Δημοσιεύματα για το ηφαίστειο

Μπαράζ δημοσιευμάτων σήμερα σχετικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη. Παλιά, ξινά σταφύλια λέει ο λαός, αλλά τώρα που η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει ύφεση ήταν ευκαιρία να αναδειχθεί και πάλι το θέμα της γεωλογικής παραμόρφωσης, όχι χοντροκομμένα όπως με το γνωστό “κέικ”, αλλά περισσότερο “κομψά”.

Πράγματι σε επιστημονικό περιοδικό δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που αφορούσε στη γεωλογική παραμόρφωση του νησιωτικού συμπλέγματος της Σαντορίνης για την περίοδο 9 Ιανουαρίου 2011 έως 21 Ιανουαρίου 2012. Πράγματα όμως γνωστά από καιρό, τόσο στο ΙΜΠΗΣ, όσο και σε όλη την επιστημονική κοινότητα.

Σχετικά με το θέμα ο Πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, καθηγητής Μιχάλης Φυτίκας, μας δήλωσε:

“Τα δεδομένα των παραμορφώσεων και της σεισμικής δραστηριότητας του επιστημονικού άρθρου αφορούν στην περίοδο 9-1-11 μέχρι 21-1-12 και τα σχετικά στοιχεία, χάρτες και σχήματα, το ΙΜΠΗΣ τα παρουσίασε κατά τις ενημερώσεις στη Σαντορίνη, το πενθήμερο μεταξύ 22 και 26-1-12. Δεν είναι τίποτε καινούριο και δε δικαιολογούν καμιά ανησυχία, γιατί δεν άλλαξε από τότε τίποτε, αντίθετα έχουμε κάποια σημαντική σεισμολογική ύφεση στην καλδέρα.”

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης έχει το προνόμιο να προσελκύει πολλές ερευνητικές ομάδες, από όλο τον κόσμο, προκειμένου να το μελετήσουν, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο που εμφάνισε σημάδια “ανησυχίας”. Και είναι φυσικό οι ερευνητές να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε επιστημονικά περιοδικά. Έτσι λοιπόν και άλλες έρευνες θα δουν το φως της δημοσιότητας και συνέδρια και ημερίδες θα γίνουν και στη Σαντορίνη και αλλού, με πρακτικό αποτέλεσμα την πληρέστερη γνώση του ηφαιστείου και την καλύτερη πρόβλεψη της πιθανής εξέλιξής του στα επόμενα χρόνια.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Γιώργος Βουγιουκαλάκης - Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη