Ευχαριστήρια επιστολή του μέχρι πρότινος Διοικητή του Α.Τ.Θήρας

Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Δημήτρης Παντελής με την ευκαιρία της αποχώρησής του από τη Διοίκηση του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη επιστολή:

“Με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη των νέων καθηκόντων μου στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και έχοντας ήδη υπηρετήσει επί δέκα και πλέον συναπτά έτη στη θέση του Διοικητή του Α.Τ. ΘΗΡΑΣ, θα ήθελα με την επιστολή αυτή να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες σε όλους τους πολίτες της Θήρας για την άριστη συνεργασία, για την συμπαράσταση και, πρωτίστως, για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο δύσκολο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και στο πρόσωπό μου ειδικότερα.

Ευνοϊκός «αρωγός» στη συνέχιση των νέων καθηκόντων μου είναι η αίσθηση της επιτυχούς θητείας και της επίτευξης σε μεγάλο βαθμό και με τη δική σας υποστήριξη των στόχων που είχα θέσει.

Όπως όλοι γνωρίζετε, διανύσαμε και διανύουμε δύσκολες περιόδους με ραγδαίες κοινωνικο-οικονομικές μεταβολές. Η Θήρα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα φημισμένο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, ή ίσως εξαιτίας αυτού αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μεταναστευτικές πιέσεις, εξάρσεις βίας και παραβατικότητας, μικροεγκληματικότητα, ακόμη και οργανωμένο έγκλημα.

Πρωταρχικό μέλημα των συνεργατών μου και εμού του ιδίου προσωπικά, απέναντι στις απρόβλεπτες και κατά καιρούς πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία της Θήρας, αποτέλεσε η εγκαθίδρυση ενός αισθήματος ασφάλειας και η προσπάθεια πρόληψης της κάθε μορφής εγκληματικότητας. Πρέπει όμως να επισημάνω γεγονός ότι χωρίς την ατέρμονη, θερμή ανταπόκρισή σας, η αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας Θήρας δεν θα ήταν εξίσου επιτυχής ή, έστω, αντίστοιχη αυτής που επιτεύχθηκε. Αναμφίβολα η παρατεταμένη περίοδος έντονης οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει τη χώρα μας, άρα και το νησί μας, παράλληλα με τις προαναφερθείσες κοινωνικές αλλαγές, κατέστησε ιδιαίτερα δύσκολο το ήδη δυσχερές έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό ενάσκησης των καθηκόντων μου, προσπάθησα να βρίσκομαι δίπλα σας αλληλέγγυος σύμμαχος σε κάθε νόμιμο και λογικό αίτημά σας, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαμόρφωση και τη διαφύλαξη ενός περιβάλλοντος προστασίας και εξάλειψης του φόβου για όλους τους κατοίκους, έλληνες και αλλοδαπούς ή τους επισκέπτες που ζουν, εργάζονται και βρίσκονται στο νησί μας, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις και χωρίς ρατσιστικές συμπεριφορές.

Γιατί κρίνω ότι το θέμα της ασφάλειας είναι αναγκαίο για κάθε πολίτη, όσο αναγκαία προϋπόθεση είναι και η διατήρηση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών και, ιδίως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Διατηρώντας συστηματική και σε καθημερινή βάση επαφή με τους κατοίκους του νησιού και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να βελτιωθεί το έργο και οι υπηρεσίες μας προς εσάς, με τη δική σας στήριξη, κατανόηση και συνεργασία ως ενεργοί πολίτες στο δύσκολο και πολυδιάστατο έργο μας, δημιουργήθηκε μεταξύ των πολιτών της Θήρας και της Ελληνικής Αστυνομίας ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο εν συνεχεία ενδυναμώθηκε.

Μαζί με αυτό ενδυναμώθηκε και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, η ομαλή συμβίωση και η κοινωνική συνοχή.

Είναι αυτονόητο, αλλά θα ήθελα να το επαναλάβω, ότι εμείς οι αστυνομικοί δεν είμαστε ούτε υπήρξαμε ποτέ αντίπαλοι, δεν αντιμαχόμαστε τον πολίτη από την «αντίπερα όχθη». Αντίθετα, είμαστε μέλη του ίδιου κοινωνικού ιστού, βιώνουμε τις ίδιες δυσκολίες, την ίδια καθημερινότητα και θέλουμε τον πολίτη σύμμαχο και συμπαραστάτη μας.

Γιατί η δράση μας πρέπει να διέπεται από τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών ελευθεριών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοικητικής διαδρομής μου, προσπάθησα έμπρακτα και εργάστηκα σκληρά για να υπηρετήσω με συνέπεια και ήθος τα καθήκοντα που ανέλαβα και γενικότερα το αστυνομικό λειτούργημα στο οποίο ετάχθην.

Το προσπάθησα αυτό με σεβασμό στον πολίτη, αμεροληψία και ισότιμη μεταχείριση, με χρηστή διοίκηση.

Τις εξουσίες που είχα ως εκ της θέσεώς μου, διαχειρίστηκα ευσυνείδητα και δίχως σκοπιμότητες, με αποφασιστικότητα, συλλογικότητα και συντονισμό όλων των κοινωνικών δυνάμεων για την επίλυση των όποιων ζητημάτων αστυνομικής φύσεως που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία της Θήρας.

Δεν πρόκειται όμως να προβώ σε προσωπική αποτίμηση του έργου της θητείας μου, γιατί πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή είναι αποτέλεσμα αντικειμενικής και όχι υποκειμενικής εκτίμησης και αξιολόγησης.

Θα μνημονεύσω μόνον ορισμένα βασικά στοιχεία, γιατί η αναφορά τους θεωρώ ότι θα ενισχύσει το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση του σύγχρονου ρόλου και την αναγνώριση της αξίας του έργου της τοπικής και, εν γένει, περιφερειακής Αστυνομικής Αρχής.

Θα μου επιτραπεί εν συντομία να μνημονεύσω χαρακτηριστικά την ευτυχή συγκυρία εξάρθρωσης διεθνών εγκληματικών ομάδων (όπως ενδεικτικά της συμμορίας «ροζ πάνθηρες» και διάφορων ομάδων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών), με την εποικοδομητική συμβολή σε διασυνοριακό επίπεδο και άλλων καθ’ ύλην αρμόδιων αστυνομικών Αρχών και Αρχών Ασφαλείας [λ.χ. της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol), του Διεθνούς Οργανισμού Εγκληματολογικής Αστυνομίας (Interpol)], με τις οποίες το Α.Τ. ΘΗΡΑΣ διατηρούσε αγαστή συνεργασία, γεγονός που τόνωσε την ασφάλεια της επιχειρηματικότητας και τον έλεγχο της δημόσιας τάξης σε τοπικό επίπεδο.

Πιστεύω ότι τα επιτεύγματα αυτά οφείλονται σε μία πολύ μεγάλη κοινή προσπάθεια όλων σε όλα αυτά τα χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι με τη δική σας ουσιαστική στήριξη καταφέραμε πολλά. Κυρίως, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής στην περιφέρεια του Δήμου Θήρας και, ευρύτερα, της ζώνης Ν. Αιγαίου, καθώς άλλωστε η Θήρα αποτελεί τον κεντρικό άξονα και σταυροδρόμι διέλευσης και υποδοχής μεγάλου πλήθους επισκεπτών κάθε χρόνο και, ως εκ τούτου, διακίνησης δεδομένων που υποβοηθούν ακριβώς στην πάταξη της εγκληματικότητας και τη διατήρηση της κοινωνικής ισορροπίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.

Οι στόχοι μας ήταν ξεκάθαροι: Αυτή η αμοιβαία διαδραστική αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οδήγησε ακριβώς στην εδραίωση ενός αισθήματος ασφάλειας για κάθε οικογένεια και πολίτη ξεχωριστά και στην ενίσχυση της ειρηνικής διαβίωσης. Με άλλα λόγια στην εμπέδωση και «περίφραξη» των δικαιοκρατικών εγγυήσεων και την ευημερία του συνόλου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου σε όλες τις Αρχές, τους φορείς, τους συμπολίτες, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τον αντικειμενικό τρόπο κάλυψης των αστυνομικών θεμάτων καθώς και στους συναδέλφους συνοδοιπόρους μου και τους συνεργάτες σε όλες τις υπηρεσίες ανεξαρτήτως βαθμού και θέσης για την ανταπόκριση, τη συνεργασία τους και την πολύτιμη συμβολή τους στην εργώδη αυτή προσπάθεια για την πρόληψη της εγκληματικότητας και τη διερεύνηση και εξιχνίαση των εγκληματικών ενεργειών.

Επίσης, εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στη Δημοτική Αρχή Θήρας, στους λειτουργούς των Λιμενικών Αρχών, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους τοπικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς περίθαλψης και, τέλος, στο Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιο.

Σας ευχαριστώ όλους για την εκτίμηση και την ευρεία αποδοχή με την οποία περιβάλατε το έργο μου αυτά τα δέκα χρόνια, για τις εμπειρίες τις οποίες μοιραστήκαμε και για όσα θετικά κατορθώσαμε στο Α.Τ. Θήρας και τη Θήρα. Είναι ανέκφραστη η ευγνωμοσύνη μου για τα προς εμέ αισθήματα εκτιμήσεως και συμπαθείας, αισθήματα τα οποία με τονώνουν και με ενισχύουν στη νέα αποστολή μου και τα οποία δημιουργούν σε εμένα την υποχρέωση να αγωνιστώ για το καλό του τόπου. Αισθάνομαι ευτυχής και, ας μου επιτραπεί να πω περήφανος, για κάθε «μικρό λιθαράκι» που προσθέσαμε για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας μας και την επίτευξη των σκοπών της Αστυνομίας. Θα αφιερωθώ στην προσπάθεια αυτή και από τη νέα μου υπηρεσία, όπως προσπάθησα και πορεύτηκα αυτά τα δέκα χρόνια που είχα την τιμή και τη χαρά να υπηρετώ στο μοναδικό νησί της Σαντορίνης.

Θα βρίσκομαι πάντα δίπλα σας -και δεσμεύομαι για αυτό- από τη νέα μου θέση εποπτείας προσφέροντας αμέριστα τη συμπαράστασή μου. Εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες, τους εκλεκτούς συναδέλφους και συνεργάτες μου καλή συνέχεια στο δημιουργικό σας έργο.

Δημήτρης Παντελής
Αστυνομικός Υποδιευθυντής”

Σημείωση σύνταξης:
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ροδιακού τύπου ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Δημήτρης Παντελής αναλαμβάνει καθήκοντα Διοικητή στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη