ΥΠΕΚΑ: δεν κατοχυρώνεται δικαίωμα για μελλοντική χορήγηση οικοδομικής άδειας

Mε αφορμή δημοσίευμα σε Κυριακάτικη Εφημερίδα, αναφορικά με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Θήρα – Θηρασιά, από το ΥΠΕΚΑ ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Με την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών Υ.Α. 57601/23-12-2011 (ΑΑΠ 30-12-2011) βάσει της κείμενης νομοθεσίας διασφαλίζεται ότι, η όποια έκδοση αδειών, με τη λήξη της αναστολής εκδίδεται με τους όρους δόμησης του νέου π.δ/τος.

Η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών, κατά τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις, σκοπό έχει να αποτρέψει τη δημιουργία πραγματικών καταστάσεων, ενόψει πολεοδομικής ρύθμισης.

Η αναστολή εκδίδεται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού ΠΕΚΑ, χωρίς να καταργείται ταυτόχρονα το ισχύον σήμερα πολεοδομικό καθεστώς, το οποίο εξακολουθεί μεν να ισχύει, αλλά αναστέλλεται προσωρινά και για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή η εφαρμογή του.

Περαιτέρω, η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης ( όπως είναι και οι αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες) δεν είναι δυνατόν να διακοπεί, ενόψει οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης και να μη δέχεται αιτήματα πολιτών, τα οποία απευθύνονται προς αυτήν, που πρέπει να πρωτοκολλούνται και να εξετάζονται ανεξάρτητα από τη θετική ή αρνητική έκβασή τους (άρθρο 4 του ν.2690/1999 (Α΄45) σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ίδιου νόμου) «Περί Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας». Τούτο συνάγεται σαφώς από τις γενικές αρχές του Διοικητικού Δικαίου και της χρηστής διοίκησης.Στην προκειμένη περίπτωση τα αναφερόμενα στο 4955/15-2-2012 έγγραφο της Δ/νσης Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου, δεν έχουν την έννοια ότι κατοχυρώνεται οποιοδήποτε δικαίωμα του ενδιαφερόμενου για μελλοντική χορήγηση οικοδομικής άδειας, με τους όρους δόμησης που ισχύουν σήμερα, δεδομένου ότι οι οικοδομικές άδειες, όπως και οποιαδήποτε διοικητική πράξη εκδίδονται με το καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο (ημερομηνία) έκδοσής τους, σύμφωνα με τις γενικές αρχές του Διοικητικού Δικαίου.

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη διευκρίνιση έχει αποσταλεί στο Πολεοδομικό Γραφείο Θήρας, με το με αριθμ. πρωτ. 12326/12-3-2012 έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας».


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη