Διάσκεψη για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό

Διάσκεψη για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, καθώς και άτυπη συνάντηση Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ διοργανώνεται 10 -11 Μαρτίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα 10 Μαρτίου τις εργασίες της διάσκεψης χαιρέτισαν η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη, ο Γενικός Γραμματέας τους Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Taleb Rifai, ενώ μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για τον Τουρισμό κ. Antonio Tajani.

diaskepsi_10mar14_2730

Ειδικότερα, στη διάσκεψη  για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό, που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητήθηκαν βασικά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τομέα ο οποίος αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας. Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων,  η δυναμική που έχει και τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει στην οικονομία και την κοινωνία, η συμβολή του στην βελτίωση περιφερειακών περιοχών και τοπικών οικονομιών, η δυνητική συνεισφορά του στην τόνωση της απασχόλησης. Ακόμα, έγιναν αναφορές σε πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για διευκόλυνση της εφαρμογής πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξη των άμεσων και έμμεσων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό. Η διάσκεψη αποτέλεσε «πλατφόρμα» για την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, σχετικά με τον παράκτιο τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, το γιώτινγκ, τη διαχείριση των ακτών, τα θαλάσσια clusters, την θαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά και την συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η προώθηση του αειφόρου θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού στην ΕΕ, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού από άλλες περιοχές του κόσμου.  

Η ΕΕ (σύμφωνα με Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) στοχεύει στην τόνωση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στο τομέα. Η συγκεκριμένη στρατηγική σκιαγραφεί πρωτοβουλίες της ΕΕ για να βοηθήσει τις παράκτιες περιφέρειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν ζητήματα που εστιάζουν : σε επίπεδο γνώσης, στην ευμετάβλητη ζήτηση, στον υψηλό βαθμό εποχικότητας, στην έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και καινοτομιών και στις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

10 ΜΕΤΡΑ
Τα προτεινόμενα μέτρα για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων συνοψίζονται στα εξής:
1) δημιουργία οδηγού στο διαδίκτυο για ευκαιρίες χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
2) προώθηση διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χειριστές κρουαζιερόπλοιων, λιμενικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους ,
3) ανάπτυξη της θαλάσσιας διάστασης σε τουριστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ,
4) υποστήριξη των διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών και δικτύων, καθώς και εξειδικευμένων στρατηγικών,
5) προώθηση καινοτομιών στη διαχείριση με τη χρήση της ΤΠΕ, 6) βελτίωση της διαθεσιμότητας των δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό,
7) προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα σε βιώσιμες δράσεις, 8) προώθηση στρατηγικών για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των αποβλήτων,
9) έναρξη έρευνας για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών και τη δημιουργία στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους,
10) διεξαγωγή έρευνας για την εύρεση καινοτόμων πρακτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μαρίνες και την ανάπτυξή τους.

Επισημαίνεται ότι για τον τομέα «Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού» υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικές αναφορές  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και όλες οι προσεγγίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της στόχευσης της ΕΕ που είναι: «Η Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό» και της προώθησης της ανάπτυξης ενός βιώσιμου, υπεύθυνου και ποιοτικού τουρισμού. Η Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ εστίασε σε αυτό ενώ έδωσε βαρύτητα και στο ζήτημα της προσβασιμότητας στον τουρισμό.

kefalogianni_10mar14
Όλγα Κεφαλογιάννη

Εναρκτήριος χαιρετισμός Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη
«Γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο ανθεκτικούς τομείς ενάντια στην κρίση, έναν πυλώνα ανάπτυξης, ανάκαμψης και ανταγωνισμού όχι μόνο για τις εθνικές οικονομίες αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά.

H τουριστική βιομηχανία είναι βασικός τομέας της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δημιουργεί πάνω από 10% του ευρωπαϊκού  ΑΕΠ (άμεσα ή έμμεσα), απασχολώντας περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνεισφέροντας στην κοινωνική συνοχή σε όλη την ήπειρο.

Παραδοσιακά, η Ελλάδα ως  παράκτια χώρα, με την δεύτερη μεγαλύτερη παράκτια ζώνη στην Ευρώπη, δίνει έμφαση στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό. Η ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρώπης, είναι, μεταξύ άλλων, βασική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας.

Στον κλάδο του τουρισμού, με την ευκαιρία της Επιτροπής Επικοινωνίας για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό, αποφασίσαμε στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου των υπουργών Τουρισμού των χωρών της ΕΕ για να συζητήσουμε θέματα σε σχέση, μεταξύ άλλων, και με τον παράκτιο τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, το γιώτινγκ, το παράκτιο management, την ναυτική  πολιτιστική κληρονομιά και την συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό μέσο  προώθησης της εικόνας της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας το ευρωπαϊκό μοντέλο που είναι αποτέλεσμα  πολιτιστικών ανταλλαγών, γλωσσικών διαφοροποιήσεων και δημιουργικότητας επί αιώνες. Η ευρωπαϊκή πολιτική στοχεύει στην προώθηση του τουρισμού  για να διατηρήσει την θέση της Ευρώπης ως πρωταρχικού προορισμού και να μεγιστοποιήσει την συνεισφορά του τομέα στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στο ίδιο πνεύμα, η δεύτερη ημέρα αυτού του Συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στην συνεισφορά των διαδικτυακών τεχνολογιών και των εργαλείων μάρκετινγκ της τουριστικής προώθησης. Με την σειρά του, αυτό το συνέδριο θα εξετάσει τον ρόλο τους σε μία περίοδο ενός αυξανόμενα γηράσκοντος πληθυσμού, συζητώντας τις αρχές και την πρακτική του ανθρωποκεντρικού μάρκετινγκ, που συνδέεται με την τρέχουσα εξελισσόμενη μεγάλη τάση  για επανεξέταση του μάρκετινγκ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Ιρλανδίας και της Λιθουανίας, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την συνεισφορά τους στην προώθηση των κοινών μας στόχων για τον ευρωπαϊκό τουρισμό και εύχομαι να έχουμε ένα πολύ  εποικοδομητικό και επιτυχημένο συνέδριο».

damanaki_10mar14
Μαρία Δαμανάκη

Ομιλία της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη
Mε μεγάλη χαρά απευθύνομαι σήμερα σε ένα έγκριτο ακροατήριο σχετικά με ένα θέμα που για πρώτη φορά έρχεται προς δημόσια συζήτηση, αν και είναι τόσο σημαντικό για την Ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία: το μέλλον του παράκτιου και του θαλάσσιου τουρισμού.

Μαζί με τον Αντιπρόεδρο Tajani συνεργαστήκαμε στενά για να προωθήσουμε τον τομέα. Πιστεύουμε και οι δύο στο μεγάλο δυναμικό του κλάδου, που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της Ευρώπης – και φυσικά του ευρωπαϊκού νότου και της Ελλάδας.

Πριν αναφερθώ σ’ αυτά μια σύντομη αναφορά στο πολιτικοοικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε: Η Ευρώπη αντιδρά πια στην οικονομική κρίση. Φυσικά δεν έχει ξαναζήσει τέτοια εμπειρία στο παρελθόν – αλλά σιγά σιγά δείχνει πόσο αποφασισμένη είναι να διατηρήσει την ενότητά της και να διαφυλάξει τα επιτεύγματα της, μεταξύ των οποίων και το ενιαίο νόμισμα. Ανακαλύπτει τα σοβαρά διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα που ανέδειξε η κρίση και τα επιδιορθώνει – στην λειτουργία της νομισματικής ένωσης, στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, στον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών, και σε άλλους συναφείς τομείς. Εξοπλίζει το ενιαίο νόμισμα με μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Έχουμε κινητοποιήσει πάνω από 700 δισ. ευρώ για να απομακρύνουμε από το χείλος του γκρεμού τις χώρες που έπληξε η κρίση, κάτι που συνιστά διεθνώς τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής προσπάθεια σταθεροποίησης χωρών.

Βεβαίως δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους για να καταλήξουμε στα Ευρωπαϊκά όργανα στις σχετικές αποφάσεις. Πολλές φορές οι μάχες που δώσαμε ορισμένοι από μας κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Μείναμε όρθιοι. Είμαστε όλοι εδώ και μαζί. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνθηκε από 27 σε 28 κράτη μέλη και τα μέλη της ευρωζώνης έγιναν από 17, 18.

Σήμερα, οι αριθμοί αρχίζουν να φαίνονται πιο ευνοϊκοί. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να επαναπαυθούμε. Το κύριο μέλημά μας εφεξής θα πρέπει να είναι η στήριξη της απασχόλησης ως μοχλού ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής  – να αποφύγουμε δηλαδή την παγίδα του jobless recovery, της ανάκαμψης χωρίς νέες θέσεις εργασίας. Το οφείλουμε στους 26 εκ. ανέργους της ΕΕ, στους 1,3 εκ. ανέργους της Ελλάδας, που η πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι. Η μάχη ενάντια στην ανεργία θα είναι η μητέρα των μαχών για την ευρωπαϊκή οικονομία και η μεγάλη δοκιμασία για το μοντέλο αλληλεγγύης που είναι η τιμή της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή επιτυχίας. Ωστόσο, η πείρα που αποκομίσαμε έως τώρα, αλλά και η απλή λογική δείχνει ότι τουλάχιστον τρία συστατικά θα πρέπει να δράσουν συνδυαστικά: δημοσιονομική σταθερότητα, διαρθρωτικές αλλαγές και φυγή προς τα εμπρός, μέσα από την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, και την αξιοποίηση όλων των πηγών ανάπτυξης, παλαιών και νέων. Είμαι εδώ για να σας μιλήσω για το τελευταίο: Για το αναπτυξιακό δυναμικό του θαλάσσιου τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι,
Οι αριθμοί που αφορούν τον ευρωπαϊκό τουρισμό είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. 534 εκατομμύρια αφίξεις στην Ευρώπη το 2012, που αντιστοιχούν στο 52% των παγκόσμιων αφίξεων. 356 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα – το 43% των εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός είναι ένας από τους πέντε βασικούς τομείς της θαλάσσιας οικονομίας τους οποίους η Στρατηγική της ΕΕ για την Γαλάζια Ανάπτυξη έχει εντοπίσει ως αξιοποιήσιμους με σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό. Είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια δραστηριότητα στην Ευρώπη και αποτελεί την οικονομική ραχοκοκαλιά πολλών παράκτιων περιοχών. Απασχολεί πάνω από 3 εκατομμύρια εργαζόμενους. Παράγει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που υπερβαίνει το ένα τρίτο του συνόλου που αποδίδει η θαλάσσια οικονομία. Οι παράκτιες περιοχές επιλέγονται για περισσότερες από τέσσερις στις εννέα διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα στην ΕΕ.

Ας πάρουμε τον κλάδο της κρουαζιέρας: Το 2012 μετά την κρίση, μετά την Αραβική Άνοιξη και παρά την καταστροφή του Costa Concordia ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχόλησε 330.000 άτομα. Μια σχετική πληροφορία: οι μισές θέσεις εργασίας και η μισή παραγόμενη προστιθέμενη αξία του ευρωπαϊκού παράκτιου τουρισμού αφορά τη Μεσόγειο. Πρόκειται για μια ανεκτίμητη ώθηση στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της περιοχής.

Ωστόσο, πίσω από αυτούς τους αριθμούς, τα επιτυχή αποτελέσματα και τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες των παράκτιων περιοχών μας, κρύβονται διαρθρωτικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες που δεν επιτρέπουν στο θαλάσσιο τουρισμό να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να δώσει την απαραίτητη ώθηση για ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Καταρχήν, ο κατακερματισμός του κλάδου, ο οποίος αποτελείται σε ποσοστό 90% από μικρομεσαίες ή μικροεπιχειρήσεις. Αυτές δεν μπορούν μεμονωμένα να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές προκλήσεις:
– Η έντoνη εποχικότητα της δραστηριότητας,
– Η διαρκώς μεταβαλλόμενη ζήτηση που επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή πολιτική κατάσταση. (Εξελίξεις στην Ουκρανία)
– Τα κενά και η περιορισμένη συγκρισιμότητα των επιστημονικών και στατιστικών δεδομένων, χωρίς τα οποία είναι δύσκολος ο σχεδιασμός και η διαχείριση της επιχειρηματικότητας,
– Η έλλειψη επαρκών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού,
– Η αντιμετώπιση των ισχυρών περιβαλλοντικών πιέσεων,
– Και – από τα πιο βασικά – η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Το μεγάλο διακύβευμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός και να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη.

Μέσα σε αυτή την οπτική, πρόσφατα παρουσιάσαμε μαζί με τον Αντιπρόεδρο Tajani, μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για την τόνωση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού. Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τον κλάδο να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και τις παράκτιες περιοχές να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές προκλήσεις.

Προβλέπουμε μια σειρά από δράσεις – 14 δράσεις. Σήμερα θα ήθελα να αναφέρω κυρίως τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθούμε.

Πρώτος πυλώνας η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Οργανώνουμε σε διευρωπαϊκό επίπεδο καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Δημιουργούμε πλατφόρμα – network ευρωπαϊκό- για να φέρουμε σε επαφή και συνεργασία τις αρμόδιες αρχές με ερευνητικά ιδρύματα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, λιμενικές υποδομές, επενδυτές, κλπ.

Για την εποχικότητα, βοηθούμε τον κλάδο να προσελκύσει επισκέπτες κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου, μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Για παράδειγμα σε ότι αφορά στον τομέα πολιτικής που επιβλέπω ο καταδυτικός, ο αλιευτικός, ο γαστρονομικός τουρισμός ή το γιώτινγκ είναι μορφές τουρισμού που μπορούν να λάβουν οικονομική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας. Το ίδιο και η δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών. Οι περιοχές αυτές μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους ανά τον κόσμο λάτρεις των καταδύσεων, και να αποφέρουν σημαντικά έσοδα για τις τοπικές οικονομίες, όπως δείχνει το παράδειγμα των νήσων Μέντες στην Ισπανία. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες μπορούν να συνδέσουν το τουριστικό προϊόν με εμπειρίες κουλτούρας, πολιτισμού ή γαστρονομίας.

Το πιο σημαντικό: Πρόσφατα, η Επιτροπή αναθεώρησε τον κώδικα θεωρήσεων (Visa Code) και πρότεινε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για τους μη ευρωπαίους επισκέπτες. Είναι ένα πρώτο βήμα που δεν μας ικανοποιεί πλήρως αλλά θα επιμείνουμε μέχρι τέλους. Βεβαίως το θέμα συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Ρωσία και Κίνα. Ελπίζω να έχουμε σύντομα καλή κατάληξη.

Επίσης, πρέπει να προωθήσουμε την βελτίωση των δεξιοτήτων και της καινοτομίας, που αποτελούν προϋποθέσεις για την βιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη του κλάδου. Για να ανταποκρίνεται το ανθρώπινο δυναμικό στις ανάγκες της ζήτησης,  η Η Επιτροπή έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες: για παράδειγμα, στην διαδικτυακή πύλη ευρέσεως εργασίας EURES θα υπάρχει τμήμα αφιερωμένο στη «γαλάζια απασχόληση». Εντός των ημερών θα εκδόσουμε χάρτη δεξιοτήτων και αναγκών κατάρτισης στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών, ο οποίος θα συνδέεται με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων ή το Ευρωπαϊκό σύστημα ακαδημαϊκής αναγνώρισης. Στον τομέα των σκαφών αναψυχής, θα εναρμονίσουμε τις απαιτήσεις ασφάλειας και επαγγελματικών προσόντων για τους σκίπερ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό  αυξήσουμε τη κινητικότητά τους. Με το νέο πρόγραμμα Erasmus + θα στηρίξουμε τις στρατηγικές συμπράξεις μεταξύ εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθώς και καινοτόμες μορφές επαγγελματικής διδασκαλίας και γλωσσομάθειας.

Οι πιέσεις που δέχονται όμως τα παραθαλάσσια θέρετρα δεν είναι μόνο οικονομικές. Οι ακτές μας είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες ευρωπαϊκές περιοχές. Η προώθηση της βιωσιμότητας και της αειφορίας στον τουριστικό κλάδο είναι σημαντική. Το φυσικό μας περιβάλλον συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση τουριστών. Γιαυτό το λόγο, η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών πιέσεων είναι κεντρικό θέμα της στρατηγικής μας, είτε πρόκειται για την διαχείριση των αποβλήτων, είτε για την υποβάθμιση του θαλάσσίου περιβάλλοντος, είτε για το ευρύτερο οικολογικό αποτύπωμα του θαλάσσιου τουρισμού. Καθαρές ακτές σημαίνει ελκυστικές ακτές. Η καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης αποτελεί προτεραιότητα και για το νέο Ταμείο Θάλλασας και Αλιείας, το οποίο θα χρηματοδοτεί δράσεις για τον καθαρισμό των θαλασσών από πλαστικά απορρίμματα, ορισμένα από τα οποία είναι παράπλευρες απώλειες της αλιευτικής δραστηριότητας, όπως χαμένα ή παρατημένα δίχτυα.

Τέλος, ίσως από τα πιο βασικά στοιχεία για την στήριξη του ευρωπαϊκού θαλάσσιου τουρισμού είναι η καλύτερη αξιοποίηση των νέων ευκαιριών ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Πράγματι, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 έχει πολλές δυνατότητες για να προσφέρει ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες πρέπει να σχεδιάσουν εθνικές και περιφερειακές στρατηγικές για την εξασφάλιση πόρων ιδιαίτερα τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων.

Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένες πηγές χρηματοδότησης:
• Το πρόγραμμα COSME, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παρέχει 105 εκατ. για τον τουρισμό.
• Το ερευνητικό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, που επιδοτεί καινοτόμο έρευνα και κάλυψη επενδυτικού κινδύνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
• Τα 325 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει η Πολιτική Συνοχής για τις πόλεις, τις περιφέρειες και την πραγματική οικονομία της Ευρώπης.
• Ή το ενάμιση δισεκατομμύριο που χορηγείται σε πολιτιστικές δραστηριότητες από το πρόγραμμα ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.
• Ας μην ξεχνάμε βέβαια τα Περιφερειακά Ταμεία για την προστασία της ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ή τα περιβαλλοντικά προγράμματα και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Κυρίες και κύριοι,

Δίνουμε τον θαλάσσιο τουρισμό συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Έχουμε ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις να εκπονήσουν επιμέρους ειδικές στρατηγικές. Σήμερα το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας να κάνω μια αναλυτική συζήτηση με τους αρμόδιους Υπουργούς των κρατών μελών στο θέμα της στήριξης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού. Εμείς από τη μεριά μας δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και να στηρίξουμε την υλοποίηση των στοχοθετημένων δράσεων που έχουμε θέσει. Έχουμε εκδώσει μάλιστα και μια σειρά συστάσεων τόσο για τις δημόσιες αρχές όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας για τον ιδιωτικό τομέα, είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω τόσους πολλούς από εσάς σήμερα εδώ. Εσείς είστε οι βασικοί παράγοντες, αυτοί που θα κάνουν τελικά τη διαφορά. Η Επιτροπή μπορεί να σας βοηθήσει στην πλοήγηση, αλλά εσείς είστε εκείνοι που θα κατευθύνετε το πλοίο.

Αξίζει να επενδύσουμε έτσι ώστε να γίνει ο κλάδος αυτός να γίνει πιο βιώσιμος και πιο ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας ισχυρός και έξυπνος θαλάσσιος τουριστικός τομέας θα λειτουργήσει καταλυτικά για την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σας ευχαριστώ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη