Έξι ακόμα άνθρωποι πέθαναν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 11. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 22 Αυγούστου 2018 έχουν καταγραφεί 107 κρούσματα της λοίμωξης. Από αυτά, τα 88 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, ενώ 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού, Βόρειου, Νότιου και Δυτικού Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει πάντως και άλλες διαγνώσεις περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ θεωρεί πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πέρα από αυτές που έχει ήδη καταγραφεί.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών.
Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών, ανεμιστήρων κλπ. Επιπρόσθετα, συστήνεται να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, όπως για παράδειγμα αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια, απομάκρυνση των στάσιμων νερών με αναποδογύρισμα ή κάλυψη όλων των δοχείων/περιεκτών που συγκρατούν νερό (π.χ. κάλυψη με σίτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων) ή με τακτικό άδειασμα του νερού (τουλάχιστον κάθε επτά ημέρες).