∆ιαδροµές Φολεγάνδρου – Μία εκστρατεία για τη Φολέγανδρο, τη φύση και τον πολιτισµό της

Μία συλλογική προσπάθεια των κατοίκων της Φολεγάνδρου, του ∆ήµου και του ∆ικτύου Αειφόρων Νήσων (∆ΑΦΝΗ) έχει µόλις ξεκινήσει! Στόχος να χρηµατοδοτηθούν δύο αναγκαία και πολύ θετικά έργα για το νησί, τα οποία θα έχουν πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, τον πολιτισµό και την τοπική οικονοµία.

Η Φολέγανδρος είναι ένας τόπος ιδανικός για περπάτηµα. Τα µονοπάτια αναπτύσσονται ανάµεσα στις ξερολιθιές, περνούν από αλώνια, εγκαταλελειµµένες θηµωνιές και λεµονόσπιτα, διασχίζουν όλο το νησί, χαρίζοντας ένα µοναδικό πεζοπορικό δίκτυο.

Μέσω της διαδικασίας crowdfunding (“χρηµατοδότηση από το πλήθος” ή αλλιώς “διαδικτυακή μικροχρηµατοδότηση”) η εκστρατεία στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου του νησιού καθώς και στην κατασκευή ασφαλούς πεζόδροµου που θα ενώνει το λιµάνι με τη Χώρα της Φολεγάνδρου. Η οργάνωση και η ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου θα ενισχύσει την ανάπτυξη ειδικών και ήπιων μορφών τουρισµού, προστατεύοντας έτσι το φυσικό περιβάλλον, τις παραδόσεις και την πολιτισµική κληρονοµιά της Φολεγάνδρου. Παράλληλα, η κατασκευή του πεζόδροµου που θα ενώνει τον Καραβοστάση µε τη Χώρα θα διαµορφώσει μια ασφαλή ζώνη μετακίνησης των πεζών δίπλα στη σηµερινή οδό, με προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση Ατόµων Μειωµένης Κινητικότητας. Με τις παρεµβάσεις αυτές, κάτοικοι και επισκέπτες της Φολεγάνδρου θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν, να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν το νησί σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Και η προσπάθεια δε σταµατά εκεί! Η Φολέγανδρος γίνεται σηµείο αναφοράς. Στόχος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων είναι τα ελληνικά νησιά να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν την ταυτότητα, τη φυσική κληρονοµιά, την τοπική γαστρονοµία, τις παραδόσεις και τον σύγχρονο πολιτισµό τους και έτσι να δηµιουργήσουν συνθήκες βιώσιµης τοπικής ανάπτυξης και ευηµερίας.  Η καµπάνια “Folegandros Routes: a step for culture & nature” αποτελεί τόσο για τη Φολέγανδρο όσο και για τον ευρύτερο νησιωτικό χώρο, ένα καινοτόµο εγχείρηµα έρευνας και δράσης με βασικές αρχές την ενεργό συµµετοχή των πολιτών, τον σεβασµό στο φυσικό τοπίο και την ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισµού.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.folegandrosroutes.com

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη