Δίκτυο κατά της κακοποίησης παιδιών από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Περιφερειακό δίκτυο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών δημιουργεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον οργανισμό το “Χαμόγελο του Παιδιού”, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που συζητήθηκε προ ολίγων μηνών μεταξύ του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και του προέδρου του οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλου.

Στο πλαίσιο της απόφασης του “Χαμόγελου του Παιδιού” να γίνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο πρώτος σταθμός της πανελλαδικής εκστρατείας του οργανισμού ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών “Μένει Mυστικό”, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την οργάνωση και σύσταση του Περιφερειακού Δικτύου Νοτίου Αιγαίου σχετικά με την προστασία των παιδιών, την πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης των παιδιών.

“Με το “Χαμόγελο του Παιδιού” ξεκινήσαμε μια πολύ στενή συνεργασία που έχει δώσει αποτελέσματα στην κοινωνία”, ανέφερε στην αρχή της σύσκεψης ο Γιώργος Χατζημάρκος και προσέθεσε: “Πιστεύουμε ότι η ποιότητα διοίκησης είναι ευθέως ανάλογη με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Γι’ αυτό προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλο το πλάνο των δραστηριοτήτων μας, ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια των “αρμοδιοτήτων”. Κάθε φορέας στο ευαίσθητο θέμα της προστασίας των παιδιών έχει μια περιοχή και μια δυνατότητα πεπερασμένη. Γνωρίζοντας αυτόν τον περιορισμό, σήμερα προχωράμε στη συνένωση των δυνάμεων και στο συντονισμό όλων των υπηρεσιών. Ευχαριστούμε το “Χαμόγελο του Παιδιού” για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει και την επιλογή να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πανελλαδικής του εκστρατείας. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο οργανισμός και ο πρόεδρός του βρίσκουν έναν φυσικό σύμμαχο σε αυτόν υπέροχο και ευγενή αγώνα για τα παιδιά”.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί σήμερα θέτουμε τα θεμέλια για τη νέα σημαντική συνεργασία μας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με στόχο τη δημιουργία Περιφερειακού Δικτύου για την προστασία των παιδιών, με βασικό άξονα την πρόληψη, αντιμετώπιση αλλά και θεραπεία της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών, υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας και με την ενεργό συμμετοχή όλων των συναρμόδιων θεσμικών φορέων. Μια ιδιαίτερη σημαντική πρωτοβουλία που δημιουργεί μια εξαιρετική προοπτική που ευχόμαστε να βρει και άλλους μιμητές, ώστε το δίχτυ προστασίας που δημιουργούμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για κάθε παιδί κακοποίησης να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Μόνο μέσα από τη διασύνδεση των αρμόδιων φορέων, τον συντονισμό των υπηρεσιών, την εκπαίδευση και εξειδίκευση επαγγελματιών αλλά και την κινητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών που λαμβάνει υπό τις τωρινές συνθήκες ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” από την ίδρυσή του, 25 χρόνια πριν, δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς ανοιχτό διάλογο με αποκορύφωμα την Πανελλαδική Εκστρατεία “Μένει Μυστικό”, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και η οποία από το 2017 ως στόχο έχει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την προστασία κάθε παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση αλλά και από κάθε μορφή βίας”.

Ο κος Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στο κρίσιμο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής Βίας επεσήμανε επίσης πως το “Χαμόγελο του Παιδιού” έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και νέες υπηρεσίες με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ώστε να δημιουργηθεί ένα στέρεο και χωρίς κενά δίχτυ προστασίας των γυναικών και παιδιών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία.

Η συντονίστρια της τηλεδιάσκεψης αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου Χαρούλα Γιασιράνη δήλωσε μεταξύ άλλων: “Σε μια περίοδο, που φαινόμενα κακοποίησης παιδιών καταγγέλλονται και βγαίνουν διαρκώς στο φως της δημοσιότητας, η προστασία του παιδιού πρέπει να γίνει στόχος όλης της κοινωνίας. Το φαινόμενο πρέπει να αποδομηθεί και η κοινωνία να εκπαιδευτεί στο να το αναγνωρίζει και να το καταγγέλλει. Τα φαινόμενα κακοποίησης παιδιών αντιμετωπίζονται μόνο με τη συνέργεια όλων των δυνάμεων της κοινωνίας και της πολιτείας”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων Χαράλαμπος Δαρζέντας τόνισε το εξαιρετικό έργο του οργανισμού στην πορεία των 25 χρόνων του για το παιδί και επιβεβαίωσε τη συστράτευση των δυνάμεων της Περιφέρειας στην υπηρέτηση της λειτουργίας Περιφερειακού Δικτύου για τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, την εξειδίκευση επαγγελματιών αλλά και την κινητοποίηση της κοινωνίας, δηλώνοντας τέλος: “Ενώνουμε δυνάμεις για τον ιερό σκοπό της πρόληψης, αντιμετώπισης και θεραπείας της κακοποίησης παιδιών”.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο ψυχολόγος και συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” Στέφανος Αλεβίζος, η αντιεισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου Αιμιλία Μερή, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων η Άρτεμις Γρίδα, ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου η Αγγελική Γιούργου, ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Ψαράς, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας Παιδιού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μαρία Κορακάκη, η έπαρχος Καρπάθου Κάσου Πόπη Νικολαΐδου, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου Κατερίνα Βορεινάκη και η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων Άννα Δελασούδα.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων έλαβαν το λόγο για να εκφράσουν τη βούληση και τη διαθεσιμότητά τους στην υπηρέτηση του σκοπού δημιουργίας του Περιφερειακού Δικτύου. Η συνάντηση επικύρωσε τη δέσμευση όλων για τη συνένωση των δυνάμεων προς αυτό το σκοπό και ως ένα πρώτο βήμα ορίστηκε η καταγραφή όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται τόσο κατά την πρόληψη όσο και κατά την αντιμετώπιση ενός περιστατικού κακοποίησης παιδιού καθώς και η εκπόνηση ενός πρωτοκόλλου δράσης που να εξασφαλίζει την ουσιαστική, σταθερή και συντονισμένη συνεργασία των συναρμόδιων φορέων. Επίσης, για ακόμα μια φορά τονίστηκε η βαρύνουσας σημασίας ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να θωρακιστούν τα παιδιά αλλά και να εκπαιδευτούν γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό.

Τέλος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και “Το Χαμόγελο το Παιδιού” αναφέρθηκαν στην αποτελεσματική συνεργασία τους με ενέργειες που τρέχουν στα προγράμματα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί αλλά και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν για τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη