Εφιάλτης δίχως τέλος στη Ρόδο

Δραματική είναι η κατάσταση στη Ρόδο εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη για 6η συνεχόμενη ημέρα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ακολουθήσει μία ακόμα ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε αμείωτη από νωρίς το πρωί, σήμερα Κυριακή 23/7, από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά και από ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολυμελείς ομάδες εθελοντών. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, μέχρι τώρα η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς (στην περιοχή Ασκληπειού-Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων) είναι εκτός ελέγχου.

Την ώρα που διατυπώνονται ενστάσεις για την όλη διαχείριση της κατάστασης που επικρατεί από την περασμένη Τρίτη οπότε ξέσπασε η φωτιά, η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού είναι ήδη τεράστια.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ολοκληρώθηκε προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα. Η επιχείρηση μεταφοράς κατοίκων και τουριστών σε ασφαλή σημεία είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, μετακινήθηκαν 19.000 άτομα (16.000 με επίγεια μέσα και 3.000 με πλωτά) κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Κύμα αλληλεγγύης και εθελοντισμού από τους Ροδίτες
Τεράστιο και πρωτόγνωρο είναι το κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς των κατοίκων της Ρόδου προς τους πυρόπληκτους κατοίκους και τουρίστες, οι οποίοι από χθες το βράδυ δραστηριοποιήθηκαν προκειμένου να στηθούν οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας σε σχολεία και κλειστά γήπεδα στην πόλη και σε χωριά του νησιού, ενώ προσέφεραν τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης. Πολλοί είναι και οι επιχειρηματίες που προσφέρουν μερίδες φαγητών στα εστιατόρια τους, ενώ ξενοδοχεία έχουν φιλοξενήσει σε κλιματιζόμενες αίθουσες τους πυρόπληκτους, ενώ δεκάδες είναι και οι πολίτες που διαθέτουν τα ίδια τους τα σπίτια προκειμένου να φιλοξενήσουν, να προσφέρουν ένα μπάνιο και έναν ύπνο σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ακυρώσεις πτήσεων από Jet2 και TUI
Λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στο νησί της Ρόδου, η TUI ανακοίνωσε πως ακυρώνει τις πτήσεις προς Ρόδο μέχρι την Τρίτη 25/7, ενώ η Jet2 ακυρώνει τις πτήσεις και τα ταξιδιωτικά πακέτα για μια εβδομάδα, μέχρι τις 30/7. Και οι δύο εταιρείες πάντως πραγματοποιούν πτήσεις κενές επιβατών, για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Στο αεροδρόμιο της Ρόδου “Διαγόρας” έχει δημιουργηθεί “Help Center” για βοήθεια και διεκπεραιώσεις επιβατών που έχασαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Το εν λόγω κέντρο στελεχώνεται από εκπροσώπους των πρεσβειών και της Αστυνομίας.

Το υπουργείο Τουρισμού συστήνει επίσης εκτάκτως help desk στην πόλη της Ρόδου, όπου μπορούν να απευθύνονται τουριστικοί φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία στα παρακάτω τηλέφωνα 2241044335 και 2241044330.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη