“Διχτυώσου” και στήριξε τη δίκαιη αλιεία

Κάθε φορά που αγοράζουμε ψάρι και θαλασσινά μπορούμε να υποστηρίξουμε ενεργά μέσα από τις επιλογές μας τη δημιουργία μιας πιο σωστής και πιο δίκαιης αγοράς, που θα ανταμείβει όσους ψαρεύουν υπεύθυνα και θα δίνει περισσότερες πληροφορίες στους καταναλωτές για το ψάρι που αγοράζουν. Στο πλαίσιο αυτό η GREENPEACE “τρέχει” την πρωτοβουλία Διχτυώσου και δίνει συμβουλές μέσα από το http://diktyosou.gr.

Χιλιάδες παράκτιοι αλιείς χαμηλής έντασης χρησιμοποιούν εργαλεία που έχουν μικρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και αλιεύουν με ρυθμό που επιτρέπει στη θάλασσα να αναγεννηθεί, εφαρμόζοντας τις πρακτικές της δίκαιης αλιείας. Σεβόμενοι τη θάλασσα, βγάζουν το μεροκάματό τους, στηρίζουν τις οικογένειές τους και αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας και της παράδοσης των παράκτιων κοινοτήτων. Πολλές φορές όμως οι ψαράδες αυτοί αναγκάζονται να αναζητήσουν αλλού δουλειά επειδή η αλιεία βιομηχανικής κλίμακας, που αδειάζει και καταστρέφει τους ωκεανούς, είναι αυτή που καθορίζει την αγορά. Η κατάσταση αυτή λειτουργεί εις βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των ψαράδων χαμηλής έντασης και των κοινοτήτων τους, της διατροφής μας και τελικά της ποιότητας ζωής των επόμενων γενιών.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 έχουν αλλάξει οι κανονισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σήμανση των αλιευτικών προϊόντων και τα προϊόντα πλέον πρέπει να έχουν ετικέτες με πληροφορίες, όπως τη μέθοδο και την περιοχή αλίευσής τους.

Στη Μεσόγειο περίπου το 85% των ψαριών υπεραλιεύεται. simansi_psarionΤην ίδια ώρα, η αγορά είναι γεμάτη με ψάρια και θαλασσινά που αλιεύθηκαν με καταστρεπτικές, σπάταλες και μη βιώσιμες πρακτικές. Ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε ψάρια και θαλασσινά πρέπει να αλλάξει. Πριν επιλέξουμε ποιο ψάρι θα αγοράσουμε, πρέπει να ελέγχουμε τα εξής:

– Είναι η κατάλληλη εποχή;
– Υπάρχει η νέα σήμανση;
– Αλιεύθηκε με βιώσιμο τρόπο από παράκτιο ψαρά χαμηλής έντασης;
– Είναι ντόπιο;
– Είναι υπεραλιευμένο ή απειλούμενο είδος;
– Έχει το σωστό μέγεθος;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν στο Διχτυώσου, όπου φιλοξενείται λίστα με κάποια από τα ψάρια που πωλούνται στην ελληνική αγορά. Για την πλειονότητα των ειδών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, οι πληθυσμοί τους στην Ελλάδα βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, κάποια μάλιστα χαρακτηρίζονται ως “υπεραλιευμένα”.

Η GREENPEACE μας καλεί να Διχτυωθούμε, να μελετήσουμε για τα ψάρια που αγοράζουμε, ώστε την επόμενη φορά να ψάξουμε τις σχετικές ετικέτες και αν όχι, να ζητήσουμε από τον πωλητή να εφαρμόσει τους κανονισμούς.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη