22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

3-4 Φεβρουαρίου: Ενημερωτικό διήμερο για το Ηφαίστειο

Share

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου

Ο Δήμος Θήρας και η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) και στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης του Ινστιτούτου με τίτλο “Γνωριμία με το ηφαίστειο, τον συγκάτοικό μας στη Σαντορίνη”, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για το Ηφαίστειο την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 ώρα 19:00, στο Ίδρυμα Λουκά & Ευάγγελου Μπελλώνια, στα Φηρά.

Το φετινό θέμα είναι: «Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας: Μια βόλτα στον χώρο και τον χρόνο του νησιού», με ομιλητή τον κ. Γιώργο Βουγιουκαλάκη (Συντονιστή Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΜΠΗΣ) και παρεμβάσεις από μέλη του Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ.

Η ενημέρωση είναι -όπως πάντα- ανοικτή στο κοινό και η είσοδος ελεύθερη.

Η ενημέρωση συνεχίζεται και την επόμενη μέρα Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 όπου θα πραγματοποιηθεί «Μια βόλτα στον χώρο και τον χρόνο του νησιού» με κεντρικό θέμα «Ψηλαφώντας τα πετρώματα των ηφαιστείων της Θήρας» και με ξεναγούς τους επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ.

Η περιήγηση είναι επίσης ανοικτή στο κοινό και δωρεάν και όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο email: geothira@gmail.com μέχρι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2286023021 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-14:00).

Το πρόγραμμα της περιήγησης έχει ως εξής:
09:30 | Αναχώρηση από Φηρά – σημείο συνάντησης είναι το Λύκειο Φηρών – με λεωφορεία προς τη νότια Θήρα. Εισαγωγή στη γεωλογική εξέλιξη του χώρου και των ηφαιστείων. Παρατήρηση των πετρωμάτων των πρώτων ηφαιστείων της Θήρας.
11:00 | Παρατήρηση των στρωμάτων της έκρηξης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1613 π.Χ.) στη νότια Θήρα.
12:30 | Μετακίνηση στη βόρεια Θήρα. Παρατήρηση των πετρωμάτων των ηφαιστείων της βόρειας Θήρας και των μεγάλων τεκτονικών ρηγμάτων του χώρου.
14:00 | Μετακίνηση στην Οία (Αμούδι). Παρατήρηση στρωμάτων τέφρας μεγάλων εκρήξεων και των νεότερων ρευμάτων λάβας της Θήρας.
15:30 | Επιστροφή στα Φηρά.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη εκδήλωση γνωριμίας του κοινού με το Ηφαίστειο είχε διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία η ΓΕΩΘΗΡΑ σε συνεργασία με το ΙΜΠΗΣ στις αρχές του προηγούμενου Νοεμβρίου, οπότε και έγινε ανοιχτή επίσκεψη στη Νέα Καμένη.

Στο πλαίσιο της περιήγησης διοργανώνεται διαγωνισμός για την καλύτερη φωτογραφία των πετρωμάτων/σχηματισμών της Σαντορίνης. Οι φωτογραφίες (μέγιστο 2 ανά συμμετέχοντα) θα πρέπει να σταλούν στη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ (με όνομα και στοιχεία επικοινωνίας), στο email: geothira@gmail.com μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2016. Οι φωτογραφίες θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή της ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ και του ΙΜΠΗΣ και ο νικητής του διαγωνισμού θα λάβει ένα αναμνηστικό δώρο.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη