Ξεκινά, σήμερα 5/7, στην πλατφόρμα paidi.gov.gr, δημόσια ανοικτή διαβούλευση, για το νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής παιδιών 0-4 ετών, στην οποία καλούνται να λάβουν μέρος και να καταθέσουν σχόλια πολίτες, φορείς, ερευνητικά ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΜΚΟ και οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός ή νομικό πρόσωπο.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να συζητηθεί σε δημόσια βάση, ένα πλαίσιο προσχολικής αγωγής που έχει ως στόχο να εστιάσει στην κοινωνική, ψυχολογική, νοητική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών ηλικίας 0-4, αλλά και στον εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών ή άλλων διαταραχών. Στόχος του νέου πλαισίου, είναι η εισαγωγή καινοτόμων παιδοκεντρικών μοντέλων τα οποία ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της νέας εποχής. Κεντρικοί άξονες είναι η ανάπτυξη, καθοδήγηση και βελτίωση των ικανοτήτων, καθώς και η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των παιδιών στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πλαίσιο αυτό αποτελεί μία καίρια παρέμβαση ρυθμιστικού χαρακτήρα για το ημερήσιο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής των δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών σταθμών. Είναι επίσης, η πρώτη φορά, που μπαίνουν στο επίκεντρο οι ανάγκες των παιδιών και όχι αποκλειστικά το κτιριολογικό και η στελέχωση των δομών.
“Αυτό που επιδιώκουμε, είναι για πρώτη φορά, το πρόγραμμα των δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων προσχολικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 0-4 ετών, να έχει ένα ενιαίο και ρυθμισμένο πλαίσιο ανάπτυξης δεξιοτήτων. Στόχος μας είναι η ισότητα στην ευκαιρία για κάθε παιδί στη χώρα μας”, εκτιμά η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου.
“Σε μία ανοικτή και δίκαιη κοινωνία, η προσχολική αγωγή, θα προσφέρει σε όλα τα παιδιά, την ευκαιρία να ξεκινούν τη ζωή τους από την ίδια βάση χωρίς κανένα να μένει πίσω. Δημιουργούμε για πρώτη φορά τις συνθήκες, ώστε κάθε παιδί, να έχει τη δυνατότητα και το κατάλληλο περιβάλλον να αναπτύσσει στο μέγιστο τις ικανότητες και τις δεξιότητές του. Καλώ κάθε πολίτη και ενδιαφερόμενο φορέα να καταθέσει τις απόψεις του και να συμβάλει στην μεγάλη αυτή αλλαγή“, καταλήγει η κα Μιχαηλίδου.