εργασίας στους τομείς που εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως η Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία αποδεικνύει εξαιρετικές αντοχές και μάλιστα, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης παγκόσμιας κρίσης, βαθειάς μακρόχρονης ύφεσης της εθνικής οικονομίας και ισχυρών πληγμάτων στην εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, εξακολουθεί σταθερά να αποτελεί ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.  Να σημειώσουμε πως η Ελλάδα ήταν 4η το 2011 στην κατάταξη της προτίμησης των Ευρωπαίων τουριστών και θα είναι οπωσδήποτε ανάμεσα στις υψηλής προτίμησης και το 2012.

Τα αποτελέσματα είναι θετικά. Ωστόσο οφείλουμε να παραδεχθούμε πως έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης, ζωτική ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό και οργανωμένη πορεία. Ασφαλώς εσείς γνωρίζετε τις ανάγκες καλύτερα από τον καθένα. Επιτρέψτε μου όμως να σας προτρέψω να δείτε με ενδιαφέρον και επενδυτική διάθεση τις δυνατότητες που προσφέρει ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός. Όχι επειδή ο τομέας τα πηγαίνει άσχημα. Κάθε άλλο. Αλλά επειδή έχω την πεποίθηση ότι το πραγματικό δυναμικό του εξακολουθεί να είναι αναξιοποίητο στην Ελλάδα, που η φύση έχει ευλογήσει με ένα μοναδικό θαλάσσιο περιβάλλον και ασύγκριτες ακτές.”

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη