Σημαντικά μειωμένα τα ποσοστά μολύνσεων από HIV και θανάτων από AIDS

Σημαντικά μειωμένος είναι ο αριθμός των μολύνσεων από τον ιό HIV και των θανάτων από AIDS, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

  • Τα ποσοστά θνησιμότητας έπεσαν από τα 2,3 εκατ. το 2005, στα 1,6 εκ. το προηγούμενο έτος.
  • Ο αριθμός των νέων μολύνσεων έφτασαν τα 2,3 εκ., μειωμένες κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 2001.
  • Μεταξύ των παιδιών, η πτώση ήταν ακόμη πιο ραγδαία, καθώς το 2001 υπήρχαν πάνω από μισό εκκατομύριο νέες μολύνσεις, ενώ το 2012 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί κατά το ήμισυ σε μόλις πάνω από το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα μειωμένα ποσοστά θανάτων και μολύνσεων στην καλύτερη πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα, που βοηθούν στην καταστολή του ιού. Χωρίς τη θεραπεία , οι άνθρωποι με τον ιό HIV μπορούν να οδηγηθούν στην ανάπτυξη του AIDS που μετατρέπει απλές λοιμώξεις σε θανατηφόρες.

Μέχρι το τέλος του 2012 σχεδόν 10 εκατ. άνθρωποι σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική, η Ουγκάντα και η Ινδία, είχαν καλύτερη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία, σύμφωνα με την έκθεση, αφενός γιατί έγινε πιο προσιτή οικονομικά, αφετέρου γιατί και οι ίδιοι οι άνθρωποι απευθύνθηκαν για βοήθεια.

Οι μέχρι τώρα αριθμοί είναι κοντά στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, να σταματήσει και να αντιστραφεί η επιδημία του AIDS από το 2015. Ωστόσο το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS κρίνει ότι ο στόχος των 15 εκ. ανθρώπων που θα πάρουν θεραπεία για τον ιό HIV μέχρι το 2015 μπορεί να ξεπεραστεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναθεώρησε τα κριτήρια και πλέον ακόμα περισσότερα άτομα μπορούν να επιλεγούν για θεραπεία. 

O Bev Collins, Σύμβουλος για Θέματα Υγείας των Γιατρών χωρίς Σύνορα, δήλωσε πως: “Ήδη έχουν γίνει μεγάλα άλματα ώστε εκατομμύρια άνθρωποι – κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο – να μπορούν να έχουν πρόσβαση σωτήρια θεραπεία του HIV σε προσιτή τιμή. Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά να διευρύνουμε την πρόσβαση σε καλύτερες στρατηγικές θεραπείας και σε ακριβή και αποδοτικό έλεγχο.”

Πηγή: ΟΗΕ |  BBC News

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη