Διεθνής συνάντηση για την κληρονομιά και την αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών

Διεθνές Συμπόσιο: “Η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών” | 5, 6, 7 Νοεμβρίου 2015 | Σαντορίνη

Οι πτυχές της κληρονομιάς και του πολιτισμού της αμπέλου και του οίνου ενσωματώνονται πλέον στην αξιοποίηση των αμπελώνων σε όλο τον κόσμο. Η κατάταξη 9 αμπελώνων, όλων ευρωπαϊκών, στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε τελευταίων ετών, έχει δείξει πόσο η κληρονομιά της αμπέλου και του οίνου, τόσο υλική όσο και άυλη, αποτελεί ένα σημαντικό μοχλό οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης και αρκετές περιοχές σήμερα ετοιμάζουν ή υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους στην UNESCO. Για πολλούς λόγους, αυτό το διάβημα κινητοποιεί την προσοχή όλων των φορέων του παγκόσμιου αμπελοοινικού τομέα, τόσο στις περιοχές αμπελώνων που υφίστανται εδώ και πολλές χιλιετίες όσο και σε περιοχές, ενίοτε απίθανες, στις οποίες η άμπελος καλλιεργείται εδώ και λίγες μόλις δεκαετίες.

Εκτός από αυτή την άποψη που συνδέεται με τη διαφύλαξη των κληρονομιών και των πολιτισμών του οίνου, κάποιες κριτικές μελέτες αναλύουν επίσης την πολυμορφία των αμπελώνων, μέσω των αναγκαίων παραγόντων και των δυνάμεων καθώς και  του βαθμού που επιχειρούν να διαρθρώσουν αυτές τις περιοχές. Το θέμα αφορά εδώ την καλύτερη κατανόηση και τον υπολογισμό των διαφόρων εξαναγκασμών – ιστορικών, επιστημονικών, τεχνικών ή πολιτικών – που δημιουργούν αυτές τις εκτάσεις και τις ιδιαιτερότητές τους.

Αυτό το πρίσμα της κληρονομιάς και του πολιτισμού του οίνου προκαλεί επίσης πολυάριθμες έρευνες, σε όλες τις ειδικότητες, παραδείγματος χάριν, για τις διαδικασίες ιστορικής δημιουργίας των αμπελώνων ή για τις μεθόδους και τα εργαλεία «προβολής» τους για τουριστικούς, οικονομικούς ή περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Σε οικονομικό επίπεδο, η συνάντηση μεταξύ του αμπελοοινικού και του τουριστικού κλάδου δημιουργεί ένα μοντέλο «γόνιμης αλληλεπίδρασης», το οποίο μάλιστα αναδεικνύεται ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, όπως και στα οινοτουριστικά δίκτυα της Γαλλίας ή άλλων χωρών. Τίθεται επίσης το ζήτημα της προηγούμενης ή σημερινής επίδρασης δημόσιων πολιτικών (νομοθετικών και πολιτιστικών δράσεων, χωροταξικών σχεδιασμών…) στην αξιοποίηση των αμπελουργικών περιοχών.

Το διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου στη Σαντορίνη, έχει αντικειμενικό σκοπό την παρουσίαση και την εξέταση πρόσφατων εργασιών όλων των δραστηριοτήτων στον ευρύ αυτό τομέα. Η προσοχή θα εστιαστεί στους φορείς, τις πρακτικές και την ανάδειξη ως κληρονομιά της αισθητικής του αμπελουργικού τοπίου ανά τον κόσμο, φυσικών ή διαμορφωμένων από τους ανθρώπους. Θα επισημανθεί επίσης, με τη βοήθεια στοχευμένων παραδειγμάτων, η σπουδαιότητα της τεχνικής προόδου, ιδίως στην επιστήμη τόσο της αμπελουργίας όσο και της οινολογίας, καθώς και της αξιοποίησης των αμπελοοινικών περιοχών  από πλευράς κοινωνικοοικονομικής, πολιτισμικής, και τουριστικής.

Αυτό το διεπιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται από την Έδρα UNESCO «Πολιτισμός και Παραδόσεις του Οίνου» στο Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας (Bourgogne), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δήμο Θήρας, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και την Κεντρική Ένωση Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Θεματολογία:

– Οι τρόποι αξιοποίησης της αμπελοοινικής της κληρονομιάς και των πολιτισμών
– Οι φορείς της δημιουργίας αμπελοοινικών περιοχών
– Οι αμπελοοινικοί κανονισμοί (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης/AOP, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη/IGP, οι αγορές των οίνων…): ποιες οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη των αμπελοοινικών περιοχών;
– Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη σε κληρονομιά των αμπελουργικών παραδόσεων χιλιετιών ή της λαογραφικής οινικής παράδοσης, που ανακαλύπτεται εκ νέου ή ακόμη και επινοείται.
– Τουρισμός και οινοτουρισμός, ομοιότητες και σχέσεις.
– Οι επιστημονικές και τεχνικές πρόοδοι, μοχλοί της αξιοποίησης των αμπελοοινικών περιοχών.

Με βάση πολυάριθμα παραδείγματα, θα γίνει προσπάθεια να συγκριθεί η στρατηγική ανάδειξης σε πολιτισμική κληρονομιά των «αρχαίων αμπελώνων» με εκείνη των νέων οινοπαραγωγών  περιοχών.

Υποβολή περιλήψεων και χρονοδιάγραμμα:

Οι ερευνητές, πανεπιστημιακοί, φορείς, εμπειρογνώμονες, επαγγελματίες που επιθυμούν να υποβάλλουν μια πρόταση ανακοίνωσης, πρέπει να την απευθύνουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
– Για τις ανακοινώσεις στα Γαλλικά και στα Αγγλικά, στον Κο Olivier Jacquet: chaire.vin-culture@ubourgogne.fr
– Για τις ανακοινώσεις στα Ελληνικά στην Κα Κατερίνα Μπινιάρη: kbiniari@aua.gr

Επιθυμητή παρουσίαση των προτάσεων ανακοίνωσης:
– Τίτλος της ανακοίνωσης
– 1 περίληψη 1000 λέξεων κατ’ ανώτατο όριο
– Τα προσωπικά στοιχεία του συντάκτη (Επώνυμο, Όνομα, Ίδρυμα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο/e-mail, ταχυδρομική διεύθυνση)

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των περιλήψεων: 10 Ιουνίου 2015. Οι συντάκτες των περιλήψεων που θα επιλεγούν, θα ενημερωθούν πριν τις 10 Ιουλίου 2015.

Οι προτάσεις που δεν θα κρατηθούν υπό τη μορφή προφορικής ανακοίνωσης, μπορούν να παρουσιαστούν ανά περίπτωση με τη μορφή αφίσας.

Το διεθνές συμπόσιο θα συμπεριλαμβάνει δύο ημέρες επιστημονικών συνεδριών, μετά από τις οποίες θα ακολουθήσει μια ημέρα εκπαιδευτικής εκδρομής στη Σαντορίνη κατά την οποία θα καταδειχθούν οι θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ μιας φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς εξαιρετικού πλούτου και μιας ιδιαίτερης αμπελοκομικής τεχνικής που εφαρμόζεται από την Απώτερη Αρχαιότητα.

Κόστος συμμετοχής

– Η τιμή εγγραφής στο συμπόσιο περιλαμβάνει την συμμετοχή στις διαλέξεις, το βιβλίο των περιλήψεων, το κοκτέιλ έναρξης, τα διαλείμματα για καφέ, τα μεσημεριανά γεύματα, την εκδρομή: 150 €
– Γεύμα μπουφέ (gala) (προαιρετικό) – 6 Νοεμβρίου το απόγευμα: 30 €

Οι πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους πληρωμής και τους όρους εγγραφής στο συμπόσιο θα ανακοινωθούν σε επόμενη ανακοίνωση.

Οργανωτική Επιτροπή

– Κατερίνα Μπινιάρη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ελλάδα
– Olivier Jacquet, Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας (Bourgogne) Έδρα της UNESCO «Πολιτισμός και παράδοση του οίνου», Γαλλία
– Μαρία Νικολαντωνάκη, Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας (Bourgogne) – IUVV, Γαλλία
– Jocelyne Pérard, Πανεπιστήμιο Βουργουνδίας (Bourgogne) Έδρα UNESCO «Πολιτισμός και παράδοση του οίνου», Γαλλία
– Ιωάννα Βαμβακούρη, Δήμος Θήρας, Ελλάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”71″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη