Την επέκταση του συμβολαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Pfizer/BioNTech ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Όπως τόνισε, η Ε.Ε. εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίου και πλέον έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει μέχρι 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, δηλαδή διπλάσιες αυτών που είχε συμφωνήσει αρχικά με τις συγκεκριμένες εταιρείες.
Κομισιόν: Κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα αγορά εμβολίων
Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε συμφωνήσει με την BioNTech να προμηθευτεί 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις συνάπτοντας ξεχωριστή συμφωνία, αν και ο χρόνος παράδοσης αυτών των δόσεων δεν έχει διευκρινιστεί. Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, η οποία συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες της ΕΕ που απαγορεύουν στα κράτη μέλη να διαπραγματεύονται παράλληλες συμφωνίες με παρασκευαστές εμβολίων.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε σήμερα ότι τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων, διευκρινίζοντας ότι “κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα”. Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε: “To μόνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαπραγματευόμαστε, είναι ότι οι 27 το κάνουμε αυτό μαζί και κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα”.
Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Υγείας δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech για την αγορά επιπρόσθετων δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19 δεν επηρεάζει τα συμβόλαια μεταξύ της εταιρείας αυτής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας χαιρέτισε εξάλλου την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των Pfizer/BioNTech για την εξασφάλιση επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid-19.στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι, μολονότι και οι δύο παραλλαγές έχουν κάποια νέα στοιχεία κοινά, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική “έχει έναν αριθμό επιπρόσθετων μεταλλάξεων” που περιλαμβάνουν πιο εκτεταμένες τροποποιήσεις της πρωτεΐνης ακίδα του ιού.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna Inc., τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία συνθετικού αγγελιοφόρου RNA, μπορούν γρήγορα να τροποποιηθούν για να αντιμετωπίζουν νέες μεταλλάξεις του ιού αν είναι απαραίτητο. Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να γίνουν σε μόλις έξι εβδομάδες.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ