Διαμαρτυρία ΣΕΤΕ για τον αποκλεισμό του από τη συζήτηση για τα εργασιακά

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννη Βρούτση που κοινοποιείται επίσης στον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Τουρισμού.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αγαπητέ κ. Βρούτση,

Με πρόσφατη απόφασή σας, συστήσατε επιτροπή κοινωνικού διαλόγου για την απασχόληση, η οποία θα εξετάσει και θα προτείνει λύσεις σε ιδιαίτερα σημαντικά θέματα, όπως δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την μείωση της γραφειοκρατίας, τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών κλπ. Πρόκειται για μία θετική ενέργεια, καθώς, εφόσον η επιτροπή αυτή λειτουργήσει σωστά, θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση σειράς προβλημάτων που ταλανίζουν την αγορά εργασίας της χώρας επί δεκαετίες.

Ωστόσο, από την επιτροπή αυτήν απουσιάζει ο ΣΕΤΕ, που αποτελεί αναγνωρισμένο κοινωνικό εταίρο, θεσμικό εκπρόσωπο του τουρισμού. Ο ΣΕΤΕ και οι 14 Πανελλήνιοι Κλαδικοί Τουριστικοί Φορείς – Μέλη του (βλ. συνημμένο), αδυνατούν να αντιληφθούν τη λογική αποκλεισμού του τουρισμού από αυτή τη διαδικασία. Ένας εξαιρετικά σημαντικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, που συνεισφέρει περισσότερο από το 16% του ΑΕΠ και δημιουργεί το 20% των θέσεων εργασίας δεν καλείται στη συζήτηση για τα εργασιακά! Όταν, μάλιστα, η γνωστή μελέτη της McKinsey προβλέπει ότι με ορίζοντα το 2020, σχεδόν οι μισές νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μέσω του τουρισμού, αυτός δεν καλείται να συμμετάσχει στη διαμόρφωση των στρατηγικών απασχόλησης.

Στη σημερινή οικονομική συγκυρία και με την ανεργία στα ύψη, είναι λογικό τα εργασιακά θέματα να έχουν προτεραιότητα, αλλά είναι και εξίσου λογικό να συμμετέχουν στο διάλογο όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, με αυτό που ο καθένας πραγματικά αντιπροσωπεύει, ώστε να εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση του συνόλου των παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας. Είναι γνωστό ότι οι κοινωνικοί εταίροι που μέχρι σήμερα υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν εκπροσωπούν τον τουριστικό τομέα.

Ο ΣΕΤΕ και οι 14 Πανελλήνιοι Κλαδικοί Τουριστικοί Φορείς – Μέλη του (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εστιατόρια, τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία, εταιρείες διοργάνωσης εκθέσεων και συνεδρίων, επαγγελματικά και ακτοπλοϊκά σκάφη, εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, λιμένες και μαρίνες), δεν αναγνωρίζουν καμία εκπροσώπηση μέσω τρίτων και δεν μπορούν να ανεχθούν πλέον τον αποκλεισμό τους από σημαντικές αποφάσεις για τα τεράστια εργασιακά προβλήματα της χώρας.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη