Σε εξέλιξη είναι ήδη από τις αρχές Μαΐου το ελληνικό σκέλος του διεθνούς διαγωνισμού Wiki Loves Earth 2017 που διοργανώνεται από τo Wikimedia Community User Group Greece και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2017.
Το Wiki Loves Earth είναι διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα επιφορτώσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.
Ο διαγωνισμός στοχεύει:
- στην ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας
- στην δημιουργία εικόνων για υψηλό αριθμό φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στην Ελλάδα και να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης, οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς να ξεχνούν να αναφέρουν τον φωτογράφο και την πηγή από όπου ανακτήθηκε η φωτογραφία.
[adning id="140783"]Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό “Wiki Loves Earth”. Θα πρέπει να εγγραφεί στο Wikimedia Commons, ένα εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia, να τραβήξει μια ή περισσότερες φωτογραφίες ο ίδιος (οπωσδήποτε) από τις διαγωνιστικές τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο και να τις ανεβάσει στο Wikimedia Commons ακολουθώντας το σχετικό σύνδεσμο για κάθε περιοχή. Στον κατάλογο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές Natura 2000, η έκταση των οποίων καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και παρέχει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού την ευκαιρία πρόσβασης σε μια κοντινή διαγωνιστική τοποθεσία.
Σε ό,τι αφορά στις περιοχές που έχουν σχέση με τη Σαντορίνη, ο κατάλογος περιλαμβάει ως διαγωνιστικές τοποθεσίες την Παλαιά και Νέα Καμένη, τον Προφήτη Ηλία και τις νήσους Χριστιανά.
Κάθε φωτογραφία πρέπει να απεικονίζει μια συγκεκριμένη φυσική προστατευόμενη περιοχή από τον σχετικό κατάλογο περιοχών. Επιτρέπεται και η υποβολή φωτογραφιών αξιόλογων αντιπροσωπευτικών ειδών (ζώα, φυτά κ.λπ.) που τραβήχτηκαν σε επιλέξιμη περιοχή, αρκεί το είδος και η περιοχή να έχει ταυτοποιηθεί σωστά.
Οι νικητήριες εικόνες/πολυμέσα στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού, αγωνίζονται για τα εξής βραβεία:
- 1η θέση: 400 ευρώ
- 2η θέση: 300 ευρώ
- 3η θέση: 200 ευρώ
Στις 10 υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη θα δοθεί επίσης και από ένα πόστερ με την εικόνα με την οποία συμμετείχαν. Επιπλέον τα έργα των δέκα πρώτων νικητών του ελληνικού σκέλους θα προχωρήσουν στη διεθνή φάση του διαγωνισμού.
[adning id="140783"]Είναι η τέταρτη χρονιά που πραγματοποιείται ο διεθνής αυτός διαγωνισμός και η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται και στην Ελλάδα. Η διοργάνωση του 2016 στην Ελλάδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού η συμμετοχή υπερέβη και τους πιο αισιόδοξους στόχους, με τελικό αποτέλεσμα την υποβολή 3.344 φωτογραφιών από την ελληνική φύση, πολλές από τις οποίες ήδη έχουν εικονογραφήσει πολλά λήμματα της Wikipedia, της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας.
Περισσότερες πληροφορίες στο wle.wikimedia.gr