Εκδήλωση για την εκκίνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης

Πραγματοποιήθηκε χθες (5/10) στο Μπελλώνειο η εκδήλωση για την εκκίνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης, που υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ανάδοχος του έργου είναι μελετητική ομάδα με επικεφαλής τη “Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα, του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά, του βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, του Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμη Μπακογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Λεονταρίτη, με κοινή συνισταμένη τη σπουδαιότητα της εκπόνησης του ΕΠΣ που αναμένεται να αναδιοργανώσει χωροταξικά και πολεοδομικά τη Σαντορίνη, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από την έντονη τουριστική ανάπτυξη.

Από αριστερά: Δ. Σαμαράς – Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος “Σαμαράς & Συνεργάτες”, Γ. Βρούτσης – Βουλευτής Κυκλάδων, Α. Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας, Ν. Ταγαράς – Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Γ. Λεονταρίτης – Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Ε. Μπακογιάννης – Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

Ακολούθησε παρουσίαση του Προγράμματος Εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σαντορίνης από την Ανάδοχο Μελετητική Εταιρεία “Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί”, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Δημήτρη Ν. Σαμαρά και το Στέλεχος του Τομέα Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολεοδόμο Μηχανικό MSc Κώστα Κουρούνη.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Όπως ανέφερε ο κος Σαμαράς, το έργο βρίσκεται στη φάση συλλογής στοιχείων, ώστε η μελετητική ομάδα να διαμορφώσει συνολική άποψη για την υπάρχουσα κατάσταση. Σχετικά με την όλη φιλοσοφία του έργου, τόνισε:

“Το ΕΠΣ, και οι λύσεις που θα δοθούν, μέσω αυτού, στα χωροταξικά και πολεοδομικά προβλήματα, δε γίνεται να κινούνται στη λογική, μιας απλής τακτοποίησης εκκρεμοτήτων. Αντιθέτως, θα πρέπει να υπακούν στη λογική μιας συνολικής στρατηγικής για το μέλλον του νησιού. Με λίγα λόγια, η ευθύνη όλων μας είναι ότι μέσω του ΕΠΣ πρέπει να σκεφτούμε, να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε τη Σαντορίνη των επόμενων γενεών, προστατεύοντας τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και αναδεικνύοντας και άλλα, που θα της προσδώσουν μεγαλύτερη αξία και θα τη διατηρήσουν στον χρόνο. Αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συλλογική, γιατί αφορά όλους μας, όχι μόνο εμάς τους μελετητές, αλλά και όλους εσάς, φορείς και κατοίκους του νησιού, αλλά και την ίδια την πολιτεία, όπου με τα ίδια τα υπουργεία, όπως τα ΥΠΕΝ, Τουρισμού, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Υποδομών και Ανάπτυξης θα πρέπει να συσκεφτούμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τη συνολική στρατηγική που θα καθορίσει το μέλλον της Σαντορίνης. Μέσω υγιούς διαλόγου, αυτού που ξεκινάει σήμερα, αυτό που λέμε διαβούλευση, εδώ στη Σαντορίνη πρέπει να σκεφτούμε και να προτείνουμε λύσεις, για ένα βιώσιμο αύριο της Σαντορίνης”.

Ως προς τους άξονες που θα πρέπει να διέπουν τη μελέτη του ΕΠΣ, ο κος Σαμαράς διευκρίνισε ότι αυτό θα πρέπει να υπηρετεί τις αρχές της βιωσιμότητας, προτάσσοντας τους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι, η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον, ενώ και για την φέρουσα ικανότητα του νησιού συμπλήρωσε: “Το ΕΠΣ μπορεί να καταλήγει σε χωροταξικά και πολεοδομικά μεγέθη, με κυρίαρχες ίσως τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, που είναι η βάση για την οπουδήποτε οικονομική δραστηριότητα, αλλά για να καταλήξουμε σε αυτά τα μεγέθη θα πρέπει πρώτα να αναλυθούν όλα τα χαρακτηριστικά του νησιού, όπως, πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, θέματα υποδομών, θέματα περιβαλλοντικά, αλλά και αρκετά άλλα με πραγματικά και με μετρήσιμα μεγέθη. Με λίγα λόγια, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι η σωστή διάγνωση της κατάστασης του νησιού, και έχοντας τη σωστή διάγνωση τότε θα δώσουμε τις σωστές λύσεις. Όπως ανέφερα, η Σαντορίνη, ίσως, έχει ξεπεράσει σήμερα τα όριά της, ίσως να έχει ξεπεράσει αυτό που λέμε την φέρουσα ικανότητά της. Τί σημαίνει όμως αυτό; Ποια είναι τα όριά της; Πώς, και από τί, ορίζεται η φέρουσα ικανότητα του νησιού; Όπως αρκετοί θα γνωρίζετε για τη Σαντορίνη έχει γίνει μια πολύ καλή μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα για την οποία θα σας  μιλήσουν στη συνέχεια τόσο ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Σερράος όσο και ο πολεοδόμος κ. Βουλέλλης”.

Συνεχίζοντας περί φέρουσας ικανότητας, ο κος Σαμαράς σημείωσε: “Είναι βέβαιο ότι, ο πληθυσμός, οι υποδομές, το φυσικό περιβάλλον, οι πόροι γενικά, αλλά και πολλές άλλες παράμετροι παίζουν κυρίαρχο ρόλο στον καθορισμό της φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής, ενός οικοσυστήματος και πολύ περισσότερο ενός νησιού, όπως η Σαντορίνη. Βασικές υποδομές, όπως, η ύδρευση, η αποχέτευση, τα απορρίμματα, η ρύπανση γενικότερα, φυσικά το οδικό δίκτυο, ο κυκλοφοριακός φόρτος, οι μεταφορές, τα logistics, οι λιμενικές υποδομές, η ενέργεια, το περιβάλλον, η έλλειψη στέγης, δηλαδή η έλλειψη κατοικίας -για τους εργαζόμενους στον τομέα κυρίως του τουρισμού, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους- όπως και άλλες υποδομές θα πρέπει όχι απλά να εξετασθούν στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, αλλά να μελετηθούν με τρόπο, που να είναι καινοτόμος και πρωτοποριακός, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού, ώστε τελικά να ενισχύσουμε αυτές τις υποδομές για να αυξήσουμε και τη φέρουσα ικανότητα του νησιού. Επίσης, είναι κρίσιμο να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε την αξία της αγροτικής παραγωγής της Σαντορίνης έτσι ώστε τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα να συμβάλουν στην ενίσχυση του brand name του μοναδικού αυτού νησιού”.

Επιπλέον, ο κος Σαμαράς πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να αποκτήσει η Σαντορίνη “πράσινα” και “έξυπνα” χαρακτηριστικά, που θα ενισχύσουν και θα διατηρήσουν στον χρόνο αυτή τη μοναδικότητά της: “Όχι μόνο θα πρέπει γρήγορα, να γίνει η Σαντορίνη ένα πράσινο νησί, με ενεργειακή αυτονομία, αλλά, θα πρέπει να πρωτοπορήσει στην κλιματική ουδετερότητα, να θωρακιστεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να γίνει πρότυπο στην ορθολογική χρήση όλων των φυσικών πόρων, ενώ θα πρέπει να πρωτοπορήσει στην κυκλική οικονομία, στην εφαρμογή νέων μοντέλων κινητικότητας και έξυπνων ψηφιακών λύσεων, μετατρέποντάς την και στο πιο έξυπνο νησί.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στην ιστορία, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον με στόχο τη βιώσιμη τουριστική -και όχι μόνο- ανάπτυξη που θα ισορροπεί και θα λειτουργεί αρμονικά και σε συμφωνία μεταξύ της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η ευθύνη που έχουμε αναλάβει όλοι μας. Όχι μόνο εμείς οι μελετητές, αλλά και όλοι εσείς, οι φορείς της Σαντορίνης που είσαστε σήμερα εδώ, και που όλοι μαζί, με προτάσεις, με διάλογο, με διαβούλευση, θα πρέπει να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις για τη Σαντορίνη των επόμενων γενεών”.

Σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης του ΕΠΣ, ο κος Σαμαράς υπενθύμισε ότι ο  προβλεπόμενος χρόνος είναι συνολικά 14 μήνες, εκ των οποίων οι έξι μήνες αφορούν στην εκπόνηση όλων των μελετών, χρόνος στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διαβούλευση. Τους υπόλοιπους οκτώ μήνες θα πρέπει να γίνει η έγκριση των μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος”.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με σύντομες τοποθετήσεις από τον Έπαρχο Θήρας Χαράλαμπο Δαρζέντα, τον επικεφαλής της Θηραϊκής Πολιτείας Νίκο Ζώρζο, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αντώνη Ηλιόπουλο, τον πρόεδρο της τοπικής ΕΛΛΕΤ Νίκο Δελένδα, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Μηχανικών Επαρχίας Θήρας Χρυσόστομο Κυπριτζή και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θήρας “Αγιος Ευστάθιος” Μαργαρίτα Δακουτρού.



Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη