Σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες φιλοξενεί για πρώτη φορά το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά. Δίπλα στα ευρήματα του σπουδαίου προϊστορικού πολιτισμού από την πόλη του Ακρωτηρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και μέχρι τις 26/10, συνυπάρχουν και δημιουργίες σύγχρονης κεραμικής τέχνης που είχαν ως πηγή έμπνευσης τη Σαντορίνη, στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής.
“Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής συγκεντρώνει δημιουργίες της κεραμικής τέχνης που εμπνέονται από τη Σαντορίνη και την αρχαιολογία της. Με ένα εικαστικό μέσο που συνδέεται άμεσα με την αρχαιολογική επιστήμη, αφού τα κεραμικά είναι τα κύρια ευρήματα κάθε ανασκαφής, οι καλλιτέχνες μεταφράζουν τα αρχαιολογικά τεκμήρια στην γλώσσα του 21ου αιώνα. Τα προϊστορικά εκθέματα ευγενώς τούς παραχωρούν τον χώρο δίπλα τους, γιατί επιθυμούν να συνδεθούν με το σήμερα και να αφηγηθούν ενδιαφέρουσες ιστορίες ενός χαμένου πολιτισμού. Και η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί να είναι ένας δίαυλος για να μεταδώσουν το μήνυμά τους. Μένει στους επισκέπτες να αξιολογήσουν αν αυτή η συνάντηση επιτέλεσε τον στόχο της” σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο Διευθυντής των Εφορειών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου Δημήτρης Αθανασούλης κατά τη βραδιά των εγκαινίων της Μπιενάλε.
Η πρώτη Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής, συνειδητά εμπεριέχει στην ονομασία της την Ελλάδα, χώρα ορόσημο του πολιτισμού. Έτσι, το Ceramics έρχεται να ακουμπήσει στην ιστορία, να αγγίξει τις ρίζες του και να επαναφέρει στη ζωή τον “Κέραμο”, τον μυθικό γιο του Διονύσου και της Αριάδνης, εφευρέτη της τέχνης της κεραμικής, δανείζοντας το αρχικό του “Κ” στον θεσμό Biennale of Contemporary Keramics (BCK).
Αποσκοπώντας στην ανάδειξη και αναγνώριση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής τέχνης και των κεραμιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Big Blue Dot που εμπνεύστηκε και υλοποιεί τη διοργάνωση, προσκάλεσε καλλιτέχνες να εμπνευστούν από τα ευρήματα στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου και να παρουσιάσουν τα έργα τους με τον πηλό ως κυρίαρχο υλικό. Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή των ειδικών επέλεξε είκοσι πρωτότυπα έργα, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που εκτίθενται στο πλαίσιο της BCK 2024 με τίτλο “Πηλού Αντηχήσεις: Μέσα Από Κρυμμένες Αφηγήσεις”.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Γιώργος Βαβάτσης, Helena Boddenberg, Μίρκα Δραπανιώτου, Γιάννης Ζώης, Ule Ewelt, Ion Fukazawa, Amyel Garnaoui, em irvin, Ιωσηφίνα Κοσμά, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Simon Manoha, Ναταλία Μαντά, Στέλλα Μπαρακλιανού, Αγγελική Παπαδοπούλου, Desa Philippi, Yoav Reches, Νίκος Σεπετζόγλου, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Τσουμπλέκας, Yena Young.
Η BCK οραματίζεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα, το οποίο θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα. Εκ πεποιθήσεως περιπλανώμενη και αποκεντρωμένη, η BCK, με αφετηρία τη Σαντορίνη, θα σταθμεύει κάθε δύο χρόνια σε ένα διαφορετικό νησί, αντλώντας έμπνευση από τον κάθε τόπο, το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν του, τα αρχαιολογικά του τοπόσημα. Τις ενδιάμεσες χρονιές θα επισκέπτεται κάποια ηπειρωτική πόλη, προσδίδοντας έτσι θετικό πρόσημο στη βιωσιμότητα του Θεσμού και δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση. H περιπλάνηση της BCK θα οδηγεί κάθε φορά σε μια νέα αφήγηση, με την κεραμική να γίνεται ο αφηγητής της πολιτιστικής κληρονομιάς του εκάστοτε τόπου.
Στόχος της είναι να καλύψει το κενό το οποίο υπήρχε μέχρι σήμερα στη σύγχρονη κεραμική τέχνη στη χώρα μας και να αποτελέσει μία μπιενάλε, αντίστοιχη με αυτές του εξωτερικού. Φιλοδοξεί να γίνει ο καταλύτης για τον ελληνικό πολιτισμό και την προβολή Ελλήνων και ξένων κεραμιστών, καταξιωμένων και νέων, συνδέοντας την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή με τη διεθνή σκηνή. Παράλληλα, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρει γνώσεις, νέες εμπειρίες και ερεθίσματα στις τοπικές κοινότητες, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και ενισχύοντας αφετέρου την τοπική οικονομία και τέχνη.
Στη Σαντορίνη, εκτός από την κεντρική έκθεση στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, οι επισκέπτες της BCK 2024 έχουν την ευκαιρία μέχρι τις 26/10/24 να παρακολουθήσουν επίσης workshops, ομιλίες, αλλά και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, στη Βλυχάδα.
Τα εγκαίνια της 1ης BCK πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, στη Σαντορίνη, στις 7/6 σε κλίμα συγκίνησης, ευγνωμοσύνης και χαράς. Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, καθώς και άνθρωποι που αγαπούν την τέχνη είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την εξαιρετική έκθεση.
Την εκδήλωση των εγκαινίων συντόνισε η δημοσιογράφος Έμη Λιβανίου και χαιρετισμό απηύθυναν οι:
– Δρ. Δημήτριος Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορειών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου
– Νίκος Ζώρζος, Δήμαρχος Θήρας
– Ιουλία Καραμολέγκου, Έπαρχος Θήρας
– Λουκία Θωμοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε, επιμελήτρια της έκθεσης και μέλος της κριτικής επιτροπής
– Κάλλια Μυλωνάκη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Attica group
Η Μαρίνα Φωκίδη, επιμελήτρια της έκθεσης και μέλος της κριτικής επιτροπής ανακοίνωσε τα τρία πρώτα βραβεία, ενώ ο Dr. David Jones, μέλος την κριτικής επιτροπής, εισηγήθηκε για τη σημασία της Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.
Τα τρία πρώτα βραβεία απονεμήθηκαν στους:
A’ Βραβείο στον Γιώργο Βαβάτση για το έργο του Incision
B’ Βραβείο στο em irvin για το έργο του weight (limit of excavation)
Γ’ Βραβείο στην Ule Ewelt για το έργο της Θηρίον
Η Κωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη, επιμελήτρια της έκθεσης και μέλος της κριτικής επιτροπής απένειμε τιμητικό βραβείο για το έργο της στην Σύγχρονη Κεραμική τέχνη στην Ελένη Βερναδάκη, εικαστική καλλιτέχνη-κεραμίστρια. Η Μάγια Ευσταθίου, επιμελήτρια του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας και συν-επιμελήτρια της έκθεσης, απένειμε τιμητικό βραβείο στον Ανδρέα Μάκαρη για την προσφορά του στην Παραδοσιακή Κεραμική Τέχνη.
Σε όλες τις ομιλίες υπερτονίστηκε το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα στην ανάδειξη της Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης, ενώ ξεχώρισε η ομιλία της Λουκίας Θωμοπούλου, η οποία εξιστόρησε πώς από το όραμά της φτάσαμε στο σήμερα, εγκαινιάζοντας έναν θεσμό, ισάξιο και με τις προδιαγραφές αυτών του εξωτερικού.
Η βραδιά έκλεισε με ξενάγηση στην έκθεση εντός του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας και φιλόξενη δεξίωση στον προαύλιο χώρο.
Την επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της BCK 2024, η Sealed Earth Gallery εγκαινίασε το πρόγραμμα εκθέσεών της στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, στη Βλυχάδα. Η αρχή έγινε με την έκθεση “Her Hands Were Muddy When We Met“, μια ομαδική έκθεση με πρωταγωνίστριες πέντε εδραιωμένες και ανερχόμενες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, τις: Μάρω Μελένιου, Νάσια Παυλίδου, Αγγελική Σταματάκου, Μαρίνα Ταλιαδούρου, Λεώνη Γιαγδζόγλου.
Η επόμενη παράλληλη έκθεση στον χώρο του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης εγκαινιάζεται το Σάββατο 13/7 στις 20:00. Έχει τίτλο “Οραματιστές του χθες, Δάσκαλοι του σήμερα – Η γενιά του ’50 – Η ελληνική κεραμική στο σήμερα”, διοργανώνεται από την 6exi Contemporary Ceramics και τη Sealed Earth Gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 24/8.
Η έκθεση “Πηλού Αντηχήσεις: Μέσα Από Κρυμμένες Αφηγήσεις” στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά, είναι επισκέψιμη καθημερινά εκτός Τρίτης, 08:00-15:30.
Οι παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης, στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, στη Βλυχάδα, είναι επισκέψιμες καθημερινά εκτός Δευτέρας, 10:00-18:00.
Συνδιοργάνωση
– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
– Δήμος Θήρας
Με την υποστήριξη του
– Υπουργείου Πολιτισμού
– ΕΟΤ
– Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ
– COSMOS | ESG & CSR consulting
Συνεργασίες
– Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων | Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής
– Μουσείο Προϊστορικής Θήρας | Μάγια Ευσταθίου, Επιμελήτρια
– Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF) | Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, “Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ”
– Χρίστος Ντούμας, Καθηγητής Αρχαιολογίας
– Φραγκούλα Γεώρμα, Αρχαιολόγος